Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

RRDTool är en Linuxmjukvara som kan användas för att lagra data i Round-Robin Databaser för att sedan generera grafer utifrån den lagrade datan.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
skoog
Wannabe
Inlägg: 3
Blev medlem: 09 mar 2013, 17:28
Ort: Falkenberg

Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av skoog » 27 jan 2015, 22:31

Hej! Hur tycker ni att jag ska bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt?

Jag upplever ibland att jag får fellläsningar. Får värdet 85 tempsensorerna.

Har läst många guider osv hur man ska bygga nät för bästa funktion men jag får inte riktigt in det i skallen hur det ska byggas.

Har kontakterat RJ11 kontakter och använder mig av förgreningskontakter för att smidigt koppla ihop allt.


Så här ser mitt nät ut idag. Jag har väldigt korta avstånd mellan USB adaptern och förgreningskontakterna. Därefter är det som mest 10 meter ut till sensorerna.

Jag har idag 4 ledad telefonkabel som jag använder. Kör med 5v matning från USB adaptern.
Bilagor
Namnlös.png
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av flyvert » 28 jan 2015, 21:15

1-wire går bäst när dess nät liknar en (rak, lång) LED-slinga man hänger upp lagom till jul.
- inga förgreningar
- lamporna lödda direkt på kabeln
- (egentligen skall kabeln dessutom vara partvinnad, skruvad för att minska impedansen)

Alla förgreningar ger upphov till icke önskvärda elektriska fenomen (reflektioner, impedansskillnader, etc).

I viss mån kan det fungera även om man gjort stjärnnät o andra konfigurationer.

Jag hade några förgreningar och c:a 50 meter buss och började få felaktiga avläsningar från de mest avlägsna givarna efter den sista utbyggnationen (bla en EDS0068 rumsgivare). Då jag redan hade en extra RPi gynnsamt placerad kunde jag relativt enkelt sätta in en extra busmaster där och halvera bussen 50/50 över mina givare; med owserver kan man lätt "slå ihop" delarna i en owfs- eller owhttp server.

0. Byt mot EKKX (2x2 partvinnad) eller Cat5 (4x2 partvinnad) "Ethernet" kabel om du idag har något annat.
1. Om möjligt räta ut en eller flera grenar o dra bussen "tur & retur" till mätpunkterna.
2. Installera en 1-wire hub istället för förgreningskoppling. Hubbar brukar ha fyra (4) anslutningar nedströms.
3. Dela nätet över flera busmastrar.

/f
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av Elva » 31 jan 2015, 12:36

flyvert:
"med owserver kan man lätt "slå ihop" delarna i en owfs- eller owhttp server."

Kan/vill du förklara detta lite närmare.
Hade inte varit fel med lite kod som är 'bara att stoppa in' för en som inte är så hemma på det.

//Lenny
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av flyvert » 01 feb 2015, 15:47

Elva skrev:Kan/vill du förklara detta lite närmare.
Hade inte varit fel med lite kod som är 'bara att stoppa in' för en som inte är så hemma på det.
På min "2:a RPi" (som jag satte in med en egen bussmaster då bussen till den första började krångla förmodligen pga längd o dålig geometri):
/opt/owfs/bin/owserver --i2c=ALL:ALL

owserver lägger inte upp något på /mnt/1wire. Den katalogen kan du skippa ifall du inte vill köra owfs "på toppen".

På min "1:a RPi" som förutom att köra sin egen busshalva även skall visa enheter från den andra bussen:
/opt/owfs/bin/owfs --i2c=ALL:ALL -s RPI2:4304 --allow_other /mnt/1wire

Portnumret 4304 är default tror jag men kan vid behov anpassas genom att i serverändan lägga till argumentet: -p portnummer. RPI2 är namnet på min andra RPi och finns med i /etc/hosts på den första RPi:n (man kan även ange IP-adressen i sifferform istället för namn om man inte vill kludda i hosts-filen).

Om man vill kunna köra flera ow-programvaror samtidigt kan man "alltid" köra owserver där busshårdvaran sitter och sen ansluta de övriga programmen (owfs, owhttpd, owftpd, etc) via nätverk (-s xxx), även om de delar RPi. T.ex. skulle man kunna köra både owserver och owfs på "bägge sidorna" för att "korsbefrukta" och göra hela bussen synlig på båda maskinerna. Tänk bara på att ta bort --i2c... från owfs som annars skulle krånga då owserver redan lagt beslag på bussmastern. owfs skall då köras med två (2) -s parametrar, den för den egna owservern och en till för den andra, t.ex. owfs -s RPI1:4304 -s RPI2:4304 --allow_other /mnt/1wire.

I "toppkatalogen" /mnt/1wire (på min första RPi) ser man samtliga enheter:
pi@RPI1 ~ $ ls /mnt/1wire/
1D.3BD50D000000 26.7D72E7000000 28.6E5495040000 28.ABEDAD030000 28.FDE4AD030000 7E.DE2600001000 bus.0 settings statistics system
1D.BEE90E000000 28.3083D6020000 28.7AFEAD030000 28.B010AE030000 7E.C42600001000 alarm bus.1 simultaneous structure uncached


I "underkatalogen" /mnt/1wire/bus.0 de som sitter på första bussen:
pi@RPI1 ~ $ ls /mnt/1wire/bus.0
1D.BEE90E000000 28.7AFEAD030000 28.B010AE030000 7E.C42600001000 interface
28.6E5495040000 28.ABEDAD030000 28.FDE4AD030000 alarm simultaneous


I "underkatalogen" /mnt/1wire/bus.1 de som sitter på andra bussen:
pi@RPI1 ~ $ ls /mnt/1wire/bus.1
1D.3BD50D000000 28.3083D6020000 alarm interface simultaneous structure uncached
26.7D72E7000000 7E.DE2600001000 bus.0 settings statistics system



/f
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av Elva » 02 feb 2015, 23:00

flyvert:

Mycket bra skrivet.

Skall kolla på detta en dag när jag har lite tid över.
Återkommer om jag stöter på patrull.

//Lenny
Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av Elva » 03 feb 2015, 18:54

Sitter nu och provar lite med owserver och detta är vad jag ser på min 'huvudpaj'

Kod: Markera allt

pi@raspberrypi ~ $ ls /mnt/exthd/1wire
05.4AEC29CDBAAB  28.82D62F040000  alarm  settings      system
10.67C6697351FF  28.82D62F040000  bus.0  simultaneous  uncached
28.30F94F050000  28.BF2648050000  bus.1  statistics
28.30F94F050000  28.BF2648050000  bus.4  structure
pi@raspberrypi ~ $ ls /mnt/exthd/1wire/bus.0
05.4AEC29CDBAAB  alarm  interface  simultaneous  structure  uncached
10.67C6697351FF  bus.0  settings   statistics    system
pi@raspberrypi ~ $ ls /mnt/exthd/1wire/bus.1
28.30F94F050000  28.BF2648050000  interface
28.82D62F040000  alarm            simultaneous
pi@raspberrypi ~ $ ls /mnt/exthd/1wire/bus.4
28.30F94F050000  28.BF2648050000  interface
28.82D62F040000  alarm            simultaneous
pi@raspberrypi ~ $
Har installerat owfs med apt-get på båda pajerna.

Har hela tiden sett dubbelt av tempgivarena. Så även nu.

Kan man på något vis se om tempgivare hittas på paj2 (den med owserver på)


Detta hade kanske varit bra att flytta till en ny tråd då jag har kapat trådstartarens tråd??

/Lenny
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av flyvert » 03 feb 2015, 21:36

Har du kollat så du verkligen stängt ned "demo" givarna som en default apt-get OWFS ger...


Jag fick oxo dubbla givare med "apt-get" versionen av OWFS. Kolla så att du gjort blacklist (sök på blacklist så hittar du flera trådar om det).

I slutändan valde jag att hämta o kompilera en egen OWFS enligt den lättuggade wikin som finns på wiki.m.nu.
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av Elva » 03 feb 2015, 21:42

Allt är enligt how to inkl blacklist

Tror att det är totalt 3-5 om installationer inkl 'apt-get' owfs jag har gjort innan och alla har haft dubbla givare.


Sitter just nu o kompilerar på ett nytt sd kort (så har jag det gamla kvar om de skiter sig)

//Lenny
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av flyvert » 03 feb 2015, 21:54

1. Kan du klippa in vad i2cdetect ger - skall nog se ut så här:

$ sudo i2cdetect -y 1
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 1b -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --


2. Hur (med vilka start parametrar) och vilka ow-processer kör du, och i vilka noder?

3. Vill minnas att dubbelgivarstrulet inte gav med sig förrän jag kompilerat en egen OWFS...
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av Elva » 03 feb 2015, 22:34

Har kommet så långt att jag ska 'test installationen' men...

kör:
sudo /opt/owfs/bin/owfs --i2c=ALL:ALL --allow_other /mnt/exthd/1wire/

men mappen /mnt/exthd/1wire/ är tom


sudo i2cdetect -y 1
Error: Could not open file `/dev/i2c-1' or `/dev/i2c/1': No such file or directory
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av flyvert » 03 feb 2015, 22:58

Elva skrev:sudo i2cdetect -y 1
Error: Could not open file `/dev/i2c-1' or `/dev/i2c/1': No such file or directory
Problem med modprobe? http://www.cooking-hacks.com/forum/view ... =37&t=3512
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av Elva » 07 feb 2015, 17:00

Fick inte igång det efter ett antal timmar av googlande och knappande så jag började om från början.

Nu fungerar det som tänkt (tror jag iaf)


Är det någon skillnad om man läser av alla givare direkt från 1wire mappen
eller man ska läsa av från 1wire/bus.0 respektive 1wire/bus.1 ??

//Lenny
flyvert
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 388
Blev medlem: 22 aug 2013, 00:48
Ort: Västerås

Re: Hur bygga ut mitt 1wire nät på bästa sätt

Inlägg av flyvert » 07 feb 2015, 18:35

Elva skrev:Är det någon skillnad om man läser av alla givare direkt från 1wire mappen
eller man ska läsa av från 1wire/bus.0 respektive 1wire/bus.1 ??
Tror inte att det är nån skillnad, mest en indikation att din buss är "sammanslagen" från flera bussar.
Om traktorn stjälper; håll i ratten, hoppa ej!
Skriv svar