DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Beyond Measure är En mycket flexibel Windowsmjukvara med stöd för ett mycket stort antal 1wire-enheter. Mjukvaran kan även skapa avancerade grafer.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Daimen
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 92
Blev medlem: 29 jul 2010, 15:46
Ort: Fagersta

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av Daimen » 20 okt 2010, 20:54

Jag har testat lite mer. Kan inte säga att activity fungerar ännu. Senast i natt hade jag tre fällningar på mina råttfällor men inga registreringar på activity. När jag testade igår så fick jag en statusförändring på activity_b två gånger av drygt ett tiotal förändringar på Sensed_Level. Som du ser på nedanstående bild vid index 2460 så händer det saker. Har du några teorier Per?
activity.jpg
PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av PerM » 20 okt 2010, 21:10

Säger loggarna någonting?
Daimen
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 92
Blev medlem: 29 jul 2010, 15:46
Ort: Fagersta

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av Daimen » 20 okt 2010, 21:38

Nej, de enda problem som loggas är ströfelen (CRC16) som jag får från CO2-mätaren. Jag hittar ingenting i loggarna gällande något annat. Tittade även specifikt på de tidpunkter då jag haft en förändring på sensed_level men inga fel rapporteras.
PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av PerM » 20 okt 2010, 21:54

Hur är dina DS2406 kopplade rent elektriskt?

När jag gjorde uppdateringen av koden märkte jag att om ingånarna var flytande så fick jag inte alltid någon indikering. Drog jag däremot ingången till jord fungerade det bra.
Daimen
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 92
Blev medlem: 29 jul 2010, 15:46
Ort: Fagersta

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av Daimen » 20 okt 2010, 22:08

På respektive kanal har jag kopplat en tråd till +5 och den andra till +.

http://www.temperatur.nu/forum/mitt-sys ... 07-30.html
PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av PerM » 20 okt 2010, 22:21

Så du har ingen jord-referens? Det lär inte fungera.

Exempel: http://msure.se/wiki/index.php5?title=H ... ital_input
PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av PerM » 20 okt 2010, 22:24

Ah, du har ett I/O kort....

Har du satt DIP-switcharna så att de jordar ingången?
Daimen
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 92
Blev medlem: 29 jul 2010, 15:46
Ort: Fagersta

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av Daimen » 20 okt 2010, 22:36

Japp, har ett I/O-kort.
Har inte rört dipswitchen, kortet är på vinden så jag kan inte kolla nu. I vilken läge levereras korten?
PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av PerM » 20 okt 2010, 22:40

Vet ej.

På mitt kort, version 1, så lyser LEDarna när man lägger +5V på + om DIP:arna står i rätt läge.
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5197
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av elf98 » 20 okt 2010, 22:48

Kortet levereras med jordningen aktiverad. Fast den jord ni pratar om är jordningen innan optoisolatorn (när man jordar via dipswitchen jorden delas på båda sidor om optoisolatorn.).

IO på DS2406/DS2413 är dragna höga via ett motstånd på 10K och jordas mot 1k när signal detekteras.
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild
Daimen
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 92
Blev medlem: 29 jul 2010, 15:46
Ort: Fagersta

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av Daimen » 20 okt 2010, 23:02

jaha, nu blev jag förvirrad igen :?

Jag har version 2 och har tidigare noterat att LEDarna lyser när jag kopplar till +5 och +

Kommer ni fram till nåt så förklara gärna :D
PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av PerM » 21 okt 2010, 01:09

Har nu suttit och labbat (på tok för sent på natten) med en tvåkanals DS2406 i Onewire Viewer och mindes viktig detalj:

Activity sensing och Sensed level är knutna till latch state.

Det betyder t.ex. att om latch state är 'false'/låg och IO-pinnen är dragen till +5V i "opåverkat läge" kan den bara detektera positiva flanker, dvs när jordreferensen (brytaren i denna bild: http://msure.se/wiki/images/4/49/DS2406_in.jpg) öppnas.

När latch state är hög - dvs används som utgång och drar mot jord måste man nog vända på alltihop.

Så se till att din latch är false så hoppar det nog igång - när kretsen genom råttfällan bryts kommer det ju bli en positiv flank på IO-pinnen eftersom optokopplaren inte längre drar ned den via 1K-resistorn.
Daimen
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 92
Blev medlem: 29 jul 2010, 15:46
Ort: Fagersta

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av Daimen » 21 okt 2010, 19:52

OK, hur ändrar jag statusen på latchstate?
PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av PerM » 21 okt 2010, 20:33

OneWireViewer kan göra det.
Daimen
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 92
Blev medlem: 29 jul 2010, 15:46
Ort: Fagersta

Re: DS2406 och MSure, allt verkar inte loggas/läsas korrekt

Inlägg av Daimen » 21 okt 2010, 20:41

Menar du att jag mha OneWireViewer kan ändra latchstate så att det ligger kvar permanent och att sedan fortsätta köra kortet med Msure?
Skriv svar