Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Hur gör man för att ... ? Hur fungerar ... ? Steg för steg-guider och förklarande artiklar finns i detta forum.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 13 nov 2010, 15:02

Är det någon som vet hur ett bash script för grafgenereringen bör se ut? Jag har fortfarande inte lyckats fått igång perlscript på min dockstar än.
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 13 nov 2010, 16:13

Jag har tänkt till lite och skrivit om denna guide från grunden!

Det nya tillvägagångssättet finns beskrivet i Wikin

Det nya tillvägagångsättet har flera riktigt bra fördelar, de två viktigaste är:
  • Endast en variabel behöver ändras beroende på hur många pulser din elmätare ger
  • Alla exempel är helt skrivna i bash och fungerar därmed på fler system.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 13 nov 2010, 16:20

ok men wikin visar väll ett perlscript?


Jag får följande fel när jag kör det. Men jag har problem med att köra perlscript generelt.

Kod: Markera allt

root@OpenWrt:~/martin/bin# ./create_energi_graph.pl
Can't locate RRDp.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/perl5/5.10 .) at ./create_energi_graph.pl line 4.
BEGIN failed--compilation aborted at ./create_energi_graph.pl line 4.
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 13 nov 2010, 16:26

JA, för jag hade glömt att trycka på spara...

Fixat nu!
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 13 nov 2010, 16:59

Kalas!

Tror du att du (när du har tid) kan snygga till radbrytningarn på bashscriptet?
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 13 nov 2010, 17:43

Det är en oneliner.

När jag skulle lägga in lite radbrytningar fungerade inte scriptet! :)
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1621
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av CirruZZ » 13 nov 2010, 17:43

Loranga skrev:Tror du att du (när du har tid) kan snygga till radbrytningarn på bashscriptet?
Fixat! :wink:
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1621
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av CirruZZ » 13 nov 2010, 17:44

Ha dubbel jobb! Jag la till en \ så ska det väll funka ändå?
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 13 nov 2010, 18:16

Där ser man, när jag försökte blev det något knas någonstans.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 13 nov 2010, 18:19

Hittade precis en bugg i insamlingsscriptet, variabeln $COUNT loggades i stället för den Wh-kompenserade $VALUE.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 13 nov 2010, 18:36

Jag lyckas inte med att få det att fungera.

Jag får bla

Kod: Markera allt

root@OpenWrt:~/martin/bin# ./create_energi_graph.sh
ERROR: can't make a graph without contents
./create_energi_graph.sh: line 5: --start: not found
och då har jag kommenterat bort -E och --imgformat som inte fungerar. Det beror kanske på att jag är tvungen att köra en äldre version av RRDTool.

Edit: jag har även provat att ändra till --start -1d \ (som jag använder på temp scripten men jag får samma fel)

Kod: Markera allt

#!/bin/bash
rrdtool graph /www/energi-24h.png \
 #-E \
 #--imgformat PNG \
  --start -24h \
  --end now \
  --width 600 \
  --height 400 \
  --title Exempelgraf \
  --vertical-label 'Watt' \
  -l 0 \
  DEF:energi=/root/martin/rrddata/energi.rrd:energi:AVERAGE \
  CDEF:W=energi,3600,* \
  AREA:W#AAAAee \
  LINE3:W#000000 \
  CDEF:energiK=energi,1000,/ \
  VDEF:value_sum=energiK,TOTAL \
  GPRINT:value_sum:"Förbrukad mängd\: %0.2lfkWh\n" \
  GPRINT:W:MIN:"Momentanförbrukning\: Min\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:AVERAGE:"Medel\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:MAX:"Max\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:LAST:"Just nu\: %0.2lf%sW\n" \
  COMMENT:"Copyright Freiholtz Consulting 2010"
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 13 nov 2010, 19:21

Det verkar som att det är radbrytningarna som ställer till det. Testa att ta bort alla \ och lägg allt på en rad i stället.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 13 nov 2010, 19:33

elf98 skrev:Det verkar som att det är radbrytningarna som ställer till det. Testa att ta bort alla \ och lägg allt på en rad i stället.
Samma problem med "unknown option 'E' och när jag tar bort den får jag nu ERROR: unknown function 'VDEF'

Edit : jag tror VDEF infördes i version 1.2 och jag "måste" köra 1.0.50 :(
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 13 nov 2010, 20:09

-E jämnar till kurvorna lite.

VDEF används för att summera över tid och få fram den totala förbrukningen under grafens tidsperiod.

Det finns inte någon nyare version? 1.0.5 är riktigt gammal...
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 13 nov 2010, 20:57

jag provade att ta bort VDEf temporärt och då genereras en graf. Tyvätt med nan värden.
Går det att se de aktuella värdet på förbrukningen ungefär som "grep . /mnt/1wire/10.*/temperature" ?
Skriv svar