Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz.

I detta forum hör diskussioner gällande teknik i största allmänhet och hemautomation i synnerhet hemma.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
norlin
Gillar hemautomation
Inlägg: 28
Blev medlem: 09 nov 2012, 12:05
Ort: Sverige

Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz.

Inlägg av norlin » 25 jan 2014, 20:30

Hej.
Denna tråden drog iväg till mer eller mindre en howto för att mäta elförbrukning med en Raspberry Pi & Domoticz, så se min initiala fråga som rent historiskt och njut av hur man löser detta trådlöst.
Jag kör en Domotizc på en Raspberry Pi med ett antal givare & brytare, funkar helt OK, och nu vill jag utöka med att mäta elförbrukning. Skulle vill jag mäta 3 olika saker. (säkert fler i framtiden)
Totalförbrukning (skåp infällt i yttervägg med blinkande mätare)
Värmepump huset (3-Fas från elcentral i i pumpen)
Värmepump Garage (1-Fas vanlig stickpropp)

Till totalförbrukningen har jag idag en Efergy e2 IR - trådlös energiövervakning via IR-diod.
Den skulle jag kunna byta ut mot något med IR som Domoticz kan läsa av, kan gå bra med trådad mätning då elskåpet är på andra sidan väggen från Raspberryn.

Värmepump huset kan nog tas trådat via induktiv avläsning, klämma på kabeln. Värmepumpen står i samma rum som Raspberryn. Trådat fungerar.

Värmepump Garaget, här behövs trådlös överföring med något i 220V uttaget, typ Plugwise.

Men jag behöver hjälp med vad jag behöver för att få till detta.
Vad jag kommit fram till är någon form av 1-Wire modul till Raspberry och Elövervakningspaket 1wire? till totalförbrukningen.
Fungerar det till Domoticz ?
Sedan är jag lost...

Hur gör jag med 3-Fas till värmepumpen i huset?
Hur får jag till loggning av förbrukning av värmepumpen i garaget?

Alla tips mottages tacksamt och beaktas noga.
Senast redigerad av 1 norlin, redigerad totalt 25 gånger.

Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 25 jan 2014, 20:41

norlin skrev:Hej.
Jag kör en Domotizc på en Raspberry Pi med ett antal givare & brytare, funkar helt OK, och nu vill jag utöka med att mäta elförbrukning. Skulle vill jag mäta 3 olika saker. (säkert fler i framtiden)
Totalförbrukning (skåp infällt i yttervägg med blinkande mätare)
Värmepump huset (3-Fas från elcentral i i pumpen)
Värmepump Garage (1-Fas vanlig stickpropp)

Till totalförbrukningen har jag idag en Efergy e2 IR - trådlös energiövervakning via IR-diod.
Den skulle jag kunna byta ut mot något med IR som Domoticz kan läsa av, kan gå bra med trådad mätning då elskåpet är på andra sidan väggen från Raspberryn.

Värmepump huset kan nog tas trådat via induktiv avläsning, klämma på kabeln. Värmepumpen står i samma rum som Raspberryn. Trådat fungerar.

Värmepump Garaget, här behövs trådlös överföring med något i 220V uttaget, typ Plugwise.

Men jag behöver hjälp med vad jag behöver för att få till detta.
Vad jag kommit fram till är någon form av 1-Wire modul till Raspberry och Elövervakningspaket 1wire? till totalförbrukningen.
Fungerar det till Domoticz ?
Sedan är jag lost...

Hur gör jag med 3-Fas till värmepumpen i huset?
Hur får jag till loggning av förbrukning av värmepumpen i garaget?

Alla tips mottages tacksamt och beaktas noga.
Du kan ju titta på mitt projekt, wireless energy meter. Om du redan har en tellstick/rfxtrx så är detta det enda du behöver.

http://foogadgets.tictail.com

Du letar inte efter trådlöst förstår jag, men enklare än så här blir det inte.

Vänligen,
Niclas

norlin
Gillar hemautomation
Inlägg: 28
Blev medlem: 09 nov 2012, 12:05
Ort: Sverige

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av norlin » 25 jan 2014, 20:53

Som sagt allt beaktas.
Har inget emot trådlöst, har den provats mot/med Domoticz?
NiclasF skrev:
Du kan ju titta på mitt projekt, wireless energy meter. Om du redan har en tellstick/rfxtrx så är detta det enda du behöver.

http://foogadgets.tictail.com

Du letar inte efter trådlöst förstår jag, men enklare än så här blir det inte.

Vänligen,
Niclas

Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 26 jan 2014, 01:24

Jag tror inte någon har provat den mot Domoticz än.

Blinkdetektorn kommer att räkna antalet blink och skicka det som en temperatur delat med 10.
388 detekterade pulser skickar den som 38,8C.
Blinkdetektorn ses i Telldus/RFXtrx som en vanlig Viking-temperatur/humidity-sensor. Om Domoticz har stöd för den så kommer det att fungera.

gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 26 jan 2014, 11:28

Verkar väldigt intressant.

Jag beställde precis en :-)
Vore skönt att slippa dra kablar till elmätarn som sitter ute (sambon börjar tröttna på alla hål i väggarna).
Kör med Domoticz så snart får vi veta om det lirar. Vad jag har kunnat hitta så ska Domoticz klara av Viking tempgivare.
Omvandlingen går nog att fixa med ett lua script.

Jag återkommer med resultat.

norlin
Gillar hemautomation
Inlägg: 28
Blev medlem: 09 nov 2012, 12:05
Ort: Sverige

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av norlin » 26 jan 2014, 11:35

Då tar jag mig friheten att avvakta ditt resultat.
(jag har tempgivare från viking så det har bra utgångsläge att fungera)

Någon som har en idé på hur jag kan övervaka värmepumparnas förbrukning? (en 1-fas & en 3-fas)
gertlind skrev:Verkar väldigt intressant.

Jag beställde precis en :-)
Vore skönt att slippa dra kablar till elmätarn som sitter ute (sambon börjar tröttna på alla hål i väggarna).
Kör med Domoticz så snart får vi veta om det lirar. Vad jag har kunnat hitta så ska Domoticz klara av Viking tempgivare.
Omvandlingen går nog att fixa med ett lua script.

Jag återkommer med resultat.
Senast redigerad av 1 norlin, redigerad totalt 26 gånger.

Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 26 jan 2014, 11:40

gertlind skrev:Verkar väldigt intressant.

Jag beställde precis en :-)
Vore skönt att slippa dra kablar till elmätarn som sitter ute (sambon börjar tröttna på alla hål i väggarna).
Kör med Domoticz så snart får vi veta om det lirar. Vad jag har kunnat hitta så ska Domoticz klara av Viking tempgivare.
Omvandlingen går nog att fixa med ett lua script.

Jag återkommer med resultat.
Jag har precis packeterat den. Lägger den på lådan om någon timme :)


Visit http://foogadgets.tictail.com for gadgets.

gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 26 jan 2014, 11:52

Vilken service.

Blir perfekt, då har jag den till helgen när jag ska till landet och kan montera den.

gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 27 jan 2014, 22:13

Snabb leverans, kuvertet kom idag :-) En söt liten rackare.

Någon som har koll på vilka sladdar i en miniusb sladd som är stöm + - ?

Tänkte driva den med ett batteripack.

Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 27 jan 2014, 23:29

Finns nog ingen färgstandard. Mät för att vara säker.

gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 01 feb 2014, 12:55

Ok, mätarn på plats, med lite gem gummisnoddar och montagetejp :-), ska ta en bild sen.

Domoticz hittar den fint men jag får lite lustigt resultat.
Skärmavbild 2014-02-01 kl. 11.49.27.png
Tempen är alltid 0.1, luftfuktigheten räknas upp konstant med 1. Daggpunkten verkar vara det som ändras.
Min elmätare är 1000 blink per kw.

Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 01 feb 2014, 14:25

Då verkar radion fungera som den ska. Problemet verkar vara att sensorn inte detekterar några blink.
Jag avvaktar bild på installationen, så kanske jag kan avgöra om installationen är problemet.
Gem och gummisnoddar låter lite för temporärt ;)

Edit:
Det är viktigt att sensorn sätts direkt mot och rakt framför den blinkande LED:en.
För att förhindra falska detektioner så behöver man också täta runt om. Det kan man göra med häftmassa eller liknande.

Ett lätt sätt att testa om sensorn fungerar som den ska, är att rikta en fjärrkontroll mot sensorns fototransistor och trycka på någon av fjärrkontrollens knappar. Sensorn kommer då att detektera blinken och skicka detta som en temperatur.

En risk är att Elmätaren du har, inte är kompatibel med min sensor. Jag har använt en fototransistor som är känslig i ett visst frekvensområde. Det finns en massa olika elmätare som använder olika våglängder på sina LED:ar, och jag har inte testat på alla ;) Om det är fallet för dig, så löser vi det.

gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 01 feb 2014, 15:00

OK, jag ska testa med en fjärris.

Gem och gummisnoddar var en liten underdrift :-)

Hyffsat seriöst:
IMG_0249.jpg
IMG_0250.jpg

gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 01 feb 2014, 15:10

OK, en Andersson TV fjärr ger utslag på den ena Viking tamparna.
Skärmavbild 2014-02-01 kl. 14.08.09.png

Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 01 feb 2014, 15:30

Då verkar sensorn vara ok i alla fall.
Är det bara bilden, eller sitter sensorn snett i lådan?
Det är viktigt att fototransistorn sitter i linje med LEDen och allra helst också mot LEDen.

Jag har ju likadan elmätare som det fungerar på. Skumt.

Visit http://foogadgets.tictail.com for gadgets.

Skriv svar