Hjälp med två temperaturer / grafer

RRDTool är en Linuxmjukvara som kan användas för att lagra data i Round-Robin Databaser för att sedan generera grafer utifrån den lagrade datan.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av NiclasF » 19 nov 2013, 17:04

Sedan behöver du ta bort $-tecknet sist på rad 12 i get_temp.sh


Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
ante
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 71
Blev medlem: 09 nov 2012, 19:06
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av ante » 19 nov 2013, 17:10

Kod: Markera allt

# Set the maximum number of FUSE mounts allowed to non-root users.
# The default is 1000.
#
#mount_max = 1000

# Allow non-root users to specify the 'allow_other' or 'allow_root'
# mount options.
#
user_allow_other
/etc/init.d/owfs restart - Gick inte

Kod: Markera allt

/etc/init.d/owfs restart
-bash: /etc/init.d/owfs: No such file or directory
ante
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 71
Blev medlem: 09 nov 2012, 19:06
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av ante » 19 nov 2013, 17:12

NiclasF skrev:Sedan behöver du ta bort $-tecknet sist på rad 12 i get_temp.sh
Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
Check
ante
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 71
Blev medlem: 09 nov 2012, 19:06
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av ante » 19 nov 2013, 17:17

Näää

Kod: Markera allt

pi@raspberrypi ~/bin $ ./get_temp.sh
./get_temp.sh: line 12: /mnt/1wire/10.407D18020800/temperature: Permission denied
ante
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 71
Blev medlem: 09 nov 2012, 19:06
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av ante » 19 nov 2013, 17:25

Hmm, när jag kör detta blir det 85 på givaren som börjar på 10.27AD :(

Kod: Markera allt

pi@raspberrypi /mnt/1wire $ cat /mnt/1wire/10.407D18020800/temperature
     24.8125pi@raspberrypi /mnt/1wire $ cat /mnt/1wire/10.27AD18020800/temperatu          85pi@raspberrypi /mnt/1wire $ cat /mnt/1wire/10.C2C718020800/temperatu     25.3125pi@raspberrypi /mnt/1wire $ cat /mnt/1wire/10.27AD18020800/temperature
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av NiclasF » 19 nov 2013, 17:42

Istället för restart gör stop och start.

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
ante
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 71
Blev medlem: 09 nov 2012, 19:06
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av ante » 19 nov 2013, 17:45

NiclasF skrev:Istället för restart gör stop och start.

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
Menar du stoppa - starta rrd?
Hur göra det?
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av NiclasF » 19 nov 2013, 17:47

Owfs

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av NiclasF » 19 nov 2013, 18:52

Alltså,

Kod: Markera allt

$ /etc/init.d/owfs stop
$ /etc/init.d/owfs start
sedan,

Kod: Markera allt

$ /home/pi/bin/get_temp.sh
ante
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 71
Blev medlem: 09 nov 2012, 19:06
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av ante » 19 nov 2013, 19:40

Funkar ej

Kod: Markera allt

pi@raspberrypi /etc/init.d $ /etc/init.d/owfs stop
-bash: /etc/init.d/owfs: No such file or directory
pi@raspberrypi /etc/init.d $ /etc/init.d/owfs start
-bash: /etc/init.d/owfs: No such file or directory
pi@raspberrypi /etc/init.d $
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av NiclasF » 19 nov 2013, 20:19

Har ingen pi. Trodde att det såg ut som på en vanlig Debian.
Jag har alltså inte någon koll på hur du startar om owfs-servicen.
Om inte du heller vet, så kan du köra den enkla vägen ut. Starta om rpi:n.

Prova sedan att köra get_temp.sh-scriptet och se om det fungerar bättre.
ante
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 71
Blev medlem: 09 nov 2012, 19:06
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av ante » 19 nov 2013, 20:30

Jag kör en reboot :)

Tog bort png filen i /www/ men det skapas ingen ny?

Funkar ej, liknande fel som tidigare

Kod: Markera allt

pi@raspberrypi ~/bin $ ./get_temp.sh
./get_temp.sh: line 12: /mnt/1wire/10.407D18020800/temperature: Permission denied
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av NiclasF » 19 nov 2013, 21:35

Missade att filen get_temp.sh saknade hela slutet på både rad 12 och 14.
Prova med den här get_temp.sh istället.
get_temp.sh.txt
Ta bort ändelsen .txt
(632 Bytes) Nerladdad 123 gånger
Lägg den i /home/pi/bin/
och sedan,

Kod: Markera allt

$ chown pi:pi /home/pi/bin/get_temp.sh
$ chmod 755 /home/pi/bin/get_temp.sh
och sist,

Kod: Markera allt

$ /home/pi/bin/get_temp.sh
vad händer då?
ante
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 71
Blev medlem: 09 nov 2012, 19:06
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av ante » 19 nov 2013, 21:48

Alla kommandon funkade men efter sista så hängde sig det - rebootade

Funk int :cry:
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med två temperaturer / grafer

Inlägg av NiclasF » 19 nov 2013, 22:08

Skumt.

Jag ser i alla fall ett fel i mitt get_temp.sh-script.
På rad 14 så ska det inte vara "IndoorTemp" utan "InsideTemp".

Detta är troligen inte orsaken till att den botar om (hoppas jag), men det är i alla fall ett fel som måste fixas.

Det jag plockat bort från ditt ursprungliga get_temp.sh-script är att det var en sleep 5 mellan båda rrdtool update-raderna.
Det kan ju vara någon begränsning hos rpi:n som gör att det blir fel om man försöker köra rrdtool för snabbt efter varandra.

Mitt förslag,
fixa felet på rad 14 ovan.
Kör sedan manuellt,

Kod: Markera allt

cat /mnt/1wire/10.27AD18020800/temperature|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'
och

Kod: Markera allt

cat /mnt/1wire/10.407D18020800/temperature|sed -e s/" "//g|awk '{$1=$1 + 0.005;printf "%.2f", $1}'
Om detta fungerar, prova då med

Kod: Markera allt

rrdtool update /home/pi/rrddata/outside_temp.rrd N:66
och

Kod: Markera allt

rrdtool update /home/pi/rrddata/inside_temp.rrd N:77
och se vad du får för resultat.

Om allt detta fungerar, så föreslår jag att du lägger in en "sleep 5" efter första rrdtool update:en i get_temp.sh-filen.
Skriv svar