Hur genererar temperatur.nu sina grafer?

Saknar du något på temperatur.nu? Har du hittat en ny vädersida som du tycker bör finnas med på temperatur.nu? Förstår du inte hur en viss funktion fungerar?

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
joakimr
Hjälper till att bygga ut temperatur.nu!
Inlägg: 16
Blev medlem: 28 okt 2006, 14:27
Ort: Laholm
Kontakt:

Hur genererar temperatur.nu sina grafer?

Inlägg av joakimr » 31 okt 2006, 21:15

Hur gör temperatur.nu för att skapa diagrammen?

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5185
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Hur genererar temperatur.nu sina grafer?

Inlägg av elf98 » 31 okt 2006, 22:48

joakimr skrev:Hur gör temperatur.nu för att skapa diagrammen?
Jag använder mig av RRDtool och dess Graffunktion.

joakimr
Hjälper till att bygga ut temperatur.nu!
Inlägg: 16
Blev medlem: 28 okt 2006, 14:27
Ort: Laholm
Kontakt:

Re: Hur genererar temperatur.nu sina grafer?

Inlägg av joakimr » 31 okt 2006, 22:57

elf98 skrev:
joakimr skrev:Hur gör temperatur.nu för att skapa diagrammen?
Jag använder mig av RRDtool och dess Graffunktion.
Ok. Skapar du graferna "on the fly?
Hämtar du datat från en SQL-databas?

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5185
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Hur genererar temperatur.nu sina grafer?

Inlägg av elf98 » 31 okt 2006, 23:06

joakimr skrev: Ok. Skapar du graferna "on the fly?
Hämtar du datat från en SQL-databas?
Alla grafer skapas "on the fly" om det inte finns en cachad graf. Graf-cachen är giltig i 5minuter. Detta är en lösning som verkar fungera mycket bra faktiskt, fram tills temperatur.nu hade ca 40 städer skapades alla grafer automatiskt var femte minut. I nuläget skulle det innebära att knappt 1000 grafer i minuten skulle skapas, vilket nuvarande hårdvara troligtvis inte klarar.

Alla temperaturer sparas i RRD-databasen. Fördelen är att det går snabbt och mycket enkelt att skapa graferna. Då databasen är av Round-Robin typ är databasstorleken konstant och datagallring sker automatiskt. Samma sak skulle gå att göra med tex Mysql, men varför uppfinna hjulet två gånger? ;)

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5185
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Hur genererar temperatur.nu sina grafer?

Inlägg av elf98 » 04 feb 2011, 21:46

Och så här kan en grafgenerering se ut:

Kod: Markera allt

/opt/rrdtool-1.4.5/bin/rrdtool graph '/home/httpd/termo/graph/linkoping-1day-786-411-1-0-0-1_5-8.png'  --imgformat PNG --start -1day --end now  -n TITLE:11: -n AXIS:8: -n UNIT:6: -n WATERMARK:6: -n LEGEND:8: --width 786 -L 5 --height 411 -R light -D -u 5.1 -l -5.1 -E -t 'Linköping/Centrum idag' --right-axis 1:0 --right-axis-format %2.1lf DEF:ute=/special/termo/rrdb/temperatur_linkoping.rrd:ute:AVERAGE DEF:min=/special/termo/rrdb/temperatur_linkoping.rrd:ute:MIN DEF:max=/special/termo/rrdb/temperatur_linkoping.rrd:ute:MAX  HRULE:0#0000FF LINE1.5:ute#FF0000 COMMENT:" Min      Max      Medel    Senast\c" GPRINT:min:MIN:"%5.1lf°C" GPRINT:max:MAX:"%5.1lf°C" GPRINT:ute:AVERAGE:"%5.1lf°C" GPRINT:ute:LAST:"%5.1lf°C\c"  COMMENT:"Senaste data\: 20\:41 2011-02-04\c"
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild

Skriv svar