1-wire interface "dött" efter problem med power supply...

Teknisk support för produkter som finns på http://www.m.nu. Generella diskussioner rörande hårdvara hänvisas till teknikforumet.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

1-wire interface "dött" efter problem med power supply...

Inlägg av flyvert » 27 sep 2014, 00:38

En olycka kommer sällan ensam...

Efter att ha konstaterat att anledningen till att en av mina Raspberrys gått ned i veckan berodde på att powersupplyet är defekt (se föregående tråd från mig) kom nästa kalldusch...

OWFS hittar ingen busmaster längre...

pi@RPI1 ~ $ /opt/owfs/bin/owfs --i2c=ALL:ALL --allow_other /mnt/1wire
DEFAULT: owlib.c:(56) No valid 1-wire buses found

Med i2cdetect dyker något upp, men bara som "UU"...

pi@RPI1 ~ $ sudo i2cdetect -y 1
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- UU -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- UU -- -- -- --
40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --

Har provat att göra pajen strömlös, uppdatera firmware (rpi-update) och att uppdatera all programvara (apt-get update) men till ingen nytta...

Kan powersupplyet ha tagit med sig 1-wire interfacet till dom sälla jaktmarkerna? RPin verkar ju ha överlevt i alla fall?

Jag har en reservpaj och helt ny 1-wire busmastermodul liggande på hyllan - är det dags att swappa in t.ex. 1-wiremodulen i den gamla pajen?

Hjälp...

/f
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
larky
Moderator
Inlägg: 1133
Blev medlem: 01 feb 2008, 12:21
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av larky » 27 sep 2014, 07:42

Har du 1-wirenätet inkopplat när du testar eller är det bara controllern?
(fel någonstans på nätet skulle kunna ge liknande fel...)
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av flyvert » 27 sep 2014, 10:33

Nu är jag mycket förvirrad o behöver hjälp... :cry:

1. Ordinarie RPi och ordinarie 1wiremaster fungerar inte ihop (i2cdetect ger två rader med UU enligt första inlägget)
2. Ordinarie RPi och reserv 1wiremaster ger samma som 1 ovan.
3. Reserv RPi (annat SD-kort) och ordinarie 1wiremaster fungerar men varje givare listas två (2) ggr och i2cdetect ser skumt ut (se nedan)
4. Reserv RPi (annat SD-kort) och reserv 1wiremaster ger samma som 3 ovan.

Det hela började med att jag fann det dags att göra "rpi-update" och "apt-get upgrade" - efter dessa reboots hamnade jag i steg 1 ovan.

Sen följer 2, 3 & 4 i min felsökning.

Här exempel från min reserv RPi och ordinarie 1wire-busmaster och buss ansluten:

pi@rpi5 ~ $ sudo i2cdetect -y 1
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 1b -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- UU -- -- -- --
40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --


pi@rpi5 ~ $ ls /mnt/1wire/
1D.BEE90E000000 28.7AFEAD030000 28.B010AE030000 7E.C42600001000 bus.4 structure
1D.BEE90E000000 28.7AFEAD030000 28.B010AE030000 7E.C42600001000 settings system
28.6E5495040000 28.ABEDAD030000 28.FDE4AD030000 alarm simultaneous uncached
28.6E5495040000 28.ABEDAD030000 28.FDE4AD030000 bus.2 statistics

Alla givare listas, två gånger...?


Jag förväntar mig inte "bus.2 och bus.4" bara bus.0 - men jag antar att det har med det tillkomna "UU" på rad 30 i i2cdetect.

Jag börjar tro att gårdagskvällens "rpi-update" och "apt-get upgrade" har skruvat upp I2C bussen och OWFS hittar:
a) i min ordinarie RPi: ingenting
b) i min reserv RPi (oavsett ordinarie eller reservbusmaster): busmaster + en "skugga" av densamma.

Firmware är "tyvärr" redan uppdaterat i min reserv RPi så att den har samma som min ordinarie fick igår kväll:
Linux rpi5 3.12.28+ #709 PREEMPT Mon Sep 8 15:28:00 BST 2014 armv6l GNU/Linux

Min ordinarie RPi kör en egenkompilerad OWFS version 2.9p1 medan min reserv kör den som apt-get hämtar i dagsläget, 2.8p15-1


Har någon något förslag?

- Total omladdning från senaste NOOBS image?
- Någon form av "rebuild" på I2C busaddresseringen (hur man nu gör det)?

Ytterst tacksam för en ledtråd att nysta i...
/f
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av flyvert » 27 sep 2014, 11:16

Mysteriet tätnar...

Hittade en halvny tråd på ett forum där man blev av med UU entryt på adress 3b i i2cdetect genon att blacklista snd_soc_wm8804

[/etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf]
blacklist snd_soc_wm8804

Får dock fortfarande upp dubletter av alla enheter på min reserv RPi:s buss...
Senast redigerad av 1 flyvert, redigerad totalt 27 gånger.
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av flyvert » 27 sep 2014, 11:18

Hmm... den här tråden verkar mycket intressant...
http://owfs-developers.1086194.n5.nabbl ... d9751.html

Efter att ha blacklistat snd_soc_wm8804 i min ordinarie RPi försvann 3b UU entryt, men jag får fortfarande inte kontakt med min 1-wirebusmaster som rapporterar "UU" istället för det förväntade "1b"... :-(

pi@RPI1 /etc/init.d $ sudo i2cdetect -y 1
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- UU -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av flyvert » 27 sep 2014, 16:39

Drog hem o kompilerade senaste (2.9p5) OWFS på min reserv RPi o den visar inga dubletter som den version (2.8p15) som apt-get drar hem i samma RPi.

Men vad som hände med i2cdetect och/eller I2C bussen i min ordinare efter "rpi-update" och "apt-get upgrade" får jag nog ingen rätsida på. Har en föraning om att om jag blåser den och börjar om från scratch så får jag upp den ordinarie 1-wirebusmastern igen... :(

Men allt ont har något gott med sig säger man ju; ett "gyllene tillfälle" att städa huset (dvs installera om min ordinarie RPi) och bli av med alla testpaket o jox man hämtat hem under året som gått. :roll: Skall dessutom försöka "gifta ihop" moderkortet med den UPiS jag haft på hyllan ett tag nu.

Till den som läser mina trådar från idag o igår: se upp med "rpi-update" och "apt-get upgrade" om du kör OWFS på RPi! :!:
/f
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
rageon
Inlägg: 1
Blev medlem: 29 sep 2014, 10:28
Ort: Stockholm

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av rageon » 29 sep 2014, 10:42

Men tack för tipset... Har redan uppdaterat, ont om tid och allt bara dör :evil:

Lyckades lösa det till slut iaf. "UU" i i2cdetect betyder att addressen helt enkelt är upptagen så någonting har lagt beslag på samma i2c address som 1wire använder. Ser ut som HiFi nördar varit framme :wink:


Lägg till "blacklist snd_soc_tas5713" i /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf och boota om. Det funkar för mig nu.
Dale
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 67
Blev medlem: 18 nov 2007, 10:38
Ort: Upplands Väsby / Älvdalen

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av Dale » 29 sep 2014, 14:07

Det där med dubbla givare har jag med men det fungerar iaf.
\\d
4 Net, 3 Duo, 14 RPi, 2 reporter & 64+ givare
This message was made using 100% recycled electrons!
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av elf98 » 29 sep 2014, 14:10

Dubbla givare låter som att det är två instanser av owfs mot samma katalog.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Dale
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 67
Blev medlem: 18 nov 2007, 10:38
Ort: Upplands Väsby / Älvdalen

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av Dale » 29 sep 2014, 14:16

Hur kan det ha blivit så? Undra vad jag tryck på? Har dubbla på mina två RPi. Dom där två fejk sensorerna 05.någonting och 10.någonting är det bara en av.
\\d
4 Net, 3 Duo, 14 RPi, 2 reporter & 64+ givare
This message was made using 100% recycled electrons!
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av elf98 » 29 sep 2014, 14:17

HAr du kört guiden på wikin och lagt till ett startup-script själv?
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Dale
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 67
Blev medlem: 18 nov 2007, 10:38
Ort: Upplands Väsby / Älvdalen

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av Dale » 29 sep 2014, 14:23

Kört guiden men det har blivit mycket pill med prylarna så det kan mycket väl vara nått jag tryckt på. Men då allt verkar fungera så har jag inte brytt mig men det kanske jag borde. ;-)
\\d
4 Net, 3 Duo, 14 RPi, 2 reporter & 64+ givare
This message was made using 100% recycled electrons!
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av flyvert » 29 sep 2014, 20:29

rageon skrev:Lägg till "blacklist snd_soc_tas5713" i /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf och boota om. Det funkar för mig nu.
You made my day rageon!!! :-)
TACK!!!

Hade på lut att det kanske låg någon konflikt bakom - men eftersom min reserv-RPi (med samma firmware och blacklist som den ordinarie) hittade både ordinarie o reserv 1wirebusmastern på address "1b" o min ordinarie bara visade "UU" trodde jag att något bibliotek blivit trashat vid uppgradering, etc.

Back on track... men det blir nog byte av hårdvara i vilket fall då min reservpaj blivit med UPiS...
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
nikke
Wannabe
Inlägg: 11
Blev medlem: 21 jan 2013, 14:54
Ort: Stockholm

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av nikke » 30 sep 2014, 13:01

Jag har precis samma problem, först fick jag inte owfs att hitta några givare men när jag lägger till "blacklist snd_soc_tas5713" i /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf så får jag upp dubbelt.
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: 1-wire interface "dött" efter problem med power supply..

Inlägg av flyvert » 30 sep 2014, 13:55

nikke skrev:Jag har precis samma problem, först fick jag inte owfs att hitta några givare men när jag lägger till "blacklist snd_soc_tas5713" i /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf så får jag upp dubbelt.
Jag är med intill visshet gränsande sannolikhet säker på att jag inte hade dubbla instanser av OWFS gående som elf98 funderade på när jag beskrev felet.

sudo apt-get install owfs ger dig i dagsläget OWFS 2.8p15 med owfs, owhttpd, owserver, etc. gående som "servicar" och med ett demo/fejknätverk som många misstar sig på för att vara riktiga givare (man måste konfa en del parametrar i /etc/owfs.cfg för att stänga av demon, välja I2C, USB, ethernet, etc.).

1-wire wikin på wiki.m.nu (http://wiki.m.nu/index.php/OWFS_with_i2 ... h_version)) är rätt straight forward, även för den som inte har byggt C-program med make förut. Wikin tar dig till 2.9p5 på mindre än en timme å då får du en OWFS som du själv får konfa o starta upp (dvs ingen risk för misstag med fejkgivare, "onödiga" processer, etc.).

Å andra sidan vore det väl rätt skönt att kunna göra "apt-get upgrade" å få nyaste OWFS patcharna inladdade - men tyvärr verkar man inte bygga/distribuera någon vidare modern OWFS. Det kan tänkas att om du kan finna en "färdigbakad" OWFS 2.9pX på något annat repository.

/f
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
Skriv svar