Mer Zigbee

Vilken produkt vill du att vi ska ta in? Vad saknar du för funktioner på just din pryl? Har du förslag på hur nästa generation av pryl X skall se ut? Hjälp till att driva utvecklingen framåt!

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
endor
Inlägg: 2
Blev medlem: 29 mar 2015, 11:25
Ort: Älmhult

Mer Zigbee

Inlägg av endor » 10 feb 2019, 21:30

Hej,

Hade varit kul med fler zigbee prylar, de är ofta lite billigare och det är ett mer öppet protokoll jämfört med Z-wave där tillverkaren ska hämta hem kostnader för licensieringen.

Förslag:
Xiaomis produkter t.ex. magnetsensor, rörelsesensor, temp/fuktgivare, brandvarnare m.m.
*edit* såg att det fanns lite xiaomi prylar på ingång :wink:

Lab & hackvänliga prylar för zigbee2mqtt t.ex.
CCdebugger, Zigbee sniffer, CC2530 Zigbee moduler

Trusts prylar?
dargosch
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 280
Blev medlem: 26 aug 2015, 09:37
Ort: Holmsund

Re: Mer Zigbee

Inlägg av dargosch » 12 feb 2019, 09:57

endor skrev: 10 feb 2019, 21:30 Hade varit kul med fler zigbee prylar, de är ofta lite billigare och det är ett mer öppet protokoll jämfört med Z-wave där tillverkaren ska hämta hem kostnader för licensieringen.
Nu ska jag egentligen inte kapa tråden, men även om jag håller med dig om att m.nu ska titta på fler zigbee-produkter och ta hem den så måste jag ta en sväng kring z-wave och zigbee-skillnader. Priset är det som man ser i listorna och som sticker ut. Men, jag tycker att man ska föra fram det finstilta bakom priset och fundera på vad man vill ha innan man bestämmer sig. Jag tror zigbee kommer att slå stort, just på grund av att det är lättare att sälja in priset till konsumenten. Men, frågan man hör pratas om inom zigbee tycker jag oftast är " vilken zigbee"? Z-wave är en standard, och den kostar så klart i licenspengar. Men då fungerar också z-wave-enheter med varandra hur som helst. Kontrollers kan ha bristande kunskap om hur den ska hantera en device så att den visas på rätt sätt för användaren, men en z-wave-enhet kommer att, när den har gått igenom inclusion och interview att kunna skicka kommandon till andra enheter. Och de kommandon kommer att hanteras på rätt sätt (eller, man kan få dem att fungera med varandra i alla fall).

Sen är det priset. Det finns finstilt där med. Ta t.ex. denna - en plugg med energimätning (utan något extremt märke)
https://www.m.nu/innr-lampor/smart-plug-zigbee - 349 Kr
Ok, och om man då tittar på Qubinos och Fibaros varianter
https://www.m.nu/brytare/smart-plug-16a - 569 Kr
https://www.m.nu/brytare/fibaro-wall-plug - 590 Kr
Så finns det ju en klar skillnad i pris. Men, om du öppnar manualen och läser den så förstår du att det är precis bara i de råa specifikationerna som detta är liknande produkter egentligen. Dessa pluggar kan styra andra enheter också direkt, och oftast ganska många (jag tycker zigbee i alla fall i IKEA-utförande verkar vara lite klenare gällande detta). Du behöver inte en hub för att få 10 lampor att följa varandras nivåer. Z-wave har också ett larm-lager, vilket gör att du kan sätta upp separata beteenden vid brandlarm, vattenläcka, höga nivåer CO2, och "general" (som nog oftast är inbrott) som gör att enheter kan agera utan att kontrollera ens behöver vara iblandad. Jag kan ju z-wave och kan inget zigbee alls egentligen utöver det jag nu snabbt kollat upp i lite manualer, men när brandalarmet går hemma hos mig så är det inte bara den givare som har reagerat som aktiveras, utan det gör alla (bara ett par piper dock, annars kommer man att bli döv), flertalet lampor blinkar och så. Man märker det helt enkelt, även om branden är i garaget. Ett tryck på brandvarnaren får sedan allt att stanna upp (efter några sekunder..) och återställas till läget som var tidigare. Och när vattenläcka upptäcks så är beteendet så klart ett annat. Allt detta utan att kontrollern har varit inblandad mer än att hålla uppe nätet - detta sker på protokoll och nätnivå.

Poängen är att man bör se standard som något man vill ha, inte något som bara kostar pengar. Lite pengar kostar det så klart, en basic plugg utan fina finesser (som motsvarar zigbee-versionen ovan) kostar 399 kr https://www.m.nu/brytare/plug-in-switch ... rgimatning (vilket är en lite ojuste jämförelse kanske, då man kan justera färgerna på Telldus plugg :-)). 50 Kr kostar det nog ändå att få z-wave istället för zigbee, men du slipper fundera på ett par andra saker.

På glödlampa-fronten är dock situationen en annan, helt klart. Philips hue, Innr och Trådfri har verkligen fått glödlampor ner till en väldigt attraktiv nivå, och inom z-wave har det aldrig blivit lika populärt. Jag kan bara prata för mig själv, men jag vill inte träna familjen att inte trycka på strömbrytaren för att tända och släcka lampan (för bryter man strömmen så kan man ju inte längre styra lampan... och du har inte längre något mesh-nätverk :oops:). För mig har det varit naturligt att se til att lamporna styrs av inmonterade brytare bakom väggbrytarna som alla kan hantera, men som då också går att styra och som håller mesh-nätverket uppe. För konsumenten är det ett större insteg att göra så, så klart, och det är därför jag verkligen tror på zigbee för den stora massan. Men, jag reagerar kanske på tanken att ett öppet protokoll skulle vara en fördel. Det är billigare för tillverkare och köpare att inte ha ett strikt protokoll och tydlig certifiering (vilken zigbee menade du ens- jag vet inte om alla dessa enheter fungerar med varandra..), men samtidigt är det ju just sådana aspekter som gör att världen fungerar. Jag kan tanka min bil på både OKQ8 och Circle-K på grund av att ingen av dem har sin egen lilla variant på munstycke. Jag gillar det, och tycker det är viktigt att tänka på det även när man köper saker till huset.
"Life is like a trumpet - if you don't put anything into it, you don't get anything out of it."
- William Christopher Handy

Rekommenderad läsning för Z-wave-entusiaster
https://bit.ly/2GS72Ez
Användarvisningsbild
supportM
Moderator
Inlägg: 676
Blev medlem: 20 aug 2014, 10:27
Ort: Linköping

Re: Mer Zigbee

Inlägg av supportM » 13 mar 2019, 12:00

Tack så mycket för er feedback!

Vi letar ständigt efter nya prylar att fylla på sortimentet med och ZigBee är helt klart en intressant kategori! Vi har både tagit in Xiaomi och Ubisys och vill gärna ta in mer.

Vi skall kolla upp lite zigbee2mqtt och se om vi tror det kan fungera.

//Erik K @ m.nu
Skriv svar