En graf försvann...

RRDTool är en Linuxmjukvara som kan användas för att lagra data i Round-Robin Databaser för att sedan generera grafer utifrån den lagrade datan.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
mohsart
Gillar hemautomation
Inlägg: 41
Blev medlem: 06 apr 2013, 00:48
Ort: Hasslö, Blekinge
Kontakt:

En graf försvann...

Inlägg av mohsart » 06 apr 2013, 00:58

Nybörjare på detta...
Jag har en temp- och fuktsensor och först funkade allt prima, men nu ritas inte fuktighetsgrafen ut längre.
temp+rh-graf.jpg
temp+rh-graf.jpg (106.48 KiB) Visad 2228 gånger
(De första värdena är från innan jag tog ut sensorn)

Koden ser ut såhär

Kod: Markera allt

#!/usr/bin/perl

use RRDs;

my $cur_time = time();
my $start_time = $cur_time - 86400;     # set end time to 24 hours ago

RRDs::graph "/var/www/graph_temp+rh.png",
                        "--start= $start_time",
                        "--end= $cur_time",
                        "--title= Temp + RH ute",
                        "--height= 300",
                        "--width= 500",
                        "--vertical-label= Grader C",
"--alt-autoscale",
"--right-axis=2:0",
"--right-axis-label=Relativ fuktighet %",
                        "DEF:OutsideTemp=/home/pi/rrddata/outside_temp+rh.rrd:outsidetemp:AVERAGE",
                        "COMMENT:\t\t\t\tNu     Medel    Max    Min\\n",
                        "HRULE:0#0000FF",
              "CDEF:Temp=OutsideTemp,1,*",
              "LINE1:Temp#0000FF:Temperatur\t\t",
                        "GPRINT:OutsideTemp:LAST:%6.1lf",
                        "GPRINT:OutsideTemp:AVERAGE:%6.1lf",
                        "GPRINT:OutsideTemp:MAX:%6.1lf",
                        "GPRINT:OutsideTemp:MIN:%6.1lf\\n",

              "DEF:OutsideRH=/home/pi/rrddata/outside_temp+rh.rrd:outsidehumidity:AVERAGE",
                        "COMMENT:\t\t\t\tNu     Medel    Max    Min\\n",
                        "HRULE:0#FF0000",
              "CDEF:RelFukt=OutsideRH,0.5,*",
              "LINE1:RelFukt#FF0000:Relativ fuktighet\t",
                        "GPRINT:OutsideRH:LAST:%6.1lf",
                        "GPRINT:OutsideRH:AVERAGE:%6.1lf",
                        "GPRINT:OutsideRH:MAX:%6.1lf",
                        "GPRINT:OutsideRH:MIN:%6.1lf\\n";

my $err=RRDs::error;
if ($err) {print "problem generating the graph: $err\n";}

print "Done!\n"
Nån som har tips?

/Mats

mohsart
Gillar hemautomation
Inlägg: 41
Blev medlem: 06 apr 2013, 00:48
Ort: Hasslö, Blekinge
Kontakt:

Re: En graf försvann...

Inlägg av mohsart » 06 apr 2013, 14:37

Den kom tillbaka, men är det inte lite konstigt?
temp+rh-graf2.jpg
temp+rh-graf2.jpg (104.37 KiB) Visad 2205 gånger
/Mats

Sanedo
Wannabe
Inlägg: 10
Blev medlem: 24 nov 2008, 19:35
Ort: Alingsås

Re: En graf försvann...

Inlägg av Sanedo » 06 apr 2013, 18:37

Hej
Det ser ut som den ´klipper´på en viss nivå , 60%. Jag tror det är när du skapar rrd-databasen du sätter gränsvärden i parameter gauge. Är inte säker men ett tips är att kolla där.

/Claes

mohsart
Gillar hemautomation
Inlägg: 41
Blev medlem: 06 apr 2013, 00:48
Ort: Hasslö, Blekinge
Kontakt:

Re: En graf försvann...

Inlägg av mohsart » 06 apr 2013, 19:38

Tack, tyvärr förstår jag inte riktigt koden där, så förslag på ändring mottages tacksamt :-)

Kod: Markera allt

OutsideRH=`cat /mnt/1wire/$OutsideSensor/humidity|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'`
/Mats

mohsart
Gillar hemautomation
Inlägg: 41
Blev medlem: 06 apr 2013, 00:48
Ort: Hasslö, Blekinge
Kontakt:

Re: En graf försvann...

Inlägg av mohsart » 06 apr 2013, 19:41

Hum, fel fil?

Kod: Markera allt

 DS:outsidehumidity:GAUGE:300:-50:60 \
Är det bara att byta ut 60 mot 80 eller så?

/Mats

mohsart
Gillar hemautomation
Inlägg: 41
Blev medlem: 06 apr 2013, 00:48
Ort: Hasslö, Blekinge
Kontakt:

Re: En graf försvann...

Inlägg av mohsart » 06 apr 2013, 21:11

Ändrade till 100 och nu ser det bra ut.
Några andra ändringar jag bör göra?

Kod: Markera allt

#!/bin/bash
# Script to create rrd-file

# 24h with 2,5 min resolution
# 7d with 5 min resolution
# 1y with 10 min resolution
# 20y with 1h resolution

directory="/home/pi/rrddata/"
filename="outside_temp+rh.rrd"

# Check i file already exists
if [ ! -f "$directory$filename" ]
then
        # File doesn't exist, create new rrd-file
        echo "Creating RRDtool DB for outside temp sensor"
        rrdtool create $directory$filename \
                 --step 150 \
                 DS:outsidetemp:GAUGE:300:-50:60 \
                 DS:outsidehumidity:GAUGE:300:0:100 \
                 RRA:AVERAGE:0.5:1:576 \
                 RRA:AVERAGE:0.5:2:2016 \
                 RRA:AVERAGE:0.5:4:52560 \
                 RRA:AVERAGE:0.5:24:175200 \
                 RRA:MAX:0.5:1:5760 \
                 RRA:MAX:0.5:2:2016 \
                 RRA:MAX:0.5:4:52560 \
                 RRA:MAX:0.5:24:175200 \
                 RRA:MIN:0.5:1:5760 \
                 RRA:MIN:0.5:2:2016 \
                 RRA:MIN:0.5:4:52560 \
                 RRA:MIN:0.5:24:175200
        echo "Done!"
else
        echo $directory$filename" already exists, delete it first."
fi
/Mats

Sanedo
Wannabe
Inlägg: 10
Blev medlem: 24 nov 2008, 19:35
Ort: Alingsås

Re: En graf försvann...

Inlägg av Sanedo » 06 apr 2013, 21:15

Ja det är bara att byta. Mer än 100% borde det ju inte kunna bli :D . Jag vet inte vad som händer med din databas om du genererar en ny. Antagligen tappar du dom gamla värdena. Det finns nog andra på forumet som vet.
Lycka till
/Claes

mohsart
Gillar hemautomation
Inlägg: 41
Blev medlem: 06 apr 2013, 00:48
Ort: Hasslö, Blekinge
Kontakt:

Re: En graf försvann...

Inlägg av mohsart » 06 apr 2013, 21:26

Japp, de gamla värdena försvann, men det är OK, detta är fortfarande i teststadiet.
Tack för hjälpen!

/Mats

Skriv svar