Givare ger felrapport.

Teknisk support för produkter som finns på http://www.m.nu. Generella diskussioner rörande hårdvara hänvisas till teknikforumet.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
sm7rdx
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 124
Blev medlem: 17 feb 2010, 20:38
Ort: Kalmar
Kontakt:

Givare ger felrapport.

Inlägg av sm7rdx » 20 sep 2012, 08:18

Jag har ett antal givare i och utanför huset som under hygglig tid registrerat
det mesta som det ska. Men när jag satte in en värmepump och anslöt en givare
till pumpens framledning och en till vattnet ut till radiatorerna blev det fel.
Givarna är DS18S20. Den som kollar framledningen från pumpen fungerar OK, men den
jag har på radiatorkretsen visar 85 grader, ett värde som säger att givaren inte
klarar sin uppgift. Flyttar jag givaren till annan plats (utanför pannrummet) så är den OK.
Den är kopplade med spänningsmatning som alla andra givare jag har.
Jag testade att ta en från hobbyrummet och placera den på radiatorkretsen och den visar då
85 grader. Jag har också bytt plats på anslutningarna i pannrummet.
Dessa givare satt på panna resp. ack-tank innan värmepumpen kom och då fungerade
de OK.
Det finn säkert en förklaring och lösning, men jag hittar den inte. :(
larky
Moderator
Inlägg: 1115
Blev medlem: 01 feb 2008, 12:21
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: Givare ger felrapport.

Inlägg av larky » 20 sep 2012, 10:29

Typ av kabel och total kabellängd?
Många förgreningar? Längd på förgreningar?
sm7rdx
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 124
Blev medlem: 17 feb 2010, 20:38
Ort: Kalmar
Kontakt:

Re: Givare ger felrapport.

Inlägg av sm7rdx » 20 sep 2012, 11:53

Kabel är ELLXB 4x0,5 och ca sex meter till pannrummet. Några förgreningar på vägen
och en i pannrummet. Den längsta förgreningar är max fyra meter.
Det konstiga är att de två givare som varit i pannrummet har fungerat. När jag tänker på
saken så har jag dragit om den kabeln i ett vp-rör där givarkablarna från värmepumpens ute-
och innegivare går. Men den ena av mina givare ger rätt avläsning.
Ska testa att dra en ny ledning där den gamla till pannrummet gick... när jag har tid.

EDIT: Jag har dragit om kabeln och nu ger givaren rätt värde. :shock:
Synd, det vore praktiskt att ha 1wire-ledningen i vp-röret. Skärmad kabel kanske?
daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Givare ger felrapport.

Inlägg av daromer » 20 sep 2012, 14:16

Kan gå med skärmad också men som sagt det är relativt störningskänsligt av sig. man får trixa lite för att få ut de sista metrarna :)
Skriv svar