Router med 3G failover.

Har kan du diskutera allt som inte passar i något av de andra forumen

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Router med 3G failover.

Inlägg av bjornsson » 05 jan 2013, 07:27

Är det någon här som har eller har testat någon router med 3G failover funktion. <br />
Så bästa vore tips från någon med erfarenhet av grejerna :)<br />
Inte bara att det står i spec att den ska funka, för de vet vi ju. Att det allt för ofta inte alltid stämmer med verkligheten :)<br />
Är less på mitt struliga ADSL och vill ha en backup uppkoppling. <br />
Den ska automatiskt switcha över till 3G när ADSL går ner och sedan tillbaka till ADSL när den blir tillgänglig igen. <br />
<br />
Budget upp till 2000sek<br />
Inget hinder att handla från Ebay eller liknande.

larky
Moderator
Inlägg: 1043
Blev medlem: 01 feb 2008, 12:21
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av larky » 05 jan 2013, 09:51

Jag har provad en dovado, men den funkade inte helt som det var tänkt. Vid ett par tillfällen fick jag slita ut sladden till det "inte fungerande" för att få den att växla över, andra gånger funkade det direkt.
Lite allmän instabilitet.

Sen har jag en TP-Link TL-MR3420 som används som 3G-router, och den har funkat bra. Aldrig provad den som failover, vet inte om den stödjer det.

Hemma kör jag med en Netgear WNR3500, tomato firmware.

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av daromer » 05 jan 2013, 10:37

TP link har . men inte testat
Jag kör med Mikrotik och det funkar fint för failover. Går att confa precis som man själv vill...

bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av bjornsson » 05 jan 2013, 11:24

Har kollat på mikrotik, vilken modell har du?

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av daromer » 05 jan 2013, 11:28

750 och 751g hemma. Men deras nya är intressant.

http://routerboard.com/RB2011UAS-2HnD-IN

Alla deras med USB-uttag går att köra med 3g dongel och då är det bara att scripta in/ställa in failover.

bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av bjornsson » 05 jan 2013, 17:59

Kollat på den modellen fast utan trådlöst. Bra då är förbered för fiber också.
Kollade även på denna då det står att den har stöd för 3G, http://routerboard.com/RB493G

Men kanske inte behöver en sådan dyr utan räcker med den du länkat till om det funkar med 3G till den med.

Det som mer sklijer är 256MB ram och gigabit på alla portar, men saknar dock stöd för fiber.
Vet inte hur mycket det gör att det är dubbelt med ram i den?
Även "riktig" USB och inte micro usb, spelar kanske inte någon större roll?

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5184
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av elf98 » 05 jan 2013, 20:29

Även jag är intresserad av en stabil failover-lösning. Dovados prylar fungerar väl i 25% av fallen.

Jag har dock inte tid att scripta särskilt mycket, vad ska jag välja då?
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild

bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av bjornsson » 05 jan 2013, 20:55

Daromer kanske har lite script godis att dela med sig utav :)

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av daromer » 05 jan 2013, 22:13

I mikrotiks fall behöver du ett script på kanske 3 rader...

Script å script. Beror ju på hur man sätter upp det. Man kan alltid köra dubbla GWs på mikrotiken och bara köra class based routing. Jag har provat båda och dubbla GW funkar ju så länge allt utanför ens lina faktiskt funkar. Ett script som med jämna mellanrum pingar en känd host och ifall att den failerar så slår den automatiskt över routingen till nästa interface.

Du kommer inte märka någon som helst skillnad som hemmanvändare på att köpa den med 256mb ram. Om du nu inte ska börja routa gbit åt båda hållen med minsta möjliga latency ;)

Enkel variant:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Two_gateways_failover

bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av bjornsson » 05 jan 2013, 22:56

Ja det scriptet borde man ju lyckas få till =)
Antar att det inte spelar någon roll om ena är ADSL och den andra 3G uppkoppling.

Ok, då räcker det med en med mindre minne då, för med datamängden jag skickar genom den lär inte vara mycket, och uppkopplingen jag har är ju inte den snabbaste heller så trafiken utåt är ju inte så mycket heller =)

Är du nöjd i övrigt med mikrotik, behöver sällan/aldrig boota om?
Svår att ställa in och hitta eller är det lätt att hitta?

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5184
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av elf98 » 06 jan 2013, 00:38

Billigt värre. Tar hem och testar!
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild

bjornsson
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 403
Blev medlem: 25 aug 2010, 09:06
Ort: Bräcke

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av bjornsson » 06 jan 2013, 00:51

Låter bra det, ska ta och göra det jag med, blir nog denna modell.
http://www.ebay.com/itm/MIKROTIK-Router ... 2a2518de2a

Då jag redan har wifi och där routern kommer stå blir för långt bort för att få fullgod täckning i hela huset =)

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av daromer » 06 jan 2013, 09:50

Mikrotik kör vi på flera företag som VPN noder bland annat. Boota om? Det är ingen windows burk vi snackar om :wink:

Deras WIFI är riktigt fin med tanke på uteffekten. 1watt!! Min 751 täcker lika mycke som 3 st tp-link med dubbla extra långa antenner gjorde... Och 751 har bara 1 inbyggd anten.

Nackdelen med Mikrotiks WIFI är dock att det är inte den bästa roamingfunktionaliteten. Är manute efter WIFI funktionaleitet är detta ett alternativ: http://www.ubnt.com/unifi

Jag gillar helt klart mikrotik. Vi är många som kör med dem. Möjligheterna är stora och framförallt så är det en stabil burk samt bra prestanda. Sitter man och jobbar med HP eller Cisco switchar bör man dock tänka på att tankesättet är lite annorlunda på vlan, nat o.s.v Men har man suttit med IPtables och liknande är den lätt. Och har man inte suttit med nåt alls finns deras Wiki :) (Nej jag är inte åf till dem men jag gillar dem och deras pris kontra prestanda)

PatrikN78
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 99
Blev medlem: 24 dec 2011, 16:24
Ort: Jämjö

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av PatrikN78 » 06 jan 2013, 10:50

Intressant daromer! Nu glider jag väl lite från ämnet här men mikrotik får man nog titta närmre på till jobbet.
Vi kör en del Ubiquiti o det e stabilt men samtidigt lätt-konfat.

Vem säljer mikrotik/routerboard i Sverige?

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5184
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Router med 3G failover.

Inlägg av elf98 » 06 jan 2013, 11:21

Winther wireless är grossist. Och m.nu ÅF! :) Går inte att komma i närheten av ebay-priserna dock.
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild

Skriv svar