OWFS + Debian/Ubuntu + Virtualbox Söker support

Generella mjukvarufrågor som inte är beroende av vilket operativsystem som körs skall ställas i denna kategori

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: OWFS + Debian/Ubuntu + Virtualbox Söker support

Inlägg av daromer » 01 apr 2012, 14:26

kör

whereis php

så kommer du få svaret du söker :wink:

Bergalot
Gillar hemautomation
Inlägg: 25
Blev medlem: 29 mar 2012, 19:29
Ort: Umeå

Re: OWFS + Debian/Ubuntu + Virtualbox Söker support

Inlägg av Bergalot » 01 apr 2012, 14:56

Hehe..jag måste ju vara kass på de här. Hittade php den låg i /usr/bin/php. jag har inge vidare flyt med crontab heller.

Nu startar jag fake temperatur loggningen med:

Kod: Markera allt

/opt/owfs/bin/owfs --fake=10 --allow_other /mnt/1wire
Sedan skall jag konfigurera cron i crontab. Skriver in detta och får följande fel:

Kod: Markera allt

crontab -e
skriver in följande under kommentarerna i filen:

Kod: Markera allt

* /5 * * * /usr/bin/php /var/www/read_to_mysql.php
Fel:

Kod: Markera allt

crontab: installing new crontab
"/tmp/crontab.Ep114b/crontab" :23: bad hour
errors in crontab file, can't install.
Uppdaterat: De ska tydligen vara 5st stjärnor. jag testade */1 * * * * godkänner crontab detta. Dock fungerar inte loggingen. När jag testar php scriptet i webläsaren fungerar scriptet men inte i crontab.

Uppdaterat: Kan meddela att nu fungerar loggningen. :D

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: OWFS + Debian/Ubuntu + Virtualbox Söker support

Inlägg av daromer » 01 apr 2012, 17:51

Om du kör ditt script direkt i prompten med:

/usr/bin/php /var/www/read_to_mysql.php

Funkar det?

Crontab har inte samma miljövariabler som t ex root eller din användare. förmodligen det som spökar.

du kan isåfall lägga till >/tmp/log i slutet
kolla sedan den filen när en minut gått och se om du kan se nåt.

Bergalot
Gillar hemautomation
Inlägg: 25
Blev medlem: 29 mar 2012, 19:29
Ort: Umeå

Re: OWFS + Debian/Ubuntu + Virtualbox Söker support

Inlägg av Bergalot » 01 apr 2012, 18:11

Jag löste det till slut. Jag loggar nu 3st tempgivare och försöker nu presentera de sista skriva temperaturerna för respektive givare på hemsidan.

Så här ser databasen ut:

Kod: Markera allt

id 	sensor_serial 	   temp_c 	          date
128 	10.4AEC29CDBAAB 	41.6501 	2012-04-01 16:45:01
129 	10.67C6697351FF 	16.9607 	2012-04-01 16:45:01
130 	10.F2FBE3467CC2 	90.6804 	2012-04-01 16:45:01


Att visa sista skrivna temperaturen i databasen kan man ju göra med följande kod:

Kod: Markera allt

	$latestvalue_q = "SELECT temp_c FROM temps ORDER BY id DESC LIMIT 1";
	$latestvalue_r = @mysql_query($latestvalue_q);
	$temperature = @mysql_fetch_assoc($latestvalue_r);
Koden tar dock inte hänsyn till vilken givare som temperaturen hör till. Hur löser man detta?


En sista sak innan jag tycker att man kan låsa denna tråd. Vad tror ni om php-skriptet som jag använder? Är det säkert? Kommer jag få problem då en givare inte ger ut något värde?

Tack så mycket för all hjälp hittils! :D

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: OWFS + Debian/Ubuntu + Virtualbox Söker support

Inlägg av daromer » 01 apr 2012, 18:19

Vad var fel?

Scriptet går alltid göra bättre. Har inte kollat i koden men finns mycke man kan göra.

SELECT temp_c FROM temps where sensor_serial = '$serial' ORDER BY id DESC LIMIT 1"

Bergalot
Gillar hemautomation
Inlägg: 25
Blev medlem: 29 mar 2012, 19:29
Ort: Umeå

Re: OWFS + Debian/Ubuntu + Virtualbox Söker support

Inlägg av Bergalot » 01 apr 2012, 19:20

Felet i Crontab berodde på mig. Först visste jag inte vart php låg. Jag trodde php var en mapp utan de är snarare ett program/funktion. Jag hade även knappat in fel kommando för repetering av 5:e minut. Riktiga kommandot är
(*/5 * * * *).

Angående php-scriptet som jed har skrivit så loggas alla temperaturer i en kolumn. Antag att man skulle ha en kolumn för respektive sensor. Detta kanske skulle ge en bättre uppdelning men då en givare inte skickar iväg en signal blir ju "luckan" tom där de egentligen skulle ha sparats ett värde.

Detta har säkert jed tänkt på så jag hoppas detta script är en bra grund som jag kan bygga vidare på. :D

daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: OWFS + Debian/Ubuntu + Virtualbox Söker support

Inlägg av daromer » 01 apr 2012, 19:46

Jag loggar en rad per sensor. Finns inget annat vettigt sätt när det gäller 1wire nät. att ha alla sensorer på samma rad funkar inte.

Jag har massa kontroller. Kontroll om dbn svarar. Kontroll om nätet funkar som det ska. Om tempen är funktionell. Om värdet finns i databasen redan med givet tidsintervall. har även fullt stöd för att läsa där det finns hubbar samt köra uncached med simultaneous funktionalitet. = alla sensorer under 2 sekunder. istället för 0.8 sekunder per sensor.

o.s.v

Skriv svar