HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Hur gör man för att ... ? Hur fungerar ... ? Steg för steg-guider och förklarande artiklar finns i detta forum.
Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Dustbunny
Wannabe
Inlägg: 3
Blev medlem: 21 jan 2014, 20:55
Ort: Jakobstad / Finland

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Dustbunny »

Hallo..

En liten fundering har jag... fixade ingång en 1-wire givare "ute temp" enligt How to/Wiki (jättebra grejj för övrigt)
och tänkte detta är super... så jag lade till en givare "termax".
När jag kör ./get_termax.sh och ./graph_temp_termax.pl så kommer inga errors eller dylikt.
men kurvan ser lite konstig ut.. slutar lixom mitt i. (bifogad bild.)

Är det så att temperaturen går utanför diagrammet?

Mvh Loggaren i Finland
Bilagor
bild1.PNG
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av CirruZZ »

Ser ut som inget nytt värde har loggats på slutet z för termax, annars är nog grafen ok.
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Dustbunny
Wannabe
Inlägg: 3
Blev medlem: 21 jan 2014, 20:55
Ort: Jakobstad / Finland

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Dustbunny »

hah sååja

Fick ändra:

DS:termax_temp:GAUGE:300:-50:60 \

till:

DS:termax_temp:GAUGE:300:-50:120 \

så nu syns hela kurvan! :)
Dustbunny
Wannabe
Inlägg: 3
Blev medlem: 21 jan 2014, 20:55
Ort: Jakobstad / Finland

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Dustbunny »

Ah.... Nu sitter jag fast..
ska ha tre st givare i samma diagram. act_temp , acm_temp och acb_temp.
Det går att köra alla create_ac*_temp.sh och graph_acku.pl utan några som helst errors.
Men diagrammet ritar bara act_temp .
Kan någon vänlig själ hjälpa, frun börjar bli lite orolig när jag bara sitter o pillar med mina diagram :D
Jag har provat typ allt... Vill inte börja köra Logtemp igen.
och jo, går väl säkert o banta bort lite i scripten oxo.

Såhär ser acb_temp ut
directory="/home/pi/rrddata/"
filename="acb_temp.rrd"

# Check i file already exists
if [ ! -f "$directory$filename" ]
then
# File doesn't exist, create new rrd-file
echo "Creating RRDtool DB for Ackumulator botten temp sensor"
rrdtool create $directory$filename \
--step 150 \
DS:acb_temp:GAUGE:600:0:120 \
RRA:AVERAGE:0.5:1:576 \
RRA:AVERAGE:0.5:2:2016 \
RRA:AVERAGE:0.5:4:52560 \
RRA:AVERAGE:0.5:24:175200 \
RRA:MAX:0.5:1:5760 \
RRA:MAX:0.5:2:2016 \
RRA:MAX:0.5:4:52560 \
RRA:MAX:0.5:24:175200 \
RRA:MIN:0.5:1:5760 \
RRA:MIN:0.5:2:2016 \

RRA:MIN:0.5:4:52560 \
RRA:MIN:0.5:24:175200
echo "Done!"
else
echo $directory$filename" already exists, delete it first."
fi



acm_temp

directory="/home/pi/rrddata/"
filename="acm_temp.rrd"

# Check i file already exists
if [ ! -f "$directory$filename" ]
then
# File doesn't exist, create new rrd-file
echo "Creating RRDtool DB for Ackumulator mitt temp sensor"
rrdtool create $directory$filename \
--step 150 \
DS:acm_temp:GAUGE:600:0:120 \
RRA:AVERAGE:0.5:1:576 \
RRA:AVERAGE:0.5:2:2016 \
RRA:AVERAGE:0.5:4:52560 \
RRA:AVERAGE:0.5:24:175200 \
RRA:MAX:0.5:1:5760 \
RRA:MAX:0.5:2:2016 \
RRA:MAX:0.5:4:52560 \
RRA:MAX:0.5:24:175200 \
RRA:MIN:0.5:1:5760 \
RRA:MIN:0.5:2:2016 \
RRA:MIN:0.5:4:52560 \
RRA:MIN:0.5:24:175200
echo "Done!"
else
echo $directory$filename" already exists, delete it first."
fi


act_temp

directory="/home/pi/rrddata/"
filename="act_temp.rrd"

# Check i file already exists
if [ ! -f "$directory$filename" ]
then
# File doesn't exist, create new rrd-file
echo "Creating RRDtool DB for Ackumulator top temp sensor"
rrdtool create $directory$filename \
--step 150 \
DS:act_temp:GAUGE:600:0:120 \
RRA:AVERAGE:0.5:1:576 \
RRA:AVERAGE:0.5:2:2016 \
RRA:AVERAGE:0.5:4:52560 \
RRA:AVERAGE:0.5:24:175200 \
RRA:MAX:0.5:1:5760 \
RRA:MAX:0.5:2:2016 \
RRA:MAX:0.5:4:52560 \
RRA:MAX:0.5:24:175200 \
RRA:MIN:0.5:1:5760 \
RRA:MIN:0.5:2:2016 \
RRA:MIN:0.5:4:52560 \
RRA:MIN:0.5:24:175200
echo "Done!"
else
echo $directory$filename" already exists, delete it first."
fi

get_acb_temp
#!/bin/bash

OutsideTempSensor="28.865F35000000"
RRDDataDirectory="/home/pi/rrddata/"
RRDDataFile="acb_temp.rrd"

# Get temps form OWFS
acb_temp=`cat /mnt/1wire/$OutsideTempSensor/temperature|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'`

#Update RRD database
rrdtool update $RRDDataDirectory$RRDDataFile N:$acb_temp
echo $acb_temp



get_acm_temp
#!/bin/bash

OutsideTempSensor="28.747335000000"
RRDDataDirectory="/home/pi/rrddata/"
RRDDataFile="acm_temp.rrd"

# Get temps form OWFS
acm_temp=`cat /mnt/1wire/$OutsideTempSensor/temperature|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'`

#Update RRD database
rrdtool update $RRDDataDirectory$RRDDataFile N:$acm_temp
echo $acm_temp

get_act_temp
#!/bin/bash

OutsideTempSensor="28.728C35000000"
RRDDataDirectory="/home/pi/rrddata/"
RRDDataFile="act_temp.rrd"

# Get temps form OWFS
act_temp=`cat /mnt/1wire/$OutsideTempSensor/temperature|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'`

#Update RRD database
rrdtool update $RRDDataDirectory$RRDDataFile N:$act_temp
echo $act_temp



Grafen
#!/usr/bin/perl

use RRDs;

my $cur_time = time();
my $start_time = $cur_time - 86400; # set end time to 24 hours ago

RRDs::graph "/var/www/graph_acku.png",
"--start= $start_time",
"--end= $cur_time",
"--title= 5Ackumulatortank",
"--height= 300",
"--width= 500",
"--vertical-label= c",
"DEF:act_temp=/home/pi/rrddata/act_temp.rrd:act_temp:AVERAGE",
"DEF:acm_temp=/home/pi/rrddata/acm_temp.rrd:acm_temp:AVERAGE",
"DEF:acb_temp=/home/pi/rrddata/acb_temp.rrd:acb_temp:AVERAGE",
"COMMENT:\t\t\t\tNu Medel Max Min\\n",
"HRULE:0#0000FF",
"LINE2:act_temp#0000FF:Top\t\t\t",
"GPRINT:act_temp:LAST:%6.1lf",
"GPRINT:act_temp:AVERAGE:%6.1lf",
"GPRINT:act_temp:MAX:%6.1lf",
"GPRINT:act_temp:MIN:%6.1lf\\n";
"HRULE:0#0000FE",
"LINE2:acm_temp#FF0000:Mitt\t\t\t",
"GPRINT:acm_temp:LAST:%6.1lf",
"GPRINT:acm_temp:AVERAGE:%6.1lf",
"GPRINT:acm_temp:MAX:%6.1lf",
"GPRINT:acm_temp:MIN:%6.1lf\\n";
"HRULE:18#800080",
"LINE2:acb_temp#0000FF:Botten\t\t\t",
"GPRINT:acb_temp:LAST:%6.1lf",
"GPRINT:acb_temp:AVERAGE:%6.1lf",
"GPRINT:acb_temp:MAX:%6.1lf",
"GPRINT:acb_temp:MIN:%6.1lf\\n";



my $err=RRDs::error;
if ($err) {print "problem generating the graph: $err\n";}

print "Done!\n"



Crontab

*/2.5 * * * * /home/pi/bin/get_acb_temp.sh
*/2.5 * * * * export LANG=sv_SE.utf8 && /home/pi/bin/graph_acku.pl

*/2.5 * * * * /home/pi/bin/get_acm_temp.sh
*/2.5 * * * * export LANG=sv_SE.utf8 && /home/pi/bin/graph_acku.pl

*/2.5 * * * * /home/pi/bin/get_act_temp.sh
*/2.5 * * * * export LANG=sv_SE.utf8 && /home/pi/bin/graph_acku.pl
Nykteristen
Wannabe
Inlägg: 10
Blev medlem: 15 jun 2014, 23:25
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Nykteristen »

skulle ni vilja göra en fullständig guide hur man gör det på windows??
jag skulle vilja få det att fungera från en API-länk jag får från mitt elbolag

jag frågar för jag saknar programmeringskunskaper :(
| http://piwik.weebly.com
| Netatmo Weather Station, Rain gauge
CDK2H
Gillar hemautomation
Inlägg: 44
Blev medlem: 21 nov 2013, 13:55
Ort: Gökalund

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av CDK2H »

Lyckades inte hitta http://rpi-ipadress/graph_temp.png på grund av att Apache rooten numera är /var/www/html och det är alltså dit jag fick skriva i graph_temp.pl
chekstrom
Inlägg: 2
Blev medlem: 05 feb 2019, 12:34

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av chekstrom »

CDK2H skrev: 07 okt 2016, 11:26 Lyckades inte hitta http://rpi-ipadress/graph_temp.png på grund av att Apache rooten numera är /var/www/html och det är alltså dit jag fick skriva i graph_temp.pl

Tack detta löste mitt problem jag har försökt lösa mycket länge.
chekstrom
Inlägg: 2
Blev medlem: 05 feb 2019, 12:34

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av chekstrom »

Dustbunny skrev: 29 jan 2014, 18:24 Ah.... Nu sitter jag fast..
ska ha tre st givare i samma diagram. act_temp , acm_temp och acb_temp.
Det går att köra alla create_ac*_temp.sh och graph_acku.pl utan några som helst errors.
Men diagrammet ritar bara act_temp .
Kan någon vänlig själ hjälpa, frun börjar bli lite orolig när jag bara sitter o pillar med mina diagram :D
Jag har provat typ allt... Vill inte börja köra Logtemp igen.
och jo, går väl säkert o banta bort lite i scripten oxo.

Såhär ser acb_temp ut
directory="/home/pi/rrddata/"
filename="acb_temp.rrd"

# Check i file already exists
if [ ! -f "$directory$filename" ]
then
# File doesn't exist, create new rrd-file
echo "Creating RRDtool DB for Ackumulator botten temp sensor"
rrdtool create $directory$filename \
--step 150 \
DS:acb_temp:GAUGE:600:0:120 \
RRA:AVERAGE:0.5:1:576 \
RRA:AVERAGE:0.5:2:2016 \
RRA:AVERAGE:0.5:4:52560 \
RRA:AVERAGE:0.5:24:175200 \
RRA:MAX:0.5:1:5760 \
RRA:MAX:0.5:2:2016 \
RRA:MAX:0.5:4:52560 \
RRA:MAX:0.5:24:175200 \
RRA:MIN:0.5:1:5760 \
RRA:MIN:0.5:2:2016 \

RRA:MIN:0.5:4:52560 \
RRA:MIN:0.5:24:175200
echo "Done!"
else
echo $directory$filename" already exists, delete it first."
fi



acm_temp

directory="/home/pi/rrddata/"
filename="acm_temp.rrd"

# Check i file already exists
if [ ! -f "$directory$filename" ]
then
# File doesn't exist, create new rrd-file
echo "Creating RRDtool DB for Ackumulator mitt temp sensor"
rrdtool create $directory$filename \
--step 150 \
DS:acm_temp:GAUGE:600:0:120 \
RRA:AVERAGE:0.5:1:576 \
RRA:AVERAGE:0.5:2:2016 \
RRA:AVERAGE:0.5:4:52560 \
RRA:AVERAGE:0.5:24:175200 \
RRA:MAX:0.5:1:5760 \
RRA:MAX:0.5:2:2016 \
RRA:MAX:0.5:4:52560 \
RRA:MAX:0.5:24:175200 \
RRA:MIN:0.5:1:5760 \
RRA:MIN:0.5:2:2016 \
RRA:MIN:0.5:4:52560 \
RRA:MIN:0.5:24:175200
echo "Done!"
else
echo $directory$filename" already exists, delete it first."
fi


act_temp

directory="/home/pi/rrddata/"
filename="act_temp.rrd"

# Check i file already exists
if [ ! -f "$directory$filename" ]
then
# File doesn't exist, create new rrd-file
echo "Creating RRDtool DB for Ackumulator top temp sensor"
rrdtool create $directory$filename \
--step 150 \
DS:act_temp:GAUGE:600:0:120 \
RRA:AVERAGE:0.5:1:576 \
RRA:AVERAGE:0.5:2:2016 \
RRA:AVERAGE:0.5:4:52560 \
RRA:AVERAGE:0.5:24:175200 \
RRA:MAX:0.5:1:5760 \
RRA:MAX:0.5:2:2016 \
RRA:MAX:0.5:4:52560 \
RRA:MAX:0.5:24:175200 \
RRA:MIN:0.5:1:5760 \
RRA:MIN:0.5:2:2016 \
RRA:MIN:0.5:4:52560 \
RRA:MIN:0.5:24:175200
echo "Done!"
else
echo $directory$filename" already exists, delete it first."
fi

get_acb_temp
#!/bin/bash

OutsideTempSensor="28.865F35000000"
RRDDataDirectory="/home/pi/rrddata/"
RRDDataFile="acb_temp.rrd"

# Get temps form OWFS
acb_temp=`cat /mnt/1wire/$OutsideTempSensor/temperature|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'`

#Update RRD database
rrdtool update $RRDDataDirectory$RRDDataFile N:$acb_temp
echo $acb_temp



get_acm_temp
#!/bin/bash

OutsideTempSensor="28.747335000000"
RRDDataDirectory="/home/pi/rrddata/"
RRDDataFile="acm_temp.rrd"

# Get temps form OWFS
acm_temp=`cat /mnt/1wire/$OutsideTempSensor/temperature|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'`

#Update RRD database
rrdtool update $RRDDataDirectory$RRDDataFile N:$acm_temp
echo $acm_temp

get_act_temp
#!/bin/bash

OutsideTempSensor="28.728C35000000"
RRDDataDirectory="/home/pi/rrddata/"
RRDDataFile="act_temp.rrd"

# Get temps form OWFS
act_temp=`cat /mnt/1wire/$OutsideTempSensor/temperature|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'`

#Update RRD database
rrdtool update $RRDDataDirectory$RRDDataFile N:$act_temp
echo $act_temp



Grafen
#!/usr/bin/perl

use RRDs;

my $cur_time = time();
my $start_time = $cur_time - 86400; # set end time to 24 hours ago

RRDs::graph "/var/www/graph_acku.png",
"--start= $start_time",
"--end= $cur_time",
"--title= 5Ackumulatortank",
"--height= 300",
"--width= 500",
"--vertical-label= c",
"DEF:act_temp=/home/pi/rrddata/act_temp.rrd:act_temp:AVERAGE",
"DEF:acm_temp=/home/pi/rrddata/acm_temp.rrd:acm_temp:AVERAGE",
"DEF:acb_temp=/home/pi/rrddata/acb_temp.rrd:acb_temp:AVERAGE",
"COMMENT:\t\t\t\tNu Medel Max Min\\n",
"HRULE:0#0000FF",
"LINE2:act_temp#0000FF:Top\t\t\t",
"GPRINT:act_temp:LAST:%6.1lf",
"GPRINT:act_temp:AVERAGE:%6.1lf",
"GPRINT:act_temp:MAX:%6.1lf",
"GPRINT:act_temp:MIN:%6.1lf\\n";
"HRULE:0#0000FE",
"LINE2:acm_temp#FF0000:Mitt\t\t\t",
"GPRINT:acm_temp:LAST:%6.1lf",
"GPRINT:acm_temp:AVERAGE:%6.1lf",
"GPRINT:acm_temp:MAX:%6.1lf",
"GPRINT:acm_temp:MIN:%6.1lf\\n";
"HRULE:18#800080",
"LINE2:acb_temp#0000FF:Botten\t\t\t",
"GPRINT:acb_temp:LAST:%6.1lf",
"GPRINT:acb_temp:AVERAGE:%6.1lf",
"GPRINT:acb_temp:MAX:%6.1lf",
"GPRINT:acb_temp:MIN:%6.1lf\\n";



my $err=RRDs::error;
if ($err) {print "problem generating the graph: $err\n";}

print "Done!\n"



Crontab

*/2.5 * * * * /home/pi/bin/get_acb_temp.sh
*/2.5 * * * * export LANG=sv_SE.utf8 && /home/pi/bin/graph_acku.pl

*/2.5 * * * * /home/pi/bin/get_acm_temp.sh
*/2.5 * * * * export LANG=sv_SE.utf8 && /home/pi/bin/graph_acku.pl

*/2.5 * * * * /home/pi/bin/get_act_temp.sh
*/2.5 * * * * export LANG=sv_SE.utf8 && /home/pi/bin/graph_acku.pl


Liknande detta jag oxå skulle behöva en förklaring om. Har du fått fatt i en lösning så får du gärna dela med dig.
Stein
Wannabe
Inlägg: 14
Blev medlem: 17 nov 2007, 19:33
Ort: Bromsten/Stockholm

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Stein »

Hej
Jag har följt rrdtool howto men det stannar på

Kod: Markera allt

mike@mike-ubuntu:~/bin$ sudo ./get_temp.sh
ERROR: /home/mike/rrddata/outside_temp.rrd: Function update_pdp_prep, case DST_GAUGE - Converted '19,00' to 19,000000, but cannot convert ',00'
19,00
Det verkar som att skriptet inte uppdaterar databasen.

Kan någon hjälpa mig på vägen, kan det vara att jag använder senaste versionen på RRDTool eller är det fel på mitt skript eller ?

Kod: Markera allt

 
#!/bin/bash

OutsideTempSensor="28.015791070000"
RRDDataDirectory="/home/mike/rrddata/"
RRDDataFile="outside_temp.rrd"

# Get temps form OWFS
OutsideTemp=`cat /mnt/1wire/$OutsideTempSensor/temperature|sed -e s/" "//g|awk >

#Update RRD database
rrdtool update $RRDDataDirectory$RRDDataFile N:$OutsideTemp
echo $OutsideTemp
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5249
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av elf98 »

Tror det beror på att du har decimalkomma och inte decimalpunkt.

Testa att ändra:

Kod: Markera allt

OutsideTemp=`cat /mnt/1wire/$OutsideTempSensor/temperature|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'`
Till:

Kod: Markera allt

OutsideTemp=`cat /mnt/1wire/$OutsideTempSensor/temperature|sed -e s/","/"."/|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'`
Grundade m.nu & temperatur.nu

Driver temperatur.nu

Bild
Stein
Wannabe
Inlägg: 14
Blev medlem: 17 nov 2007, 19:33
Ort: Bromsten/Stockholm

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Stein »

Hej
Får fortsatt samma felmeddelande, är det fel på databasen?
Svaret på de olika skripten gav samma felmeddelade och samma decimalkomma.

Håller på och leker och tar mycket hjälp via detta forum och howto. Kan ju nästan inget om linux och dess spräk. Klipper och klistrar och läser massa i detta forum. Förstår inte felmeddelandet. När jag kör lastupdate ser jag bara en temperatur, men det är säkert för att skriptet inte skriver till databasen. . .

Kod: Markera allt

mike@mike-ubuntu:~/rrddata$ sudo rrdtool lastupdate out*
 outsidetemp

1617736081: 20,00
mike@mike-ubuntu:~/rrddata
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5249
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av elf98 »

Det ser ju ut som du lagt in en temperatur på 20,0 grader 19:08 den 6/4 2021 - så det är lite lurigt att se vad som skulle vara fel.

TEsta att lägga in:

Kod: Markera allt

echo "debug 1"
Osv före varje kommando i scriptet så kan du se exakt var det börjar strula.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Driver temperatur.nu

Bild
Stein
Wannabe
Inlägg: 14
Blev medlem: 17 nov 2007, 19:33
Ort: Bromsten/Stockholm

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Stein »

Hmm

Uppskattar all hjälp jag får/fått men lär mig så sakterliga, vad innebär detta? Lade in echo "debug 1" innan alla kommandon i scriptet get_temp.sh

Kod: Markera allt

mike@mike-ubuntu:~/bin$ sudo ./get_temp.sh
debug 1OutsideTemp=27,00
debug 1rrdtool update /home/mike/rrddata//outside_temp.rrd N:
Körde sedan

Kod: Markera allt

mike@mike-ubuntu:~/bin$ bash -x get_temp.sh
+ OutsideTempSensor=28.015791070000
+ RRDDataDirectory=/home/mike/rrddata/
+ RRDDataFile=outside_temp.rrd
++ cat /mnt/1wire/28.015791070000/temperature
++ sed -e 's/ //g'
++ awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'
+ OutsideTemp=20,00
+ rrdtool update /home/mike/rrddata//outside_temp.rrd N:20,00
ERROR: opening '/home/mike/rrddata//outside_temp.rrd': Permission denied
+ echo 20,00
20,00
Verkar som att skriptet inte får ändra på databasfilen.
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5249
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av elf98 »

Kör:

Kod: Markera allt

ls -l /home/mike/rrddata//outside_temp.rrd
Om det står annan ägare än mike:

Kod: Markera allt

sudo chown mike /home/mike/rrddata//outside_temp.rrd
Då har du helt enkelt råka skapa databasen så root äger den och inte mike
Grundade m.nu & temperatur.nu

Driver temperatur.nu

Bild
Stein
Wannabe
Inlägg: 14
Blev medlem: 17 nov 2007, 19:33
Ort: Bromsten/Stockholm

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Stein »

Tackars så väldigt mycket, nu leker jag vidare
Skriv svar