Tunn klient setup?

Har kan du diskutera allt som inte passar i något av de andra forumen

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Tunn klient setup?

Inlägg av bjornsson » 19 aug 2011, 21:06

Har fått tag i en tunn klient och undrar vad jag ska använda för setup för att få mitt 1-wire nät att funka på den =)
Även någon sorts www tjänst så man kan komma och graferna som genereras =)

Är denna spec på den.
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te ... Id=3341951


Antar att xp är att glömma på den iaf så lär väl måste bli någon linux version?
Har en 8Gb USB sticka som kan agera HDD då flashdisken inte är vidare stor :)
Alternativt att byta ut den mot en IDE 2.5" HDD, men bästa vore om USB stickan kunde användas istället =)

Användarvisningsbild
KungenAvPeking
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 200
Blev medlem: 06 sep 2010, 21:03
Ort: Norrköping
Kontakt:

Re: Tunn klient setup?

Inlägg av KungenAvPeking » 19 aug 2011, 21:54

Går det att byta RAM-minne i den?

Sitter Flash-disken med 44-pinnars IDE?

Har skrivit ihop en HowTo på hur du gör med en HP T5500 ThinClient, som har liknande spec...
Kolla här:
http://www.temperatur.nu/forum/guider-a ... t1812.html

Annars har jag den senaste tiden labbat lite med Ubuntu Server 10.04 med OWFS, Apache2 och SwitchKingPro.
Har dock inte hunnit testa färdigt där än, men det känns som att det funkar lite bättre...
Driver http://kameran.nu - Mitt foto galleri.
Kom gärna förbi och kolla mina bilder... ;)

bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Re: Tunn klient setup?

Inlägg av bjornsson » 19 aug 2011, 22:07

Går inte att byta/montera mera minen, minnes modulerna sitter direkt på moderkortet.
Men flashminnet sitter på en 44-pin så det går att byta till en ide disk från en bärbar.

Användarvisningsbild
KungenAvPeking
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 200
Blev medlem: 06 sep 2010, 21:03
Ort: Norrköping
Kontakt:

Re: Tunn klient setup?

Inlägg av KungenAvPeking » 19 aug 2011, 22:31

Då skulle jag säga att det är tveksamt med ens WinFundamentals, det funkar, men är olidligt segt med 256Mb, då är det ENBART mäta och styra som gäller med burken, glöm att surfa eller liknande!

Men Ubuntu server 10.04 borde kunna funka...
Visserligen har jag bara testat på en burk med 512 Mb, men då flyter det riktigt bra.
Grabben har en Ubuntu Desktop 10.04, med 256 Mb och det funkar skapligt, lite småsegt här och där, men det funkar!

Vad vill du att datorn ska kunna göra?

Själv mäter jag tempen med 1-wire (OWFS) presenterar tempen på en simpel web-sida (Apache2) och kontrollerar lite fjärrstyrda kontakter (Telldus Tellstick och SwitchKingPro)
Funkar utmärkt på min testrigg, men då har jag bara en enstaka temp och en enstaka kontakt, men det funkar bättre än den gamla versionen, som körde Win Fundamentals, två tempsensorer, presentation och styrning av 5 kontakter.

Testriggen kör från en gammal LapTopHD på 2,1 Gig (WOW) och förbrukar 58% av utrymmet i grundinstallation.
Sen tillkommer ju filerna med temperaturer, som sparas ner i WWW mappen för presentation...
Men de 42% som är kvar, räcker LÅNGT.

Givetvis finns det möjlighet att installera RRD-tool för att rita grafer, eller koppla till annan databas, för att kunna rita graferna med websidan direkt.

Borde inte vara något större problem att köra från USB-minnet, frågan är väl bara hur länge det håller, med tanke på att flashminnen inte är gjorda för de mängder av skrivcykler som ett OS orsakar...
Har du möjlighet att slakta en gammal LapTop, så kostar en kabel för att koppla in HD'n 49.90 på Kjell&Co...
Driver http://kameran.nu - Mitt foto galleri.
Kom gärna förbi och kolla mina bilder... ;)

bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Re: Tunn klient setup?

Inlägg av bjornsson » 19 aug 2011, 22:39

Den kommer endast användas till mitt 1-wire när för att logga ca 10 tempsensorer och en elmätare, eventuellt så kommer det byggas ut med fler tempsensorer och en vatten mätare.
Sedan ska den skriva ut grafer utifrån värdena som den sparar i en www mapp, kommer även köra en liten php websida som hämtar datan från mysql som är anpassad för smartphones

Kör just nu msure mot en mysql databas på dator men skulle vilja flytta det från den till en annan då jag håller på att starta om och mickla med den emellanåt =)

Användarvisningsbild
KungenAvPeking
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 200
Blev medlem: 06 sep 2010, 21:03
Ort: Norrköping
Kontakt:

Re: Tunn klient setup?

Inlägg av KungenAvPeking » 19 aug 2011, 23:16

Då låter det som att du ska köra Ubuntu Server 10.04 LTS.

Där har du möjligheten att köra MySQL, PHP och allt...

Finns en utmärkt HowTo här på forumet, hur du får igång OWFS.
http://www.temperatur.nu/forum/guider-a ... -t608.html
Där finns även länk till en annan HowTo, för att få igång loggning mot MySQL.
(Följ länken i första inlägget, för att komma till Wiki-sidan som talar om hur du gör, diskution om HowTo'n ligger i tråden)

När du installerar Ubuntu Server, får du välja vilka program du vill ha med från början, där är det bara att välja LAMP server, då får du med Web-servern med PHP och MySQL databas.
Driver http://kameran.nu - Mitt foto galleri.
Kom gärna förbi och kolla mina bilder... ;)

bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Re: Tunn klient setup?

Inlägg av bjornsson » 19 aug 2011, 23:26

Får ta å testa den då, måste bara skaffa en kabel till HDDn först, tror jag ska ha någon gammal bärbar liggandes :)

Användarvisningsbild
KungenAvPeking
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 200
Blev medlem: 06 sep 2010, 21:03
Ort: Norrköping
Kontakt:

Re: Tunn klient setup?

Inlägg av KungenAvPeking » 19 aug 2011, 23:34

Du kan ju testa på USB minnet först, så du kommer in i lite hur det funkar, men framförallt så du kan kolla om burken klarar Ubuntu...

Borde inte vara något problem, jag har ju testat på T5500 och på T5710 och båda funkar utan problem, så HPs grejer verkar ha bra stöd där... ;)
Driver http://kameran.nu - Mitt foto galleri.
Kom gärna förbi och kolla mina bilder... ;)

Quart
Moderator
Inlägg: 550
Blev medlem: 17 jun 2007, 21:14
Ort: Hindås
Kontakt:

Re: Tunn klient setup?

Inlägg av Quart » 22 aug 2011, 08:59

Jag har dålig erfarenhet av just T5530, senare Ubuntu versioner verkar inte tycka om hårdvaran.
Men jag kan ha ett dåligt exemplar.
Annars har jag T5000 Tunnaklienter till salu, dår funkar 10.04LTS perfekt, bara att följa guiden som länkas till ovan.

Skriv svar