Validering av insamlade temperaturer - hur går det till

Senaste nytt gällande http://www.temperatur.nu

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5225
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Validering av insamlade temperaturer - hur går det till

Inlägg av elf98 » 12 apr 2013, 18:35

Det sker en stor mängd felkontroller av insamlade temperaturer. Bland annat görs en kontroll mot närliggande mätpunkter. Det finns, och måste finnas, en ganska stor tolerans för avvikelser, temperaturen kan ibland korrekt skilja ganska många grader på korta avstånd. Systemet som validerar mot närliggande mätpunkter fungerar så här (korta versionen):

1. Medelvärdet för samtliga mätpunkter inom 30km radie räknas fram.
2. Medelvärdet viktas med avseende på:
a. Medelsnittavståndet, många mätpunkter på kort avstånd ger större tillförlitlighet och vise versa
b. avvikelse mot snitthöjd över havet. Höjdskillnader kan ge stora avvikelser. skiljer höjdangivelserna minskar tillförlitligheten på temperaturmedelvärdet.
c. Den faktiska temperaturen. Är det kallt är det vanligare med större temperaturavvikelser. Är det kallt får temperaturmedelvärdet lägre vikt.

Sen körs ett antal kontroller som inte tar hänsyn till närliggande mätpunkter, ex temperaturderivatan. En allt för snabb förändring stoppar hämtningarna.

Det är inte helt lätt att justera alla parametrar. Ju fler mätpunkter som läggs upp desto tillförlitligare blir det och desto hårdare kan kontrollerna köras.

En annan kontroll som körs är en "solspikskontroll" Helt enkelt en kontroll som körs varje kväll på varje station och som letar efter återkommande mönster i temperaturkurvorna. Tanken är att mjukvaran skall hitta de mätpunkter som regelbundet påverkas av solinstrållning vid samma tidpunkt(er) på dygnet. Mer info här: http://www.temperatur.nu/forum/post1678 ... pik#p16787, och här: http://www.temperatur.nu/forum/pos
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild