Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

I detta forum hör diskussioner gällande teknik i största allmänhet och hemautomation i synnerhet hemma.
Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av gnagis »

Efter att nu ha "dammsugit" Internet och alla möjliga Forum och Communities på info om hur jag får igång mitt system så hoppas jag nu att någon kan och vill hjälpa mig att komma igång.
Jag har en RaspberryPi, Tellstick Duo och en trådlös tempsensor (UPM, köpt hos Clas Ohlson)
Har nu börjat att försöka få igång Domoticz.
Lagt in olika Domoticz-image:ar på ett SD-kort, konfigurerat och uppdaterat.
Installerat Telldus-core.
Kör jag "tdtool --list" i ett putty-fönster så ser jag min trådlösa tempsensor rapportera in :ID, temp och fuktighet.
Men jag kan inte få in det i Domoticz.
Jag skulle verkligen uppskatta om någon kan hjälpa mig krypa över den här enorma tröskeln.
Tack på förhand !
robho
Wannabe
Inlägg: 8
Blev medlem: 14 nov 2016, 23:19
Ort: Sverige

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av robho »

Var hittade du Domoticz?

Jag har inte testat Domoticz som släpptes förra veckan, men den tidigare versionen från domoticz.com innehöll inte stöd för Tellstick utan man var tvungen att själv kompilera Domoticz för att aktivera Tellstick-stöd.

Du kan testa om din Domoticz-version är byggd med stöd för Tellstick genom att köra:

Kod: Markera allt

$ ldd /opt/domoticz/domoticz | grep telldus
.. där /opt/domoticz/domoticz är sökvägen till din installerade domoticz-binär.

Du borde se något liknande detta:

Kod: Markera allt

libtelldus-core.so.2 => /usr/local/lib/libtelldus-core.so.2 (0xb6d10000)
Ser du ingenting så har din domoticzversion inte Tellstickstöd.
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av gnagis »

Jag tog ner sista SD-imagen v3.4834
*robho* Jag testade att kolla om det finns stöd för tellstick, men mappen /opt/domoticz finns inte ens
robho
Wannabe
Inlägg: 8
Blev medlem: 14 nov 2016, 23:19
Ort: Sverige

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av robho »

Du får byta ut /opt/domoticz mot katalogen där du installerat/packat upp domoticz. Jag installerade domoticz i /opt/domoticz, men jag vet inte var din installation finns.
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av gnagis »

Får detta :
pi@domoticz:~$ ldd /home/pi/domoticz | grep telld
ldd: /home/pi/domoticz: inte en normal fil
rogerthn
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 78
Blev medlem: 06 mar 2008, 22:25
Ort: Trollhättan

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av rogerthn »

Prova

Kod: Markera allt

ldd /home/pi/domoticz/domoticz
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av gnagis »

Jag testade att uppgradera till V3.5877 och det gick bra.
Sen kör jag "ldd /home/pi/domoticz/domoticz" och då ser jag 35 rader men inget med tellstick . . .
robho
Wannabe
Inlägg: 8
Blev medlem: 14 nov 2016, 23:19
Ort: Sverige

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av robho »

Du behöver kompilera en egen version av Domoticz där du slår på Tellstick-stöd.

Det finns en instruktioner för hur du kompilerar och slår på Tellstickstöd här:
https://github.com/domoticz/domoticz/bl ... INSTALL.md
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av gnagis »

#robho# Ursäkta min totala okunnighet :-) men ska jag göra alla steg i den beskrivningen ?
robho
Wannabe
Inlägg: 8
Blev medlem: 14 nov 2016, 23:19
Ort: Sverige

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av robho »

Jag gissar att dessa steg räcker:

Kod: Markera allt

# Installera kompilator och verktyg
sudo apt-get install build-essential -y
sudo apt-get install cmake libboost-dev libboost-thread-dev libboost-system-dev libsqlite3-dev subversion curl libcurl4-openssl-dev libusb-dev libudev-dev zlib1g-dev libssl-dev

# Installera tellcore med utvecklingsstöd
sudo sh -c 'echo "deb http://download.telldus.com/debian/ stable main" >> /etc/apt/sources.list'
wget -q http://download.telldus.se/debian/telldus-public.key -O- | sudo apt-key add -
sudo apt-get update
sudo apt-get install libtelldus-core-dev

# Ladda ner och packa upp domoticz källkod
wget https://github.com/domoticz/domoticz/archive/3.5877.tar.gz
tar xf 3.5877.tar.gz

# Kompilera domoticz
cd domoticz-3.5877
cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release CMakeLists.txt
make

# Nu är kompileringen klar och du kan dubbelkolla att tellstick stöd lagts till i domoticz
ldd ./domoticz | grep telldus
Jag har inte testkört detta och jag vet inget om din raspberry-installation så det kan saknas något steg eller så går något steg fel. Tyvärr kan jag inte förenkla detta mycket mer. Om det är för trassligt för dig så är alternativet att du hittar någon som har kompilerat in Tellstick-stöd i Domoticz för samma hårdvara/linuxdistribution som du kör och att du ber hen skicka dig den kompilerade versionen.
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av gnagis »

Tack #robho#

Följde alla stegen.

"make" tog 6 timmar ! !
Kör jag " ldd ./domoticz | grep telldus" så blir svaret :
pi@domoticz:~/domoticz-3.5877$ ldd ./domoticz | grep telldus
libtelldus-core.so.2 => /usr/lib/libtelldus-core.so.2 (0xb6c02000)

När jag surfar in på RPi:n så är Domoticz versionen V3.4834 och det funkar fortfarande inte att få in några trådlösa tempsensorer :-(

Jag uppskattar verkligen den hjälp och tips jag får.
Har sökt och frågat på andra Forum också men ingen verkar kunna hjälpa mig att få igång detta.
robho
Wannabe
Inlägg: 8
Blev medlem: 14 nov 2016, 23:19
Ort: Sverige

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av robho »

Det närmar sig :-)

Du har nu kompilerat Domoticz och det verkar som du fått med Tellstick-stöd. Nu behöver du bara byta ut den gamla Domoticz-installationen mot den nya. Hur startar du Domoticz idag? Manuellt eller har du konfigurerat systemet att starta Domoticz automatiskt när systemet startar?

Du vill ändra så att domoticz startas från /home/pi/domoticz-3.5877/domoticz.

Har du fixat så telldusd körs? Om inte, kör

Kod: Markera allt

which telldusd
och lägg till raden som skrivs ut till /etc/rc.local (innan exit-raden om du har en sån i rc.local). T.ex. om du får raden "/usr/sbin/telldusd" tillbaka från which så är det det som ska in i rc.local. När du gjort det här kommer telldusd startas automatiskt när systemet startar.

Om du vill kan du testköra din kompilerade domoticz genom att manuellt starta den. Du borde t.ex. kunna köra

Kod: Markera allt

/home/pi/domoticz-3.5877/domoticz -www 12345
och sedan kan du koppla upp dig mot domoticz på port 12345.

Väl inne i Domoticz lägger du till en Tellstick-hårdvara och sedan kommer Domoticz automatiskt importera dina enheter som du definierat i /etc/tellstick.conf.
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av gnagis »

Wov ! ! ! Tack robho ! !
Efter all din hjälp och fantastiskt bra och egentligen enkla steg, så fick jag igång Domoticz nu.
Lade till min Tellstick i Setup- hardware . . så började plötsligt mina trådlösa sensorer synas under Setup-Devices :-)
Jag behövde inte lägga in dom i /etc/tellstick.conf det verkar funka ändå :-)
Men hur gör jag nu så att domoticz startas från /home/pi/domoticz-3.5877/domoticz ?
robho
Wannabe
Inlägg: 8
Blev medlem: 14 nov 2016, 23:19
Ort: Sverige

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av robho »

Det lät som Domoticz redan startas när datorn startar, men från /home/pi/domoticz.

Då borde du kunna ersätta gamla versionen med nya:

Kod: Markera allt

cd /home/pi
mv domoticz domoticz.gammal
mv domoticz-3.5877 domoticz
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: Domoticz+Trådlös tempsensor+Tellstick Duo+rpi2

Inlägg av gnagis »

Yes, nu funkar det ! :-)

#robho# Tack så jättemycket för ditt tålamod och all hjälp. Uppskattar det otroligt mycket.
Skriv svar