Fysisk systemlösning

Har kan du diskutera allt som inte passar i något av de andra forumen

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Buster
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 25 dec 2011, 00:14
Ort: Karlskrona

Fysisk systemlösning

Inlägg av Buster » 09 mar 2013, 16:44

Hej alla

Har sökt i forumet, men hittar inga svar på följande...
Jag hittade heller ingen bra kategori för min fråga, så det fick bli under övrigt.
elf98: Du få gärna flytta inlägget om det passar bättre någon annanstans..

Mitt system beskrivs översiktligt under rubriken Mitt system / Mätning och styrning av villadrift

Jag behöver stöd med den rent fysiska arkitekturen på mitt mätsystem. För att testa har jag under en tid kört en "labbinstallation", men denna har börjat balla ur totalt i takt med att jag har byggt ut. Ni ser nog vad jag menar på bifogad bild..

Jag har dessutom problem med att 1-wire -nätet är överbelastat, så jag behöver dela upp det på något vis.

Jag skulle nu vilja ha lite ideer om hur ni har tänkt med era system:
  • Hur har ni gjort med plintningen? (det blir lätt mkt sladdar och oöverskådligt..)
  • Har ni byggt i ett normskåp? (...eller hur har ni valt att kapsla systemet)
  • Använder ni flera 1-wire -hubbar och en USB-adapter? (...eller vilken delning rekommenderar ni?)
... och andra goda idéer!

Tacksam för hjälp!

/ Johan
Bilagor
WP_20130309_016.jpg
Labbinstallationen

PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: Fysisk systemlösning

Inlägg av PerM » 10 mar 2013, 19:30

En eller flera (kaskadkopplade)bubbar är ett bra sätt att dela nätet, se t.ex vad Sonnyboy gjort med sitt BM-system och Hobbyboards 4-kanalshubb: http://www.beyondmeasure.se/forum/index ... 417.0.html Enkelt, men elegant i min mening.

Att använda en hubb ger mer för pengarna då du ju kan dela det i flera delar för något lägre pris än vad en adapter kostar per nätdel. En annan fördel är att du också kan spänningsmata nätet via hubben.

Som alternativ till Hobbybords hubb finns också den klassiska 6-kanals-varianten.

M.nu säljer dem båda:
https://www.m.nu/hub-4-kanaler-p-562.html
https://www.m.nu/hub-6-kanaler-p-77.html

Det krävs givetvis att mjukvaran du använder hanterar hubben på rätt sätt, annars kan du få ett nät som fungerar sämre än innan du installerade hubben; fyra parallella grenar är ju sämre än en ett långt nät. Båda varianterna stöds förövrigt av BM.

Buster
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 25 dec 2011, 00:14
Ort: Karlskrona

Re: Fysisk systemlösning

Inlägg av Buster » 13 mar 2013, 00:23

Tack för svar PerM

Det är precis så jag har tänkt mig.. Vad är det för plintar som Sonnyboy har använt?

Vet du om hubbarna fungerar med TempLog?
När det gäller mätprogram så har jag försökt få igång BM, i första hand för att jag vill spara data till en databas, men än så länge har jag gått bet då jag inte får igång My SQL på min W2000-burk (Trots att jag har försökt följa instruktionen och inte är helt okunnig på datorer och programmering).
Finns det någon bra handledning för att komma igång med kombinationen BM och My SQL? Finns det kända problem med W2000?

/ Johan

PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: Fysisk systemlösning

Inlägg av PerM » 13 mar 2013, 10:00

Jag vet inte, ställ frågan till Sonnyboy.

Nej LogTemp stödjer inte hubbarna så vitt jag kan se, titta själv: http://www.mrsoft.fi/ohj01en.htm

Vad gäller MySQL så stödjer nuvarande versioner inte W2k, se denna tabell: http://www.mysql.com/support/supportedp ... abase.html Du måste upp till XP eller senare.

Samma sak gäller BM (indirekt via .NET4) som också kräver XP eller senare: http://msdn.microsoft.com/en-us/library ... .100).aspx

Windows 2000 nådde EOL 13 Juli 2010: http://blogs.technet.com/b/education/ar ... -life.aspx så du bör nog uppgradera till XP eller senare för att få ett lättare arbete.

sonnyboy
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 307
Blev medlem: 25 feb 2011, 21:59
Ort: Västerås

Re: Fysisk systemlösning

Inlägg av sonnyboy » 13 mar 2013, 13:59

Buster skrev:Tack för svar PerM
Det är precis så jag har tänkt mig.. Vad är det för plintar som Sonnyboy har använt?
/ Johan
Hej Johan.
Jag har använt mig av en vanlig cat5e patchpanel som jag hade liggandes.
Det fungerar över all förväntan.
Stort Tack till PerM som fixade stöd för hobby-boards 4 channel hub i Beyond Measure :D
BeyondMeasure 1.10
HomeCenter 2

Buster
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 25 dec 2011, 00:14
Ort: Karlskrona

Re: Fysisk systemlösning

Inlägg av Buster » 14 mar 2013, 00:16

Tack för svar båda två

Då blir det till att ta nya tag med MySQL och BM på ett annat operativ. Skall bli kul!

Nu känns det som man har fått en nytändning..
Inte helt osannolikt att jag kommer att behöva ställa fler frågor, men det kanske får bli i Bm forum.

/ Johan

Skriv svar