1-wire givare slår ut varandra

I detta forum hör diskussioner gällande teknik i största allmänhet och hemautomation i synnerhet hemma.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
kaaswe
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 77
Blev medlem: 10 jan 2013, 17:23
Ort: Bjursås
Kontakt:

1-wire givare slår ut varandra

Inlägg av kaaswe » 16 sep 2017, 10:50

Hej.

Jag har Raspberry pi med 1-wire adapter på GPIO med OFWS. Körs på Jessie och Domoticz, jag har haft systemet i många år som växt, har även RFXcom med massor av 433 enheter.

På 1-wire sidan har jag först en 4-ports hub som delar upp till flera slingor, använder alla 4 men det är primärt en slinga där mest prylar sitter. 4ports hubben matas externt och strömförsörjer nätet så jag använder inte parasitmatning, mitt problem som uppstår tror jag inte har med för lite ström/spänning att göra. Har delat upp de olika slingorna likt segmentering. Den slingan som har mest enheter är den som nu fått problem då jag anslutit 10 st DS18b20 i en kopplingspunkt, det som nu sker är att min LCD display med 4 knappars styrkort inte går att nås. Kopplar jag ur min punkt med 10 tempgivare så fungerar min LCD igen. Jag har provat flytta ordningen på var på slingan dessa 2 delkomponenter ansluts (jag ref då mina 10 tempgivare som en enhet då det alla sitter parallellt med 0.5m kabel mot en sockerbit, som sedan sitter med 2m kabel).

Jag har försökt följa principen att enheter som ansluts efter vägen inte sticker iväg för långt, de flesta prylar som hänger på har ca 1m förgrening, de som har längst kabel är LCD och dessa 10 tempgivare som båda ligger på ca 3-4m kabel.

Jag ser enklast problemet med att bara lista innehållet från /mnt/1wire/

Det jag önskar hjälp med är att felsöka, någon som är djup på 1wire.

## 1-wire controller - Uppbyggd kring DS2482-100+.
R-pi i2c 1wire expansion module [v1.1]

## HUB HobbyBoards EE/EF Microprocessor-based slaves. 4 branch hub

Här är min lista på anslutna enheter och vilken kanal på Hub:

## Slinga 1
10.D0212A020800/ Framledning hall
10.8B1C2A020800/ Retur hall
10.1C1E2A020800/ Framledning datarum
10.FB202A020800/ Retur datarum
10.6A112A020800 - ute temp

# Dessa 10 givare sitter i en liten kort stjärna ca 0.5m på en 4m anslutning.
10.07022A020800 a - T Shuntgrupp
10.BB4E29020800 b - R Shuntgrupp
10.DE1D2A020800 c - R1
10.86152A020800 d - R2
10.ED202A020800 e - R3
10.59FF29020800 f - R4
10.DE192A020800 g - T1 - Hallen
10.85122A020800 i - T2 - Köket
10.9D162A020800 j - T3 - Vrum1
10.A9132A020800 h -T4 - Vrum2

1D.AD8B0F000000 - Counter el
# I/O card
12.0836B6000000/sensed.A - Frodo
12.0836B6000000/sensed.B - Door - 1 open 0 locked

EF.5A8E20150000 - HUB
28.FFE32F040000 - fl vp
28.FAED2F040000 - rl vp
FF.EF0800000100 - LCD

## Slinga 2
26.B07D65010000 - Temp/Hum vind

## Slinga 3
20.9D2C10000000 - Ljussensor datarum

## Slinga 4
10.D10A2A020800 - Temp computer room

Med vänlig hälsning
Janne
kaaswe
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 77
Blev medlem: 10 jan 2013, 17:23
Ort: Bjursås
Kontakt:

Re: 1-wire givare slår ut varandra

Inlägg av kaaswe » 16 sep 2017, 16:07

Vidare felsökning. Då jag har en 4 ports hub har jag nu provat att sätta LCD'n på en egen branch, har även testat sätta den klump av 10 tempgivare på en egen branch, men inget hjälper. Samma problem att allt fungerar separat men inte LCD'n tillsammans.

Shit.

Det var min sista utväg...Jag har inte någon lust att koppla om mina 10 tempgivare som nu sitter i en klump, vet faktiskt inte hur jag skulle ansluta dem om jag skulle splitta upp dem, typ 10cm kabel mellena varje, men skulle det lösa mitt problem? Mycket jobb för att chansa.

Jag läser om 1-wire och signalstörningar och för att minska eko kan en resistor sättas i serie på mellan 100-150Ohm, men det verkar bara gälla vissa kontrollers och inte om man har en DS2482-100, med denna vet jag inte hur man ska hantera det. Jag läser vidare om R-C koppling men önskar input här av er.

Detta är en sida där jag har läst lite
https://www.maximintegrated.com/en/app- ... mvp/id/148

Kom gärna med förslag.

//Janne
kaaswe
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 77
Blev medlem: 10 jan 2013, 17:23
Ort: Bjursås
Kontakt:

Re: 1-wire givare slår ut varandra

Inlägg av kaaswe » 17 sep 2017, 13:53

Jag har misstänker det har med timingen att göra på bussen, men hittar inget hur jag kan programmässigt ändra det med owfs, Pulldown slew-time.

Jag har testat nu med att sätta ett motstånd på 100ohm på databussen men då gick allt ned, 50Ohm och jag ser ingen skillnad. Men att famla i mörkret utan att kunna mäta på bussen känns meningslöst.

Jag verifierar min last och den är 19%. Man kan se den genom att dividera 'bus_time' med 'elapsed_time' eller varför inte göra ett script för det när man ändå håller på. :)

Kod: Markera allt

#!/bin/bash

bus=`cat /mnt/1wire/bus.0/interface/statistics/bus_time`
tid=`cat /mnt/1wire/bus.0/interface/statistics/elapsed_time`

sum=$(awk "BEGIN {print $bus/$tid*100; exit}")

echo -e "Bus utiliztaion is: " $sum "%"
Jag kommer ingen vart....
kaaswe
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 77
Blev medlem: 10 jan 2013, 17:23
Ort: Bjursås
Kontakt:

Re: 1-wire givare slår ut varandra

Inlägg av kaaswe » 17 sep 2017, 16:25

Jag har nu lyckats identifiera min branch 2 som är en 20m kabel upp på vinden till en temp/hum sensor, om jag plockar bort den så fungerar min LCD igen och mitt kluster av 10st DS18B20.

Hoppas denna bild kan beskriva mitt nät bättre: (där inget kabelavstånd står är det typ 10cm)

RPi -- GPIO--(I2C 1-Wire moduleDS2482-100)---(4 port hub)--:

1 --(DS9503P protection)--[5m]--(2 channel I/O port fam 12.x)--[1m]-(4 paralell DS18B20)--[3m]--(fam 1D.x analog counter)--(DS18B20)--(DS18B20)--(DS18B20)--[4m]--(10st x DS18B20)

2--[20m cable]---(fam 26.x Hum/temp sensor)

3--[5m cable]---(TSL250R light sensor Family 20.x)

4----[0.5m cable]---(DS18B20)

Fortfarande är jag inne på att det har med kapacitansen att göra, alltså eko och tid. Jag trodde fram tills nu att hubben, skulle lösa detta då det är 4 olika kanaler, så att jag oberoende av varandra kunde bygga olika slingor som ej ska påverkas, men där hade jag tydligen fel. (Jag måste nog läsa på lite mer om hubben.)

Tills vidare blir det nu ett riktigt fulhack och med ett script stänga av branch 2 så min LCD fungerar, sen bara starta den typ 1 gång i timmen, logga temp/hum och stänga av den igen.
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: 1-wire givare slår ut varandra

Inlägg av flyvert » 18 sep 2017, 05:59

Tänkte precis fråga: hur fungerar hub:en?

Under IEEE802.3 (trådbunden Ethernet) är en hub enbart en förstärkare, samma kollisionsdomän, allt förstärks, även felen...

Jag hade liknande problem, men valde att "kasta in" ytterligare en hallonpaj o busmaster. Adderade faktiskt nyss en tredje busmaster för en mer avlägsnare slinga. Kör en instans av owserver på varje paj och owfs där access önskas.

Har tidigare kört mest egenkompilerad OWFS på Wheezy och Jessie, men upptäckte att Stretch hade nyare version än den jag kompilerat, så nu går 2/3 med Stretch:s version (via apt-get) och den äldsta "mastern" kör Wheezy o eget bygge.
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
kaaswe
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 77
Blev medlem: 10 jan 2013, 17:23
Ort: Bjursås
Kontakt:

Re: 1-wire givare slår ut varandra

Inlägg av kaaswe » 18 sep 2017, 08:20

Absolut, men detta är ju ingen Ehternet hub, och jag hade hoppats på att namnet bara var nav och inte även karaktären. Min fullösning är å andra sidan ett sätt att gå runt det, en förlängning i detta kan vara att bara ha en gren av de 4 aktiva åt gången och växla mellan dom.

Jag har en extra busmaster liggandes då jag alltid haft en Prod och en Stage miljö hemma, en tanke var att offra den in i prod och köra en slav Domoticz, det har jag gjort tidigare då den varit ute i husvagnen, eller tom montera busmastern i den primära RPi'n, man kan tydligen ha fler busmasters på samma GPIO.

Jag har också kört på Wheezy tidigare och har kompilerat flera versioner själv. Jag har kört nu med 1-wire i över 5 år iaf och har upplevt en hel del skumma fenomen genom åren med olika versioner av OWFS i kombination med Debian och Domoticz med. Just nu kör jag Jessie och en färdig OWFS via apt-get.

Vilka versioner av OWFS kör du på Flyvert?
kaaswe
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 77
Blev medlem: 10 jan 2013, 17:23
Ort: Bjursås
Kontakt:

Re: 1-wire givare slår ut varandra

Inlägg av kaaswe » 18 sep 2017, 19:58

Vidare felsökning visar att externa matningen (VDD) håller 4.9-5.0V i ytterändarna så det är bra.
1-wire data (DQ) håller 4.47 när branch1 upp på vinden är urkopplad och sjunker till 4.14 med den inkopplad. ok tror jag.

4.14 borde räcka för att hålla signalen uppe kan jag tycka, det är nu ni experter kommer in och håller med. Mellan 3.5 - 5.5 ska fungera för DQ anser jag, så då kommer jag återigen tillbaka till timing och signalstuds.

Om man resonerar att mitt kluster om 10 tempgivare tillför en viss kapacitans till nätet, men inte så mycket då grenen slutar med dessa och jag bara adderat 4-5m ytterligare kabel, givarna i sig vet jag inte nu, så känns det inte rimligt att vara orsaken till att LCD'n slås ut och börjar fungera när branch.1 på vinden kopplas ur.....

men jag antar det är summan av kardemumman som gör att jag nu passerat gränsen, jag har tidigare sett att jag missar läsningar ibland så jag har nog legat nära, så nu måste jag då försöka hitta ett sätt att dra ner signalen snabbare.

någon idé?
kaaswe
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 77
Blev medlem: 10 jan 2013, 17:23
Ort: Bjursås
Kontakt:

Re: 1-wire givare slår ut varandra

Inlägg av kaaswe » 19 sep 2017, 19:43

Problemet löst.

Ett pull-up motstånd på 4.7K, alltså mellan VDD och DQ i yttersta änden på den branch (slinga) som gick upp på min vind, ca 20 till en hum/temp givare. Den som drog ner spänningen på DQ till 4.14.

Jag har inte kontrollmätt nu efter inkopplingen men alla givare listas i OWFS och min LCD fungerar, tror nog detta är lösningen ändå.

Jag hoppas det kan hjälpa någon i sin felsökning att läsa denna tråd som närmast blivit min blogg, sorry för spammandet.
Skriv svar