Raspberry med 1-wire

I detta forum hör diskussioner gällande teknik i största allmänhet och hemautomation i synnerhet hemma.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Raspberry med 1-wire

Inlägg av gnagis » 10 jul 2013, 20:00

Jag har ett 1-wire nät som jag har kopplat till min dator, men vill nu flytta över det till min nyinköpta RPi.
Har följt wikin men får inte igång 1-wire nätet.
När jag kör " sudo /opt/owfs/bin/owfs -u --allow_other /mnt/1wire/ " så får jag följande felmeddelande :
DEFAULT: owlib.c:(198) Cannot open USB bus master
DEFAULT: owlib.c:(56) No valid 1-wire buses found

Kör med en USB-COM adapter och till den har jag kopplat min 1-wire adapter(homebrew) funkar på min Windows-dator)

Sån som har koll på vad jag missat ? (ang. Linux så är jag rookie)

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5185
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Sv: Raspberry med 1-wire

Inlägg av elf98 » 10 jul 2013, 23:46

Om du kör en usb till RS232 adapter ska du peka owfs mot serieporten. -u används tillsammans med DS9490R.

Skickat från min LT26w via Tapatalk 2
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild

gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av gnagis » 11 jul 2013, 07:25

Ok.
Jag har testat nedan varianter som alla ger felet :
DEFAULT: ow_arg.c:(84) Cannot access device /dev/ttyS0
DEFAULT: owlib.c:(56) No valid 1-wire buses found

sudo /opt/owfs/bin/owfs /dev/ttyS0 --allow_other --usb_regulartime /mnt/1wire
sudo /opt/owfs/bin/owfs /dev/ttyS0 --allow_other /mnt/1wire

har även testat med ttyS1, som ger samma fel.

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5185
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av elf98 » 11 jul 2013, 07:38

Usb till RS232 adaptrar brukar få lite annorlunda namn.

dmesg|grep tty
Och ls /dev/*tty*

Kan nog hjälpa dig på traven. Hittar du inget där är drivare/moduler till adaptern sannolikt inte installerade/laddade.
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild

gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av gnagis » 13 jul 2013, 09:55

Tack. Nu hittade jag att adaptern heter USB0
När jag nu kör " sudo /opt/owfs/bin/owfs /dev/ttyUSB0 --allow_other /mnt/1wire " så börjar den gröna och gula LEDen på USB-COM-adaptern att blinka och sen slockna, putty-sessionen "hänger sig"
Detta sker även om jag kopplar bort 1-wire nätet och dess adapter.

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av daromer » 14 jul 2013, 00:24

Om det dör när du får kontakt så är min fråga. Har du tillräkligt med ström till pajen?

gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av gnagis » 14 jul 2013, 10:26

5V 500mA

Bytte till en som ger 1A, och ta mig tusan, nu dök sensorerna upp under /mnt/1wire

Tack för tipset

gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av gnagis » 14 jul 2013, 13:05

När jag kör "sudo /opt/owfs/bin/owfs /dev/ttyUSB0 --allow_other /mnt/1wire" så "hänger" den sig i några minuter innan man får tillbaka prompten och felmeddelande.
fuse: mountpoint is not empty
fuse: if you are sure this is safe, use the 'nonempty' mount option

Kollar jag då i /mnt/1wire/ så ser jag min sensor, och kör jag "cat /mnt/1wire/10.1CF43E010800/temperature" så får jag värdet 85 hela tiden.

Förstår inte vad som är knas nu.

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5185
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av elf98 » 14 jul 2013, 13:30

Då har du redan startat owfs? (Det behöver bara göras en gång efter uppstart)

85 grader är en felkod, oftast beror den på att sensorn inte får tillräckligt med ström. Är sensorerna parasitkopplade eller kopplade för att spänningsmatas?
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild

gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av gnagis » 14 jul 2013, 13:38

Parasit-kopplad.
Har kopplat in en USB-hub mellan RPi och USB-COM adaptern.

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av daromer » 15 jul 2013, 05:03

Strömmen är vanligt fal. Pajen är rekomenderad att ha minst 700mA!

Givetvis ska den gamla hederliga adaptern fungera men jag har enbart gått över till riktiga adaptrar. Just pga av ovan nämda fel :wink:

85 är vanligt fel när t ex sensorn inte får tillräkligt med tid att läsa av och konvertera temperaturen. Strömproblem är en ev stor bov men kan även avhjälpas med att man tittar på inställningar samt timingen,

Har tyvär förlagt den kunskapen om hur man gjorde och kan nog inte hjälpa med precisa tips.

gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av gnagis » 16 jul 2013, 08:51

Nu har jag testat med extra 5V och även spänningsmatat sensorn direkt med 5V, men får hela tiden 85 :-(

gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av gnagis » 20 jul 2013, 12:46

Lessnade på att jag inte fick igång mitt system, så jag gick och köpte en DS9490R och vips, så funkar det på rätt sätt.
Undrar om det kan vara den USB-COM-adaptern jag använde som inte lirar med min Homebrew.
Kan det finns olika USB-COM-adaptrar ?

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av daromer » 20 jul 2013, 14:07

Det finns olika varianter av Serie adaptern. Men framförallt så är den inte direkt "bra". Bra att det löste sig!

gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Raspberry med 1-wire

Inlägg av gnagis » 20 jul 2013, 18:41

Jepp, nu är det bara "resten" kvar.
Att få in värdena i en databas och sen kunna skapa snygga grafer som man kan lägga på en hemsida.

Skriv svar