Husvagn + Raspberry Pi + 1wire

Hur gör man för att ... ? Hur fungerar ... ? Steg för steg-guider och förklarande artiklar finns i detta forum.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Lorango
Inlägg: 2
Blev medlem: 17 mar 2011, 18:44
Ort: Luleå

Husvagn + Raspberry Pi + 1wire

Inlägg av Lorango » 05 mar 2015, 15:59

Vill bygga någon slags övervakningspanel in i husvagnen för att mäta vattenmängd och spänningen över batteriet. Behöver lite tips på vilka sensorer jag kan tänkas behöva.
Hur mäter jag spänningen över batteriet? Ett vanligt 12V batteri.
Hur mäter man vattenmängden i ett kärl?
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: Husvagn + Raspberry Pi + 1wire

Inlägg av flyvert » 07 mar 2015, 11:13

Det finns nog många sätt att göra detta på - mycket beror på hur pass mycket "mätfreak" du är samt hur mycket du skulle kunna framställa själv.

Batterispänning mäter du nog enklast med en vanlig A/D omvandlare, tex https://www.m.nu/adomvandlare-kanaler-025v-p-307.html
En mer avancerad variant vore att använda en DS2438 (som måste anpassas för att klara av de 14-15 volt som förekommer under laddning. Maxim har skrivit lite om det: http://www.maximintegrated.com/en/app-n ... mvp/id/125. Fördelen här är att du även kan mäta strömmen och därigenom kan räkna fram återstående körtid med nuvarande belastning, mm.

Vätskenivåer är nog värre. Flottörer är enkla i sin funktion men du kanske inte vill ha en beg skoterbränsletanksflottör i färskvattentanken, eller nån dyr specialare i botten på Porta-Pottin som ger upp efter några dygn i den miljön...

Det finns givare som jobbar med ultraljud (typ backsensor) eller kapacitiva givare. De lär kosta en slant och geometrin på kärl vs givare kan ställa till det.

Det skulle säkert gå att mäta kapacitansen mha en lämplig tråd som man spänt upp från botten till toppen, men hur det går till måste man läsa på. Kan nog tänkas att en kapacitiv givare är känslig för kvalitén på vätskan, tex salthalt o lätt ger fel värde om den inte kalibreras vid varje påfyllning.

Personligen skulle jag testa att mäta spänningen mellan två närliggande mätpunkter. Tex att parvis skruva/slå in rostfri skruv/spik in i kärlet o täta med nån epoxi som biter på materialet på nivåer typ fjärdedelar eller åttondelar och med någon enklare förstärkare (transistor, etc) försöka avgöra om vätskan når upp till ett par av kontakterna eller fler. Man kan även tänka sig att från färskvattentanken leda ut nivån till ett siktglas/slang där man kan jobba lite mer ostört med monteringen av mätpunkterna. Spänningarna kan du sen skicka in i samma AD omvandlare som du har för batteriet, eller den billigare https://www.m.nu/adomvandlare-kanaler-p-455.html som max tar 5 volt.

Sen kommer kruxet att filtrera och tvätta signalerna, tex kan en gnutta salt i färskvattentanken eller "variationer " enligt Bristolskalan (http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bristol_Stool_Scale) göra att de uppmätta spänningarna varierar med placering av husvagnen (Gotland vs svenska fjällen) och det gångna dygnets födo- och dryckesvanor.
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
Lorango
Inlägg: 2
Blev medlem: 17 mar 2011, 18:44
Ort: Luleå

Re: Husvagn + Raspberry Pi + 1wire

Inlägg av Lorango » 08 mar 2015, 21:36

Tack för ditt svar! Det blir nog att beställa A/D omvandlaren :)
dataknutte
Wannabe
Inlägg: 7
Blev medlem: 27 aug 2014, 08:47
Ort: Växjö

Re: Husvagn + Raspberry Pi + 1wire

Inlägg av dataknutte » 03 jul 2016, 08:48

Hej.
Snubblade över denna tråd tack vare Google.

Jag har en liknande situation med en sommarstuga. Jag har idag ingen fast el där, men istället solceller som laddar 12v batteri. Jag vill övervaka detta, och skicka mätdata till ett externt php-script. Uppkoppling tänkte jag lösa med mobilt bredband.

Det viktigaste i detta fall är att det inte drar ut strömmen ur batteriet en molnig dag, dvs det behöver vara strömsnålt.

I framtiden kan jag komma att vilja komplettera med någon form av vädermätning (temp, vind & regn).

Jag köpte en pi2 och undrar vad jag behöver ytterligare köpa om jag köper denna: https://www.m.nu/adomvandlare-kanaler-025v-p-307.html

Jag antar någon telekabel med rj12 samt någon form av mottagare. Är detta strömsnålt?

Hur hade ni gjort?

Mvh
En som inte jobbat med 1wire förut.
Skriv svar