OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enheterna

OWFS - One Wire File System är en Linuxmjukvara som stödjer de flesta kommersiellt tillgängliga 1wire-enheterna. OWFS saknar helt möjligheter att presentera data - detta måste göras med tex RRDTool

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5219
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av elf98 » 27 jan 2014, 23:41

Långa kablar? Exakt hur har du kopplat pullupen?
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
bosse123
Gillar hemautomation
Inlägg: 44
Blev medlem: 04 jan 2014, 18:13
Ort: Alingsås

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av bosse123 » 29 jan 2014, 22:28

kabellängden är till ds2406 eller rättare sagt denna,
https://www.m.nu/d2pc-2-io-med-skruvter ... p-256.html

Cirka 15 meter
Och övriga mätare är i 2 meters omkrets, förutom 2 stycken som är ytterligare på 25 meters avstånd.

Jag har kopplat + och D och jord samt microbrytaren mellan jord och ingång A.
Inga övriga resistorer eller dioder.
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5219
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av elf98 » 29 jan 2014, 22:34

~50m kabellängd. vilken kabel använder du?
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
bosse123
Gillar hemautomation
Inlägg: 44
Blev medlem: 04 jan 2014, 18:13
Ort: Alingsås

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av bosse123 » 29 jan 2014, 22:43

Cat 5 e
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5219
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av elf98 » 29 jan 2014, 22:45

Och du använder ett par till DQ+GND?
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
bosse123
Gillar hemautomation
Inlägg: 44
Blev medlem: 04 jan 2014, 18:13
Ort: Alingsås

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av bosse123 » 29 jan 2014, 22:51

Ett par till gnd
En singel till dq
En singel till 5v

Har provat med att mata med dels 5 volt från usb och dels 5 volt från extern trafo,
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5219
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av elf98 » 29 jan 2014, 22:55

Då är det inte konstigt att det strular.

Du ska använda ett par (Förslagsvis blå/blåvit) till DQ/GND och ett par (förslagsvis orange/orangevit) till +5V/GND.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
bosse123
Gillar hemautomation
Inlägg: 44
Blev medlem: 04 jan 2014, 18:13
Ort: Alingsås

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av bosse123 » 29 jan 2014, 22:57

Jag har ändrat i settings/timeout till
Presence 30
Server 1
Usb 1

Ser spontant ut som att det blir lite stabilare, men inte helt felfritt.
bosse123
Gillar hemautomation
Inlägg: 44
Blev medlem: 04 jan 2014, 18:13
Ort: Alingsås

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av bosse123 » 29 jan 2014, 23:03

Du menar,
Blå= DQ
Blåvit= GND
Orangevit= gnd
Orange= 5volt

Jag använder nu;
Orange = DQ
Blå= 5 volt
Grön och brun= GND

Göra om och göra rätt alltså!
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5219
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av elf98 » 29 jan 2014, 23:06

Japp, göra om och göra rätt lär minska/eliminera problemen.

Grejjen är att man vill att framför allt DQ/GND ska vara tvinnade vilken minskar induktansen i kabeln samt risken för störningar.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
bosse123
Gillar hemautomation
Inlägg: 44
Blev medlem: 04 jan 2014, 18:13
Ort: Alingsås

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av bosse123 » 29 jan 2014, 23:14

Någon eller några givare låter sig inte i brådrasket ändras,( ex, givaren i solfångarna under plåtar och pannor, puh)
men får fixa åtminstone "huvudledningen" fram till första förgreningen samt till 1/0 givaren.

Återkommer med rapport!
Tack för hjälpen !!
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5219
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: OWFS långsamt och förlorar kontakten med 1-wire enhetern

Inlägg av elf98 » 29 jan 2014, 23:20

Ändra där det går så har du kommit långt.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
Skriv svar