Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Hur gör man för att ... ? Hur fungerar ... ? Steg för steg-guider och förklarande artiklar finns i detta forum.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
isocron
Wannabe
Inlägg: 16
Blev medlem: 26 apr 2008, 19:25
Ort: Kumla
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av isocron » 02 jun 2008, 15:20

Alltså det jag tror Dowser menade var att du råkat skriva Kb och inte Mb, vilket låter lite rimligare då 400Kb inte är mycket att köra på om det ens går starta dos nu förtiden med det... så till vida att det är ramminne som du pratar om.
Dan
Inlägg: 1
Blev medlem: 10 okt 2008, 10:55
Ort: Vendelsö

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Dan » 10 okt 2008, 11:00

Tack för en bra guide, allt gick enkelt att installera och konfigurera och jag är mycket nöjd.
Dock så råkar jag ha ett problem med mina "GPRINTS" (Min, Medel och Just
nu), är det nån som har ett tips om vad som kan vara fel?

Bild
Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1243
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Plutonium » 13 okt 2008, 22:50

Behöver lite hjälp av med ett projekt relaterat till detta med att mäta elförbrukningen.

Göra ett bash script som räknar ut elförbrukningen, detta med syfte att streama ut informationen till LCD-displayen.
Hur skall man börja? Står det stilla i tankeverksamheten. Vi utgår att vi har har upplösningen på 5 minuter. Gärna mindre om det är möjligt.
Nu får ni gärna puscha mig åt rätt håll.

Tack på förhand!

/Anders

Uppd:
Nu skall vi testa min kunskap och se om jag har tänkt rätt.

Lek med tanken att jag får 87 pulser på 3 minuter, från innan visste vi att 16.67pulser/min är 1kW.
Så det blir 16.67 * 87 = 1450.29 W
Har jag tänkt rätt nu?
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu
SuperMike
Wannabe
Inlägg: 9
Blev medlem: 16 jan 2008, 14:29
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av SuperMike » 11 nov 2008, 01:06

Jag har gjort enligt denna eminenta guide. Men jag har 1000 pulser per kWh. Dessa rader i graph.pl har jag ändrat:
"CDEF:W=energi,3600,*",
"CDEF:W_real=energi,1,*,1000,/",

Kan någon vänlig själ säga om jag räknat rätt?


Sen får jag ett felmeddelande när jag ska göra en graf med detta kommando:

# ./graph.pl -s 24h -t 'Elförbrukning'
ERROR: start time: did you really mean month 24? at ./graph.pl line 26
Niklas
Moderator
Inlägg: 1019
Blev medlem: 22 mar 2008, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Niklas » 11 nov 2008, 01:09

SuperMike skrev:Jag har gjort enligt denna eminenta guide. Men jag har 1000 pulser per kWh. Dessa rader i graph.pl har jag ändrat:
"CDEF:W=energi,3600,*",
"CDEF:W_real=energi,1,*,1000,/",

Kan någon vänlig själ säga om jag räknat rätt?


Sen får jag ett felmeddelande när jag ska göra en graf med detta kommando:

# ./graph.pl -s 24h -t 'Elförbrukning'
ERROR: start time: did you really mean month 24? at ./graph.pl line 26
Kika på detta inlägg i denna tråd:
http://www.temperatur.nu/forum/viewtopi ... 1832#p1832

Där har du allt anpassat för 1000 / kWh. :-)
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 11 nov 2008, 10:13

SuperMike skrev:Jag har gjort enligt denna eminenta guide. Men jag har 1000 pulser per kWh. Dessa rader i graph.pl har jag ändrat:
"CDEF:W=energi,3600,*",
"CDEF:W_real=energi,1,*,1000,/",

Kan någon vänlig själ säga om jag räknat rätt?


Sen får jag ett felmeddelande när jag ska göra en graf med detta kommando:

# ./graph.pl -s 24h -t 'Elförbrukning'
ERROR: start time: did you really mean month 24? at ./graph.pl line 26
Själva beräkningarna kommenterar jag inte här, starta en ny tråd där du postar alla script du använder.

-s -24h är bättre att skriva, du vill ju skapa en graf som ligger bakåt i tiden och inte framåt!
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
SuperMike
Wannabe
Inlägg: 9
Blev medlem: 16 jan 2008, 14:29
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av SuperMike » 24 nov 2008, 09:01

Tackar, nu fungerar allt.
Niklas
Moderator
Inlägg: 1019
Blev medlem: 22 mar 2008, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Niklas » 11 apr 2009, 13:49

Jag suger verkligen på att räkna ut saker.

Skulle behöva hjälp.
Ska visa "just nu"-förbrukning på en LCD och räkna ut via PHP.
Hur räknar jag?

Låt oss säga att jag får 22 pulser på 3 minuter. Mätaren blinkar med 1000 per kWh.
Hur ser formeln ut för att se hur hög förbrukningen har varit under de 3 minutrarna i W?
För att få fram kWh så gäller det ju bara att dela på 1000.

22 * 3600 / 180 ger ungefär samma siffror som i min RRD-graf. Är jag ute och cyklar? ;)
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 11 apr 2009, 15:28

Varje puls ger att du har förbrukat 1Wh (1kWh=1000Wh)

22Wh på 3 min innebär 440W (22Wh/3*60) per timme. Momentanförbrukningen har därmed varit 440W under dina 3 minuter.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Niklas
Moderator
Inlägg: 1019
Blev medlem: 22 mar 2008, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Niklas » 11 apr 2009, 15:32

elf98 skrev:Varje puls ger att du har förbrukat 1Wh (1kWh=1000Wh)

22Wh på 3 min innebär 440W (22Wh/3*60) per timme. Momentanförbrukningen har därmed varit 440W under dina 3 minuter.
Jag testade med 22 x 3600 / 180 = 440.

Skönt att få höra det från någon som kan.
Tack.
gungus
Wannabe
Inlägg: 20
Blev medlem: 29 nov 2008, 18:02
Ort: Jönköping

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av gungus » 05 jun 2009, 09:52

Jag bråkade med min nya mätare och den blinkade ca 400 pulser på 3 min vilket var skrämmande fort. Nu ser jag på en bild på mätaren att den ger 10.000 pulser/KWh. Det blir till att justera en 10-potens.
Jönköpings Energi Idon Policom.
http://www.jonkopingenergi.se/web/Sa_ha ... v_den.aspx
rothman
Wannabe
Inlägg: 17
Blev medlem: 21 aug 2009, 09:37
Ort: Mjölby

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av rothman » 05 feb 2010, 12:00

Hej

Jag har en fråga... jag mäter energin enligt denna post http://www.temperatur.nu/forum/post1832.html#p1832

Fast jag pollar räknaren med 2 ½ minuts mellanrum. Mina grafer visa ca 30% för mycket än om jag räknar själv

Vad skall ändras i posten ovan om man kollar räknaren oftare?


*inget ljushuvud när det gäller matte ;-) *

/anders
tony
Inlägg: 1
Blev medlem: 28 okt 2010, 11:38
Ort: Vastmanland

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av tony » 28 okt 2010, 11:44

Hej, jag har försökt att göra om graph.pl till vb script.
Jag har lyckas till viss del men så fort jag lägger till GPRINT slutar scriptet skapa diagrammet.
Så än så länge har jag en graf men ingen title/x,y information.
Vad gör jag för fel?
Det räcker om någon kan hjälpa mig med hur man skulle skriva raden i dospromten.

Kod: Markera allt

fromtime=UDATE(getutc("2010-10-28 03:00"))
totime=UDATE(getutc(now))
Set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")

Query = "rrdtool graph el.png --start " & fromtime & " --end " & totime & " DEF:energi=energi.rrd:energi:AVERAGE" &_
        " CDEF:W=energi,3600,*" &_
        " CDEF:W_real=energi,1,*,1000,/" &_
        " VDEF:value_sum=W_real,TOTAL" &_
        " AREA:W#9999ee"  &_
        " LINE1:W#FF0000" '&_
		
	'" GPRINT:value_sum: ""Forbrukad mangd: kWh""" '&_
        '" GPRINT:W:MIN:""Momentanforbrukning: Min: %0.2lf%sW""" &_
        '" GPRINT:W:AVERAGE:""Medel: %0.2lf%sW""" &_
        '" GPRINT:W:MAX:""Max: %0.2lf%sW"""  &_
        '" GPRINT:W:LAST:""Just nu: %0.2lf%sW"""  &_
        '" COMMENT:""Copyright Freiholtz Consulting 2007"""		


Return = WshShell.Run(Query, 1)



function UDate(oldDate)
  UDate = DateDiff("s", "01/01/1970 00:00:00", oldDate)
end function

function getutc(mydate)
    od = mydate
    set oShell = CreateObject("WScript.Shell") 
    atb = "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation\ActiveTimeBias" 
    offsetMin = oShell.RegRead(atb) 
    nd = dateadd("n", offsetMin, od) 
    'wscript.echo nd    
    'Response.Write("Current = " & od & "<br>UTC = " & nd) 
    getutc= nd
end function
jompa68
Wannabe
Inlägg: 20
Blev medlem: 04 aug 2009, 18:11
Ort: Hofors

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av jompa68 » 02 nov 2010, 21:01

Hej
om min elmätare har 10000 blinkingar per kWh ska jag då bara ändra på raden:
"CDEF:W_real=energi,1000,/",

Mvh
Jonny Larsson
Hofors
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 02 nov 2010, 22:48

Om du tittar på det första inlägget i den här tråden:
Enligt information på elmätaren snurrar skivan på elmätaren 120 varv per kWh.
Varje varv på min elmätare motsvarar 1000Wh/120 = 8.333Wh, vilket motsvarar 8.333*3600 = 30000Joule.

Databasens minsta enhet är därmed 1/30000 Joule / Sekund, eller 1/30000Watt

Så för att få ut W:
Multiplicera räknarvärdet med 30000

För att få ut förbrukad effekt Wh:
Multiplicera med 8.3333 och summera över tid.
Så kan du applicera dina 10k blink så här:

Varje blink motsvarar 1000Wh/10000=0.1Wh, vilket motsvarar 0.1*3600 = 360 joule

För att få ut W, multiplicera räknarvärdet med 360
För att få ut förbrukad effekt, multiplicera med 0.1 och summera över tid.

Om jag inte har tänkt fel (det är över tre år sedan jag skrev den här guiden) så bör du ändra följande rader:
"CDEF:W=energi,360,*",
"CDEF:W_real=energi,0.1,*,1000,/",

(1000 i den andra raden delar värdet med 1000 för att visa kilowatt i den summerade förbrukningen i stället för watt.)
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Skriv svar