Plugwise On Linux

Hur gör man för att ... ? Hur fungerar ... ? Steg för steg-guider och förklarande artiklar finns i detta forum.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1215
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Plugwise On Linux

Inlägg av Plutonium » 22 jan 2009, 18:24

Det första att tänka på, döm inte efter storleken! Öppnade lådan och tänkte fasen vad små dom är, dom kostar ju en slant :) Men det är det värt!

Ni som inte känner till Plugwise finns mer information på http://www.plugwise.com/ och googlar ni på det så finner ni en del bloggar osv.

Då inleder vi.

Ni som har en fungerade Telldus stick i er Linux burk som ni kommer att ämna åt ert plugwise kan hoppa över nedanstående två rader.
Det första ni behöver är att ändra i kernel så ni får stöd för ftdi_sio, finns i version 2.6.14 eller senare.
Funkar bra att gå efter denna guide: http://www.telldus.se/wiki/index.php?ti ... _drivrutin

Det första ni måste göra är att installera plugwise mjukvaran som följer med, och följ de angivna instruktioner noga så blir det inga problem.
Problemet jag ställdes inför var att försöka hitta en windows dator :)

Efter ni har konfigruerat ert system och provat det med windows och allt är till belåtenhet är det dags att installera Office Access alternativt MDB Viewer.
Jag installerade Access, finns man kan ta hem ett 60 dagars trail på microsoft hemsida.

När det är klart skall vi ta oss in i MDB där vi skall leta upp Mac Adresserna till våra moduler som sitter i väggen, detta måste vi ha för att POL skall kunna kommunisera med modulerna.
Dom är ganska lätta att hitta, dom ligger under en tabel Module. Där skall finnas Adressen till plugwise stickan och era moduler.
Och .mdb filen finner i under %UserProfile%\application data\plugwise\source\DB (den kan liggas dold)

Nu har vi Adresserna och systemet är konfat i ett nätverk. Finns ett minne i stickan som håller reda på dina moduler.

Nu kan vi gå över till linux datorn:
Det första som måste göras är att ladda modulen ftdi_sio.

Kod: Markera allt

modprobe ftdi_sio
Eller plugga in USB stickan och kör därefter lsmod och kontrollera att modulen finns på listan. När det är klart och kollat så det inte finns några fel meddelanden i dmesg, kolla även vad stickan heter i /dev, tex ttyUSB0.
När det är klart är det bara att fortsätta.

Det första är att ta ner programet POL (Plugwise on Linux), det finner ni här http://www.maartendamen.com/node/35 i skrivandet stund är version 0.2 tillgänglig.

Zippa upp tar filen och lägg i önskad mapp, i mitt fall /usr/local/bin.

Sen är det bara att skriva som su/root:

Kod: Markera allt

root@webserver:/home/SCRIPT/RRD_RUN# pol -p /dev/ttyUSB0 -w 000D6F000037A883
334.911682552
-p är port och -w är Watt. Så i skrivandet stund så drar min tv och paraboll 334 Watt. De sista i kommandot är min Mac Adress till en av mina moduler, det består av 16 tecken.

Kod: Markera allt

root@webserver:/home/SCRIPT/RRD_RUN# pol

POL (Plugwise on Linux) v0.2 / Maarten Damen

Usage: pol <options>

Options:
  -p  --port <port>  Serial port of the Plugwise stick, for example: /dev/ttyUSB0
  -o  --on <macaddress>  Power on plugwise device with specified MAC address
  -f  --off <macaddress>  Power off plugwise device with specified MAC address
  -w  --watt <macaddress>  Get current watt usage for device with specified MAC address
  -h  --help   This help text


Slänger in en litet roligt film klipp som jag hittade igår :)
http://se.youtube.com/watch?v=PqFSRwgqgYk
Senast redigerad av 1 Plutonium, redigerad totalt 24 gånger.
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu

Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1215
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av Plutonium » 23 jan 2009, 03:32

Sitter och pillar lite, men det jag saknar är kostnaden. Men om någon känner sig manad att fixa till det så vassegod :). Matte är inte riktigt min grej inte rrdtool heller.


Bild

Det aktuella scriptet som genererar de ovanstående grafera kan ni plocka här http://plutonium.homelinux.com/plugwise.pl
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu

Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1215
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av Plutonium » 05 feb 2009, 14:56

Behöver fortfarande hjälp med att få fram kostnaden.

Om en sak ligger på en förbrukning på 400W hur, räknar jag ut kostnaden där?

Började lite lätt, men får väldigt höga summor..

"CDEF:Wtotal=temp0,1000,/",
"CDEF:Wtotal2=Wtotal,1.22,*",
"VDEF:valuesum=Wtotal2,TOTAL",
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu

larky
Moderator
Inlägg: 1031
Blev medlem: 01 feb 2008, 12:21
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av larky » 05 feb 2009, 15:44

Du verkar ha en momentan förbrukning på typ 400Watt,
Det är lite svårt att säga hur du vill räkna, men om vi sätter elpriset till 110 öre/kWh inkl. allt, så blir det inte svårare än att om den momentana förbrukningen skulle bli den som kostnaden baseras på så kostade det ;

(400W/1000)*110öre=44 öre /timme
(400W/1000)*110öre*24 timmar=1056 öre =10,56 kr /dygn
(400W/1000)*110öre*24 timmar*365 dagar= 385440 öre =3854 kr /år

Du ser ut att ha glömt bord att dividera med 1000 för att få kilowatt

Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1215
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av Plutonium » 05 feb 2009, 16:00

Om jag vill presentera den förbrukande kostnaden under respektive graf?

Som man kan se här:
http://plutonium.homelinux.com/index.php?el
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu

larky
Moderator
Inlägg: 1031
Blev medlem: 01 feb 2008, 12:21
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av larky » 05 feb 2009, 18:09

Jag rubriken "Momentan förbrukning" är förvirrande, men jag har inga bra förslag på en kort bättre förklaring, borde vara något i stil med "Elförbrukning den senaste timmen = 3.5 kWh"

För en effekt(W) behövs ingen tidsangivelse, det kan vara effekt just nu, medel för ett dygn eller vad som helst, men ska man ha energi (kWh) måste det in en tid någonstans. Ska man ha en förbrukning i kWh måste man bestämma för vilken tid det ska gälla, sen är det bara medeleffekten *tiden.

Hade du tänkt ett stapeldiagram eller en kurva för förbrukningen? Ska den nollas varje midnatt eller? Lite svårt att se vad du har för tid mellan loggningarna med om man antar 5 minuter blir det någonting liknande;

Förbrukning=Förbrukning+medeleffektsista5min/12000
(5 minuter=1/12 timme)
Då får du en orm som kryper från 0 vid midnatt till ungefär 6,6 kWh för Tv:n nästa midnatt om du aldrig stänger av Tv:n....

Ska du bara ha lite text i diagrammets botten så multiplicera snittet(watt) med 0,012 (kilotimmar :D ) så blir det kWh.
Hoppade att det inte bara blev mer förvirrande!

Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1215
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av Plutonium » 05 feb 2009, 19:07

Tack Larky ;) Ja lite förvirrande är det.. Men tror det börjar bli klarhet i det hela.
Det är en kurva jag skall använda mig av och inte staplar.


Om jag uppfattade dig rätt nu skall jag ta och räkna kostnaden med hjälp av medel?

Gjorde på detta sätt..

Kod: Markera allt

	RRDs::graph "$img/plugwise-$_[1].png",
		"-s -1$_[1]",
		"--title= El förbrukning : Senaste $_[1]",
		"--lazy",
		"--height= 150", 
		"--width= 475",
		"-a", "PNG",
		"-v Watt",
		"--slope-mode",
		"DEF:temp0=$rrd/temp000D6F000037B486.rrd:temp:AVERAGE",
		"LINE2:temp0#0000FF:Dator",
		"GPRINT:temp0:MIN:Min\\: %6.1lf",
		"GPRINT:temp0:MAX:Max\\: %6.1lf",
		"GPRINT:temp0:AVERAGE:Snitt\\: %6.1lf",
		"GPRINT:temp0:LAST:Nuvarande\\: %6.1lf Watt\\n",
		
		"DEF:temp1=$rrd/temp000D6F000037A883.rrd:temp:AVERAGE",
		"LINE2:temp1#136724:Tv   ",
		"GPRINT:temp1:MIN:Min\\: %6.1lf",
		"GPRINT:temp1:MAX:Max\\: %6.1lf",
		"GPRINT:temp1:AVERAGE:Snitt\\: %6.1lf",
		"GPRINT:temp1:LAST:Nuvarande\\: %6.1lf Watt\\n",
		
		"CDEF:Wtotal=temp1,0.012,*",
		"CDEF:Wtotals=Wtotal,1.22,*",

		"GPRINT:Wtotals:AVERAGE:(test TV) Kostnad\\: %6.2lf kr\\n",
		"GPRINT:Wtotal:AVERAGE:(test TV) Förbrukning\\: %6.2lf kWh\\n",

		"COMMENT:(c) plutonium.homelinux.com"; 
Om du kollar på graferna på min sidan så ser du att den högsta kostnaden är i grafen den senaste timmen, borde inte kostnaden vara mycket högre den senaste månaden?
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu

larky
Moderator
Inlägg: 1031
Blev medlem: 01 feb 2008, 12:21
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av larky » 05 feb 2009, 19:40

Det är olika tid för alla diagram så det blir lite fel, typ överallt! måste kompensera för det när du multiplicerar med 0.012.

Just nu är det diagrammet för 12 timmar som är rätt, övriga visar fel förbrukning och kostnad.

Heldag visar hälften, 6 timmars dubbelt motför vad det borde vara osv.

Reine
Wannabe
Inlägg: 19
Blev medlem: 06 nov 2008, 00:45
Ort: Örebro
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av Reine » 15 apr 2010, 23:00

Har precis köpt ett kit med plugwise enheter och försöker nu använda pol för att läsa av dom, men jag får jättekonstiga värden? Är inte programmet kompatibelt längre med dom nya plugwise modulerna? Finns det någon lösning?

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av daromer » 17 apr 2010, 20:30

Hej

Den nya firmwaren använder ett helt annat protokoll och du behöver fixa den nya om han som gjorde pol.py har släppt den än..

Spana in här: http://www.domoticaforum.eu/viewtopic.php?f=39&t=4319

Användarvisningsbild
Dowser
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 811
Blev medlem: 10 mar 2007, 09:44
Ort: Trosa
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av Dowser » 23 aug 2010, 08:31

Läser man där ser man lite oroande tendenser från Plugwise-folket.
Elf98, du som har kontakt med dem, kan du be dem bekräfta eller dementera om de motarbetar opensource-alternativ av kontroll-mjukvaran?

Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av CirruZZ » 23 aug 2010, 11:07

Vad trött man blir på såna fasoner...tänk om dom kunde inse att det hjälper dom istället och öppnar upp en större marknad om dom underlättar istället :evil:
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved

Användarvisningsbild
Dowser
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 811
Blev medlem: 10 mar 2007, 09:44
Ort: Trosa
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av Dowser » 23 aug 2010, 11:27

Ja, jag begriper inte själva logiken heller.
Okej, de kränger mjukvara i deras professional-paket, men i övrigt gör de ju all sin vinst på hårdvaran, så det borde vara i deras eget intresse att förse utvecklare med så enkla metoder som möjligt för att öka mervärdet av deras egna produkter...

Det (o)lustigaste i det hela för min del var att jag igår precis skulle lägga en order på ett kitt för att komplettera mina X10-prylar med Plugwise. Men då behöver jag Linux-stöd... Nu verkar POL-folket vara rätt kreativa, så det löser sig nog alldeles strax, men det är ju ett totalt onödigt problem.

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5181
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av elf98 » 23 aug 2010, 12:22

Dowser skrev:Läser man där ser man lite oroande tendenser från Plugwise-folket.
Elf98, du som har kontakt med dem, kan du be dem bekräfta eller dementera om de motarbetar opensource-alternativ av kontroll-mjukvaran?
Plugwise motarbetar inte Opensource-alternativ. Men de stödjer dem åas inte heller.

Protokollet i FW V2 finns detaljerat beskrivet här:
http://www.maartendamen.com/?p=89

Det borde finnas bra stöd för linux, men jag har inte testat.
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild

Användarvisningsbild
Dowser
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 811
Blev medlem: 10 mar 2007, 09:44
Ort: Trosa
Kontakt:

Re: Plugwise On Linux

Inlägg av Dowser » 23 aug 2010, 13:48

Plugwise motarbetar inte Opensource-alternativ. Men de stödjer dem åas inte heller.
Läste du diskussionen på Domoticaforum?
Där beskrev en av utvecklarna hur den nya firmwaren specifikt ändrade samtliga tidigare använda anrop, kommando för kommando, till annan syntax som bröt tidigare struktur. Det gick så långt att han väntade med att släppa något för peer-review i avvaktan på att release-versionen av 2.0 firmwaren kom, för att undvika att ge dem möjlighet att sabotera mer.
Det kallar jag för något värre än att inte stödja open-source...

(Visst, det kan finnas många orsaker till varför man ändrar ett API, men det verkade vara lite för mycket "tillfälligheter" för att vara ren slump.)

Men nu när firmwaren är släppt så är det ju "fair-game" för alla, så Linux-stödet borde absolut vara okej ett tag frammåt. Men jag har inte sett något färdigt paket med stöd för 2.0, tar gärna mot pekare!

Skriv svar