Är det just nu vår, sommar, höst eller vinter ?

Saknar du något på temperatur.nu? Har du hittat en ny vädersida som du tycker bör finnas med på temperatur.nu? Förstår du inte hur en viss funktion fungerar?

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
dargosch
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 275
Blev medlem: 26 aug 2015, 09:37
Ort: Holmsund

Är det just nu vår, sommar, höst eller vinter ?

Inlägg av dargosch » 24 nov 2017, 12:28

Hej,

Jag känner att temperatur.nu skulle kunna bistå med information som är lite väl knepig att plocka fram själv, och som jag inte tror att det finns någon tjänst för därute. Årstiderna definieras ju på två olika sätt:

Wikipedia säger att:
Astronomiskt sett motsvarar årstiderna var sin fjärdedel av jordens omloppsbana runt solen. Våren börjar då vid vårdagjämningen cirka 20–21 mars, sommaren har sin början vid sommarsolståndet cirka 20-21 juni, hösten vid höstdagjämningen cirka 22-23 september, och vintern vid vintersolståndet runt den 21-22 december. Detta indelningssätt används som standard i många engelsktalande länder men kallas där för meteorologisk indelning vilket inte bör blandas ihop med den klimatologiska indelningen som är standard i många andra länder till exempel i Sverige, Finland, m.fl. [källa behövs] En kalendarisk indelning sker efter årets månader där vårens månader är mars, april och maj, sommaren: juni, juli, augusti, hösten: september, oktober, november, och vintern: december, januari, februari.
Det är ju enkelt att avgöra i ett skript i till exempel Lua (är tyvärr begränsad till Home Center 2s matematiska funktioner).

Men, egentligen vill man ju ha koll på de meteorologiska årstiderna när man vill styra sitt hem. Där blir det knepigare, speciellt när endast ett fåtal funktioner i Lua finns till förfogande att beräkna i kontrollern, så det skulle vara sweet om om temperatur.nu kunde helt enkelt kunna spotta ut sig vilken årstid det meteorologiskt är på en viss ort.

Från SMHIs sida:
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/mete ... der-1.1082
I den meteorologiska årstidsindelningen definieras vinter som den period när dygnsmedeltemperaturen varaktigt är 0°C eller lägre och sommar som att den varaktigt är 10°C eller högre. Följaktligen är det vår respektive höst då dygnets medeltemperatur är större än 0°C men mindre än 10°C.
[...]
Men för ett enskilt år kan det vara diskutabelt vad som ska räknas som "varaktigt". Numera gäller 7 dygn som regel för våren och fem dygn för övriga årstider. Årstiden sägs då ha börjat på det första av dessa dygn.
Det känns som att temperatur.nu sitter på datat som skulle kunna spotta ut sig detta. Möjligt?
"Life is like a trumpet - if you don't put anything into it, you don't get anything out of it."
- William Christopher Handy

Rekommenderad läsning för Z-wave-entusiaster
https://bit.ly/2GS72Ez