Skapa rrdgrafer med php

RRDTool är en Linuxmjukvara som kan användas för att lagra data i Round-Robin Databaser för att sedan generera grafer utifrån den lagrade datan.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Skapa rrdgrafer med php

Inlägg av Elva » 09 aug 2016, 14:12

Sitter och pillar lite med php och vill skapa grafer.

Kör ubuntu på en stationär burk, php 7.0.8 , rrd 1.5.5

Har googlat fram att man behöver rrd-plugin för php men sen kommer jag inte vidare.
Eller är jag helt fel på det?

Någon som känner på sig att han/hon sitter på information ?

//Lenny

Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Re: Skapa rrdgrafer med php

Inlägg av Elva » 10 aug 2016, 00:57

Har efter mycket letande hittat

Kod: Markera allt

sudo apt-get install php-rrd

Men det fungerar ändå inte.

Läste någonstans att om man skriver en .php fil som innehåller

Kod: Markera allt

<?php
phpinfo(INFO_MODULES);
?>
Och klickar på den i en webläsare så skall där stå något med rrd om allt är rätt, men det gör det inte.

//Lenny

Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Re: Skapa rrdgrafer med php

Inlägg av Elva » 20 aug 2016, 23:41

Har nu provat att installera om allt (inkl Ubuntu) om det var något gammalt som låg kvar och spökade men icke.

När jag installerar php-rrd så står följande

Kod: Markera allt

Förbereder att packa upp .../php-rrd_2.0.0+1.1.3-3_amd64.deb ...
Packar upp php-rrd (2.0.0+1.1.3-3) ...
Ställer in php-rrd (2.0.0+1.1.3-3) ...
WARNING: Module rrd ini file doesn't exist under /etc/php/7.0/mods-available
WARNING: Module rrd ini file doesn't exist under /etc/php/7.0/mods-available
WARNING: Module rrd ini file doesn't exist under /etc/php/7.0/mods-available
Inget jag känner igen sen innan.


Förslag?

//Lenny

Användarvisningsbild
motoz
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 98
Blev medlem: 02 feb 2015, 15:05
Ort: ostrobothnia

Re: Skapa rrdgrafer med php

Inlägg av motoz » 01 sep 2016, 15:25

Har undvikit php hittills men ingen annan svarar så jag provade starta upp en ren container med ubuntu 16.04 och kolla runt lite.

Verkar som om php-rrd är felpaketerat eller nåt, paketet placerar rrd.ini i /etc/php/mods-available men det verkar som att det ska vara i /etc/php/7.0/mods-available

För att aktivera en phpmodul så ska man tydligen köra:

Kod: Markera allt

sudo phpenmod rrd
och det fungerar inte då den inte hittar rrd.ini

Testade länka rrd.ini till vad som tydligen är rätt ställe:

Kod: Markera allt

ln /etc/php/mods-available/rrd.ini /etc/php/7.0/mods-available/
och sen fungerar:

Kod: Markera allt

sudo phpenmod rrd
Och med filen test.php med innehållet:

Kod: Markera allt

<?php
phpinfo(INFO_MODULES);
?>
så listar kommandot:

Kod: Markera allt

php test.php |grep rrd
modulen som aktiv så tydligen ska det funka:

Kod: Markera allt

rrd tool module => enabled
rrd tool module version => 2.0.0
rrdtool library version => 1.5.5
Open source pellet logger: https://github.com/motoz/PellMon

Elva
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:51
Ort: Hammenhög

Re: Skapa rrdgrafer med php

Inlägg av Elva » 04 sep 2016, 13:16

GULD :D

Ett stort tack för hjälpen. Hade nog aldrig lyckats googla fram detta


//Lenny

Skriv svar