Aeotec Nano Dimmer

Diskussioner runt Mottagare och Dimmrar

Moderator: elf98

Anders73
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 29 okt 2019, 13:36

Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av Anders73 » 29 okt 2019, 13:47

Hej!
Har precis börjat byta ut alla vrid-dimrar i huset mot Nano dimrar, men blev problem när jag skulle koppla in den mot en infälld belysning som jag antar är 24 V eller 12 V, men det finns bara två kablar, brun och grå som till alla andra strömbrytare/dimrar här, Brun - last och grå - mot lamporna.
Just den här belysningen har haft en återfjädrande strömbrytare, så trafon måste ha dimningsfunktion i sig, men jag ska väl kunna koppla en dosdimmer (med återfj.knappfunktion) till den på samma sätt som allt annat?
Nu lyser lamporna hela tiden och Nano dimmern får inte ström verkar det som.

Med vänlig hälsning & tacksam för hjälp!
Anders
IMG_0136.jpg
IMG_0135.jpg
Anders73
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 29 okt 2019, 13:36

Re: Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av Anders73 » 29 okt 2019, 14:19

Upptäckte nu att lamporna lyser även om kablarna inte är ihopkopplade, och när jag förde ihop dem så tänds och släcks belysningen bara, det går då kanske inte nån ström alls fram till brytaren? Då kanske det inte går att ersätta med någon trådlös lösning alls?
Användarvisningsbild
supportM
Moderator
Inlägg: 579
Blev medlem: 20 aug 2014, 10:27
Ort: Linköping

Re: Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av supportM » 29 okt 2019, 15:30

Hej,

Tråkigt att det strular för dig!

Eftersom det gäller fast installation vill/får vi inte ge speciellt mycket råd mer än att prata med din installatör. Vi uppmuntrar verkligen till att låta någon utbildad installera dessa prylar.

Men rent generellt brukar spottar kräva någon form av drivdon. Och beroende på vilket drivdon man har finns det lite olika varianter på inbyggnadsprodukter som är lämpliga. Vi skriver lite mer om det här: https://blog.m.nu/hur-dimrar-man-led-be ... -tradlost/

//Erik K @ m.nu
Anders73
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 29 okt 2019, 13:36

Re: Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av Anders73 » 29 okt 2019, 15:33

Hej!
Förstår det! vi har samma regel på mitt jobb, byggvaruhus, inga råd om installationer..

Drivdonet finns redan inbyggt i väggen till de här led-spotarna, det måste vara ett drivdon med dimmer inbyggt, det går ingen ström till mina två trådar i väggbrytaren, den är bara för att vippa av/på, hålla in för dimring..
Eftersom den är beroende av ett "lätt" tryck, kan det funka med en Aeotec Switch bara? Nano dimmer blir nog fel eftersom den redan har en dimmer mellan brytare och lampor?

Med vänlig hälsning,

Anders
Användarvisningsbild
supportM
Moderator
Inlägg: 579
Blev medlem: 20 aug 2014, 10:27
Ort: Linköping

Re: Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av supportM » 29 okt 2019, 15:40

Anders73 skrev: 29 okt 2019, 15:33 Hej!
Förstår det! vi har samma regel på mitt jobb, byggvaruhus, inga råd om installationer..

Drivdonet finns redan inbyggt i väggen till de här led-spotarna, det måste vara ett drivdon med dimmer inbyggt, det går ingen ström till mina två trådar i väggbrytaren, den är bara för att vippa av/på, hålla in för dimring..
Eftersom den är beroende av ett "lätt" tryck, kan det funka med en Aeotec Switch bara? Nano dimmer blir nog fel eftersom den redan har en dimmer mellan brytare och lampor?

Med vänlig hälsning,

Anders
Hej,

Skönt att du förstår :)

Rent generellt brukar drivdon ha så kallad "push-dim". Detta kan inte Aeotec enheten simulera, då den skickar ut en PWM liknande signal efter att den mottagit trycket. Dvs den är tänkt att dimma enheten direkt, utan ett drivdon emellan. Men eftersom spottar sällan vill ha 230V måste man använda något annat.

I vanliga fall finns det tre val:
1. Byta ut ditt drivdon till ett som är dimbart på primärsidan. Då kan du använda Aeotec dimmern. Vi säljer några varianter här: https://www.m.nu/spanningsmatning-1/drivdon-dimbara

2. Kolla om ditt drivdon har 1-10V ingång. Då finns t ex https://www.m.nu/dimrar/flush-dimmer-0-10v som kan styra det drivdonet istället för Aeotec dimmern.

3. Byta till ett drivdon med inbyggt smarthet. De är ganska ovanliga men börjar dyka upp. Vi har några varianter, men alla saknar ingång för knappar så det är endast styrning via Z-wave som gäller. T ex https://www.m.nu/dimrar/drivdon-z-wave- ... nt-current

//Erik K @ m.nu
Anders73
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 29 okt 2019, 13:36

Re: Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av Anders73 » 29 okt 2019, 16:04

Hej!
Drivdonet är inbyggt i vägg på okänd plats..så det är kört.

Det som behövs är ju ett relä isåfall som bara drar av/på snabbt.. men det behöver då vara självförsörjande med ström, jag kanske kan tjuva ström från dimmer bredvid, det är tre stycken bredvid varandra.

Jag behöver inte kunna dimma lamporna, bara av-på.

Hela grejen med att jag byter är att få bort alla brytare och sen sätta Aeotecs Quad panel överallt och laserskära en snygg frostad plexiskiva som täcker dosorna..

Ska det här få stoppa mig? :)
Användarvisningsbild
supportM
Moderator
Inlägg: 579
Blev medlem: 20 aug 2014, 10:27
Ort: Linköping

Re: Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av supportM » 30 okt 2019, 10:40

Anders73 skrev: 29 okt 2019, 16:04 Hej!
Drivdonet är inbyggt i vägg på okänd plats..så det är kört.

Det som behövs är ju ett relä isåfall som bara drar av/på snabbt.. men det behöver då vara självförsörjande med ström, jag kanske kan tjuva ström från dimmer bredvid, det är tre stycken bredvid varandra.

Jag behöver inte kunna dimma lamporna, bara av-på.

Hela grejen med att jag byter är att få bort alla brytare och sen sätta Aeotecs Quad panel överallt och laserskära en snygg frostad plexiskiva som täcker dosorna..

Ska det här få stoppa mig? :)
Hej,

Aha, då är det tuffare.

Nu börjar vi komma in på helt otestade områden så kan inte lova något. Men t ex https://www.m.nu/brytare/flush-1d-relay har möjlighet till auto-off ner på millisekundnivå. Det borde generera impulsen du behöver, men som sagt helt otestat av oss.

//Erik K @ m.nu
Anders73
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 29 okt 2019, 13:36

Re: Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av Anders73 » 31 okt 2019, 22:05

Det låter ju som något värt att prova!
Det är ju en återfjädrande knapptryckning som ska simuleras, provar den! Tack!
Mvh
Anders
Anders73
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 29 okt 2019, 13:36

Re: Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av Anders73 » 31 okt 2019, 22:23

Men hur tar jag ström till den? Om jag bara har två trådar, ingen nolla...
Användarvisningsbild
supportM
Moderator
Inlägg: 579
Blev medlem: 20 aug 2014, 10:27
Ort: Linköping

Re: Aeotec Nano Dimmer

Inlägg av supportM » 04 nov 2019, 11:36

Anders73 skrev: 31 okt 2019, 22:23 Men hur tar jag ström till den? Om jag bara har två trådar, ingen nolla...
Visste att det var något jag glömt bort...

Tyvärr kräver alla brytare neutralledare då det är betydligt högre strömmar som krävs för att aktivera reläet. Så då är vi tillbaka på ruta 1 :(

//Erik K @ m.nu
Skriv svar