Sida 1 av 1

Funderingar om kontaktdonen RJ11 och RJ12

Postat: 29 apr 2008, 13:39
av maxell
Jag har efter lite pillande och experimenterande med OFWS och RRDTOOL i Linux lyckats få ihop sakerna så att jag kan logga temperaturen därhemma. Jag är helt nybörjare på Linux, så det har varit en hel del experimenterande och lärande innan jag kommit så här långt – men det är otroligt intressant och lärorikt.

För tillfället mäter jag temperaturen i min hall, men slutmålet för mina övningar är att få till en övervakning på min pelletspanna och även mäta ute- respektive innetemperaturer . När jag nu fått en mätpunkt att fungera, så är nästa steg att lägga till fler mätpunkter. Jag är dock lite förvirrad över hur jag ska göra och vad jag ska använda. Det som förvirrar mig mest är dessa olika kontaktdon som används. Idag har jag en USB-adapter (DS9490R) som, vad jag förstår, har RJ11-kontakt. Jag har läst mig till någonstans här, att den adaptern kan spänningsförsörja tempgivarna. Samtidigt läste jag att man måste ha RJ12 för att spänningsmata mätdonen. Hur går detta ihop? Kan jag köpa en temperatursensor med RJ12-kontakt och en RJ12 förgreningskontakt och få in den i USB-adaptern, eller (vilket jag tror) måste jag ha RJ11 överallt. Hur går det då med spänningsmatningen till givarna? Panntemperaturen vill jag ska hänga med upp över vad som är max för en icke spänningsmatad givare, vilket jag förstått ligger på 85gr.

RJ11 har ju 4 pinnar så varför kan man inte använda den, även om man vill spänningsmata givarna. Det behövs väl bara 3 pinnar - matning, jord och signal.

Postat: 29 apr 2008, 13:53
av larky
Om jag har förstått det rätt så kommer temperatur.nu att helt gå över till rj12 på sensorerna.

Jag har numera kommit till insikt om att Eriks modell med att sätta en fögreningskontakt där man vill ha en sensor, och en (kort) kabel med rj12-hane på sensorn nog är det bästa, själv har jag RJ45 och en dubbelhona direkt på varje sensor vilket gör det bökigt med mycket lödning och dyrt att bygga egna sensorer.
Och sen så givetvis så tucker jag att man ska ha spänningsmatat nät, efter ett tag växer det fram ett "behov" av en LCD och så vidare....

Sen vill jag igen tipsa om thermd som loggning och frontend till owfs, då man inte behöver göra så mycket själv.
http://www.klein.com/thermd/
Mitt exempel.
http://karlander.net/cgi-bin/thermd.cgi ... type=graph

Postat: 29 apr 2008, 14:50
av elf98
DS9490R har en rj12-kontakt och är kontakterad enligt http://www.temperatur.nu/forum/viewtopic.php?t=391. Alla temperaturnät som levererats efter den 2/4 följer helt denna kontaktering.

Anledningen till bytet var att göra det enklare för alla parter. Nu skall alla kontakter kontakteras lika, tidigare var det inte riktigt så enkelt.

Anledningen till att denna kontaktering inte användes från början var att jag på den tiden inte kunde få tag på rj12-förgreningar till ett rimligt pris.

RJ11 har vanligtvis samma fysiska formfaktor som rj12, men de två yttersta positionerna saknar kontaktbleck. Spänningsmatningen i DS9490R ligger på en av de yttre pinnarna.

Det finns en variant av rj11 som är något smalare än den vanliga rj11/rj12-standarden. Alla rj11/rj12-kontakter kan anslutas till rj45-jack, dock kommer de två yttersta pinnarna i rj45-standarden av förklarliga skäl inte ledas vidare då rj45 har 8 kontaktbleck och rj12 6.

Rörigt?

Postat: 29 apr 2008, 14:59
av maxell
Det innebär alltså att jag behöver en övergång från USB-adapterns RJ11 till sensorernas RJ12.

Jag har inte jobbat så mycket med olika modulkontakter (allting brukar ju liksom alltid vara färdigkontakterat). Är det någon fördel med att använda RJ12 istället för RJ11 eller finns det någon annan aspekt på detta som inte är uppenbar för mig som nybörjare. Rent elektriskt så behövs väl bara tre trådar i ett spänningsmatat nät. Finns det andra typer av givare som använder fler?

Postat: 29 apr 2008, 15:23
av maxell
Rörigt - javisst. Och det blir inte bättre att att jag rör till det ytterligare.

Nu får vi se om jag fattat rätt:
Jag kan alltså ansluta en senor med RJ12 i min USB-adapter och få med mig spänningsmatningen. Och jag skulle alltså också kunna "grena ut" nätet med RJ12 kontakterade sensorer. Någon övergång till RJ11 behövs alltså inte.

Postat: 29 apr 2008, 16:25
av elf98
Det finns inte någon mening med att använda rj11. Glöm rj11!

Du har i princip helt rätt i dina antagande.
Värt att tänka på är att de kontakter som sitter till sensorer som ej spänningsmatas inte har +5v och power return anslutna när de köps från temperatur.nu (för att minska induktansen i nätet).

Om du använder partvinnad kabel skall du använda 4st ledare. 1 par till DQ + GND och 1 par till +5v och power return. Används kabeln på detta sätt kommer induktansen att minska. Power return och gnd kan anslutas i ändarna.

Re: Funderingar om kontaktdonen RJ11 och RJ12

Postat: 20 jul 2008, 08:19
av hanpa
Jag har har ännu inte kommit till skott med ett nät men nu är det snart på gång... Dock tycker jag att kontakteringsfrågan är lite förvirrande.

Vad jag förstår så behöver man bara 4 ledare om man ska ha spänningsinjektion, annars räcker det det med 2. Är den nya kontakteringen gjord för att anpassa mot den i DS9490R? Vad är anledningen till at DS9490R använder 1-4 och inte 2-5?

Biltema säljer ju billiga modularkontakter som de kallar "6/4 RJ11" och vad jag förstår så är de yttre kontakterna inte med. Om man nu bara behöver 4 kontakter så känns det ju logiskt att använda sådana kontakter för att förenkla för de som bygger näten och ska köpa modularkontakter m.m. "1-Wire® Weather Instument Kit V3.0" använder tydligen en sådan lösning.

Finns det någon "standard" eller är det helt enkelt så att Maxim sätter den? Jag noterar att i DS9490R så används faktiskt stift 5 till "USB Suspend Output" men de hade väl lika gärna kunnat använda 1 eller 6 till detta istället.

Det jag funderar på är om det kan vara vettigt att mappa om från 1-4 i DS9490R till 2-5 och använda i resten av nätet så att man därmed kan använda "6/4 RJ11".

Re: Funderingar om kontaktdonen RJ11 och RJ12

Postat: 20 jul 2008, 10:17
av elf98
1. Alla nät som säljs är numera helt kompatibla med DS9490R.

2. Tidigare mappades ledningarna om för att man skulle kunna använda rj11. En adapterkabel behövdes för att ansluta tex DS9490R. Detta skapade stor förvirring... Nu kontakteras alla kontakter lika (förutom väderstationens) och förvirringen är minimal!

Re: Funderingar om kontaktdonen RJ11 och RJ12

Postat: 20 jul 2008, 10:27
av hanpa
Jag svarade här i tråden om shopen för att det fanns tidigare inlägg om ämnet där. Men egentligen är min fråga mer kopplad vad som är mest sunt för hemmapulare som inte köper färdiga prylar via shopen. Men man kan förstås göra som man vill bara man vet vad man håller på med. Jag köpte på mig lite modularkontakter och förgreningskontakter från Biltema när jag var gå gång förra gången men det kom annat emellan. Så nu funderar jag på om jag ska satsa på RJ12 istället. Jag tycker i alla fall att det är synd att Maxim inte kör med 2-5 istället men det är väl bara att gilla läget.

Re: Funderingar om kontaktdonen RJ11 och RJ12

Postat: 20 jul 2008, 10:31
av elf98
Vet man vad man pysslar med finns det inte någon anledning att inte använda prylar man har hemma.

Använder du Biltemas kontakter skall du kontaktera enligt den gamla principen.

Visst är det idiotiskt att de inte använder 2-5...