HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Hur gör man för att ... ? Hur fungerar ... ? Steg för steg-guider och förklarande artiklar finns i detta forum.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5225
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av elf98 » 19 apr 2010, 07:35

Fast det är ju inte några som helst problem att skicka variabler i bash heller, många gånger är bash enklare då det inte är så avancerat! :)
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av daromer » 19 apr 2010, 20:08

Ja allt du skrev CircuZZ funkar i bash med ;)
Funktioner och återanvändning är inga som helst problem.

Själv sitter jag nuförtiden mestandels med PHP men allt mitt gamla är bashscript.
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Loranga » 13 okt 2010, 12:06

Jag använder en seagate dockstar med OpenWRt och har lite problem.

Kod: Markera allt

root@OpenWrt:~/martin/rrddata# rrdtool info outside_temp.rrd
rrdtool: can't resolve symbol 'posix_fadvise'
root@OpenWrt:~/martin/rrddata# rrdtool fetch outside_temp.rrd AVERAGE -s -1h
rrdtool: can't resolve symbol 'posix_fadvise'


Någon som har någon ide vad det innebär?
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Loranga » 26 okt 2010, 07:33

Loranga skrev:Jag använder en seagate dockstar med OpenWRt och har lite problem.

Kod: Markera allt

root@OpenWrt:~/martin/rrddata# rrdtool info outside_temp.rrd
rrdtool: can't resolve symbol 'posix_fadvise'
root@OpenWrt:~/martin/rrddata# rrdtool fetch outside_temp.rrd AVERAGE -s -1h
rrdtool: can't resolve symbol 'posix_fadvise'


Någon som har någon ide vad det innebär?
Om det skulle vara någon som får samma problem så löste det sig genom att installera en äldre version av RRDTool.
Natrep
Inlägg: 1
Blev medlem: 11 feb 2010, 04:48
Ort: Fagersta

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Natrep » 04 feb 2011, 12:20

Har en fråga angående skripten som genererar graferna här på temperatur.nu!

Har följt guiden för rrdtool, men grafen som är med i guiden ser inte ut som den som är här på temp.nu, så min undran är ju självklart om det är möjligt att du delar med dig utav det som behövs för att göra så att graferna ser ut som här?

T.ex
fagersta-1day-786-411-1-0-0-1_5-10.png
Menar att den där är så "mjuk" och snygg, medans min är hackig och ful.

http://www.pertan.se/graph_temp.png

Edit: Lagt in temperatur.nu-grafen som en bild, den raderas vid midnatt från temperatur.nu /elf98
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5225
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av elf98 » 04 feb 2011, 21:47

http://www.temperatur.nu/forum/post13035.html#p13035

Fast det ligger även en mängd funktioner som masserar temperaturerna lite innan de lagras i databasen, just för att de skall bli lite jämnare och snyggare.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
tanner
Wannabe
Inlägg: 16
Blev medlem: 28 dec 2010, 20:53
Ort: Kalmar
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av tanner » 11 feb 2011, 21:31

solved
daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av daromer » 12 feb 2011, 14:23

Och hur löste du det?
oJsan
Wannabe
Inlägg: 9
Blev medlem: 18 mar 2011, 18:25
Ort: Umeå

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av oJsan » 05 apr 2011, 23:49

CirruZZ skrev:
lage skrev:...
Visst borde det i exemplet stå antingen:

Kod: Markera allt

# 240h with 2,5 min resolution
eller:

Kod: Markera allt

RRA:AVERAGE:0.5:1:576
eller har jag inte förstått hur man räknar?
:oops: Visst ska det vara så, att jag inte upptäckt felet tidigare. Ser till att rätta till guiden.

TACK för att du uppmärksammade felet! :D
Måste nog tyvärr meddela att det fortfarande är fel för MAX och MIN, där står det fortfarande 5760 (medan det för AVERAGE står 576).
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1621
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av CirruZZ » 06 apr 2011, 15:07

oJsan skrev:Måste nog tyvärr meddela att det fortfarande är fel för MAX och MIN, där står det fortfarande 5760 (medan det för AVERAGE står 576).
Sorry :oops: uppmärksamt av dig, det är ändrat nu..
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Quart
Moderator
Inlägg: 562
Blev medlem: 17 jun 2007, 21:14
Ort: Hindås
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Quart » 08 jun 2011, 11:21

Hej
Tack för en bra howto !
Som linux newbie har jag dock kört fast.
när jag skall skapa cron jobbet
kör jag: sudo crontab -e
det öppnas och jag klistrar in enligt guiden:
*/2.5 * * * * /home/quart/bin/get_temp.sh
*/2.5 * * * * export LANG=sv_SE.utf8 && /home/quart/bin/graph_temp.pl
Sedan står det "Spara" i guiden
men hur sparar man och avslutar editering ?
jag kör ssh ifrån min dator
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1621
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av CirruZZ » 08 jun 2011, 11:43

beror på vilken editor du använder men jag misstänker att det är nano som du kör, i sådana fall så så sparar du med Ctrl-X, svarar (Y)es eller (J)a beroende på språk att du vill skriva över.
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Quart
Moderator
Inlägg: 562
Blev medlem: 17 jun 2007, 21:14
Ort: Hindås
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Quart » 08 jun 2011, 14:21

CirruZZ skrev:beror på vilken editor du använder men jag misstänker att det är nano som du kör, i sådana fall så så sparar du med Ctrl-X, svarar (Y)es eller (J)a beroende på språk att du vill skriva över.
Jag använder inte nano jag kör bra kommandot sudo crontab -e, har använt nano förut under installationen och då har jag använt ctrl+X för att avsluta.

edit: Provade att köra
cd /etc
sudo nano crontab

då kan jag lägga till
*/2.5 * * * * /home/anders/bin/get_temp.sh
*/2.5 * * * * export LANG=sv_SE.utf8 && /home/anders/bin/graph_temp.pl

Är det rätt gjort då ?
Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1243
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av Plutonium » 08 jun 2011, 16:41

Näe det mer korrekta genomförandet är att man kör;

Kod: Markera allt

export EDITOR=/usr/bin/nano

och sen

crontab -e
Då öppnar du den på rätt sätt och den laddas in på ett korrekt sätt.
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu
jed
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 179
Blev medlem: 16 apr 2011, 10:51
Ort: Stockholm

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av jed » 08 jun 2011, 17:31

Nästan rätt, byt ut nano mot vi så börjar vi närma oss ;)

Quart: om du bara editerar filen så kommer dina ändringar inte att köras. Du MÅSTE editera filen med kommandot crontab -e

Om du inte får upp nano med export EDITOR... som plutonium skrev så lägg till:
export VISUAL=/usr/bin/nano
innan export EDITOR=...

dvs:

Kod: Markera allt

export VISUAL=/usr/bin/nano 
export EDITOR=/usr/bin/nano
sudo crontab -e

För att lista det du har i crontab för root så kan du köra sudo crontab -l
Skriv svar