Onewire, Raspb pi, Hum2*3, python + c3.js

Hur ser ditt mät- och/eller hemautomations-system ut? Dela med dig av hur just Ditt projekt ser ut och fungerar, eller hur dina planer ser ut för framtiden. Att läsa om andra är bästa inspirationen.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
svartnatt
Inlägg: 1
Blev medlem: 20 okt 2019, 19:39

Onewire, Raspb pi, Hum2*3, python + c3.js

Inlägg av svartnatt » 22 okt 2019, 19:26

Hej!

Blev inspirerad av en kollega att prova onewire med en raspberry efter vissa försök med varierade resultat att få en arduinos esp8266-modul stabil. Rätt så stor skillnad i stabilitet : )

Har nu en Rasbperry 3B+ som har OS:et på ett -USB-minne och en USB->Onewire-adapter. Därifrån går rj12 till splitter, en hum2 inne i ett växttält, den andra armen till en splitter till där en arm går in i ett till växttält och den andra till en förlängare till ut på balkongen och en tredje hum2.
(Råkade köpa den tredje hum2:en okontakterad och det var rätt omöjligt att få skalade ledare i rj12 att sitta fast i skruvplinten; fick tipset av m.nu att böja dem tillbaks över ledarna och sedan skruva fast denna i plinten, funkade fint). Nätet har varit stabilt.

Har haft lite olika chiliplantor ett par år nu och det här skriptet har utvecklats över 2,5 år: https://github.com/Grammostola/ow-tenter . Systemd kör det en gång i timmen och skickar mail jag får notis om på telen om gränsvärde för temp eller luftfukt överskridits. På raspberryn är även apache2 med mod_wsgi installerad, där mod kör ett litet flask-api som hämtar varje timme x dagar tillbaka från postgresql-dbn mätresultaten hamnar i och returnerar en json som en liten c3.js-sida sedan visar i en graf:
c3-chart.png
När det mesta numer är trådlöst är det skoj att dra rj12-kabel över lägenheten och mickla med teknik som funnits relativt länge som man kan kombinera med moderna programspråk. (Och nej, ingen chiliplanta trivdes i balkongväxthuset. Har det numer inomhus med en växtlampa med ett rätt så neutralt ljus, ganska trevligt i höstmörkret faktiskt)