Få ut RRD-data utan att göra grafer?

RRDTool är en Linuxmjukvara som kan användas för att lagra data i Round-Robin Databaser för att sedan generera grafer utifrån den lagrade datan.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
rothman
Wannabe
Inlägg: 17
Blev medlem: 21 aug 2009, 09:37
Ort: Mjölby

Få ut RRD-data utan att göra grafer?

Inlägg av rothman » 05 jan 2010, 21:05

Hej

Kan man få ut data från rrd-filer utan att göra grafer? Svaret är nog jakande, men hur?

Jag vill får ut momentanförbrukningen från min elmätare direkt i ett bashscript.

Graf: http://sylar.familjenrothman.se/cgi-bin ... cgi?TID=1d

jag har försökt med 'rrdtool fetch /opt/rrd/1-wire/energi.rrd AVERAGE --start -1hour -e now' men där får jag bara ut senaste mätpunkterna, sen tar det stopp. Jag samplar elmätaren med 2½ minuts intervall och har 1000 imp/kWh.

tacksam för hjälp /mvh Anders

Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5176
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Få ut RRD-data utan att göra grafer?

Inlägg av elf98 » 05 jan 2010, 22:34

fetch är argumentet du skall använda. Det är dock mycket viktigt att du efterfrågar en exakt multipel av din step om du vill ha högsta möjliga upplösning. Är det inte en jämn multipel hämtas lägsta upplösningen.

Mycket enkelt att räkna när man har jämna minutrar!

Har för mig att det finns bra beskrivet på rrdtools hemsida.
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild

rothman
Wannabe
Inlägg: 17
Blev medlem: 21 aug 2009, 09:37
Ort: Mjölby

Re: Få ut RRD-data utan att göra grafer?

Inlägg av rothman » 06 jan 2010, 13:17

jo just tack


jag tror jag gör rätt

förrförra mätning: 1194791
senaste mätning: 1195071
antal blink senaste 2,5 minutrarna: 280

/ 2,5 * 60 = 6,2 kW i momentan.

Rätt?

I såfall stämmer inte mina grafer, de visar för mycket runt 8kW. Jag kan ju gjort fel där, jag mäter var 150:e sekund i övrigt enligt exemplen på detta forum

RRD:

Kod: Markera allt

rrdtool create energi.rrd -s 150 \
         DS:energi:COUNTER:1200:0:U \
         RRA:AVERAGE:0.5:1:210240 \
         RRA:AVERAGE:0.5:24:87600
Graf:

Kod: Markera allt

<RRD::GRAPH
  /var/www/rrd/energi_single_1_<RRD::CV TID>.png
  --imginfo '<IMG SRC=/rrd/energi_single_1_<RRD::CV TID>.png>'
  -w 900 -h 400
  --slope-mode
  --start -<RRD::CV TID> --end now
  --vertical-label 'Watt' -l 0
  -t "Elförbrukning"
  DEF:energi=/opt/rrd/1-wire/energi.rrd:energi:AVERAGE
  CDEF:W=energi,3600,*
  CDEF:W_real=energi,1000,/
  VDEF:value_sum=W_real,TOTAL
  AREA:W#9999ee
  LINE1:W#000000
  GPRINT:value_sum:"Ackumulerat\: %0.2lfkWh\n"
  GPRINT:W:MIN:"Momentanförbrukning\: Min\: %0.2lf%sW"
  GPRINT:W:AVERAGE:"Medel\: %0.2lf%sW"
  GPRINT:W:MAX:"Max\: %0.2lf%sW"
  GPRINT:W:LAST:"Just nu\: %0.2lf%sW\n"
 >
Någon som ser något fel?

P-G
Gillar hemautomation
Inlägg: 27
Blev medlem: 14 jun 2009, 11:32
Ort: Vellinge/Eskilstorp

Re: Få ut RRD-data utan att göra grafer?

Inlägg av P-G » 31 jul 2016, 22:07

Hur gör man för att få ut LAST från en RRDDATA till en variable?
Temp

Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: Få ut RRD-data utan att göra grafer?

Inlägg av CirruZZ » 01 aug 2016, 10:02

Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved

Skriv svar