Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på morgon

Diskussioner runt hur den tänkta funktionaliteten nås

Moderator: elf98

JakePlisken
Wannabe
Inlägg: 13
Blev medlem: 28 dec 2016, 10:32
Ort: Täby

Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på morgon

Inlägg av JakePlisken » 28 dec 2016, 11:20

Hej!

Jag har en AEON LABS Multisensor Gen5 som jag tänkte ha för att reglera mina fönsterlampor via en Vera Edge (fw 1.7.2406).

Jag har lyckats skapa testscener då den tänder upp en qubino när jag lägger in multisensorn i ett mörkt skåp, så sensorn verkar ju fungera i alla fall.

Jag har skapat följande scener:

- tändning på morgonen kl 05:45 (förutsatt att "brightness goes below 50") <- Denna funkar inte
- släckning på morgonen kl 09:00
- tändning på em om "brightness goes below 50" (förutsatt att klockan är minst 14:30)
- släckning på natten 01:00

- Problemet är att den inte tänder på morgonen. Jag misstänker att problemet är att det redan är mörkt på morgonen när klockan är 05:45 och att ljussensorn inte ser det som någon förändring. Kan detta stämma? Hur löser man problemet då? Hur har ni andra löst problemet att tända belysning automatiskt på morgnarna mha ljussensor?


Mvh Jacob
rogerthn
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 75
Blev medlem: 06 mar 2008, 22:25
Ort: Trollhättan

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av rogerthn » 28 dec 2016, 12:03

Denna tråd är högst intressant för mig då jag funderar på att köpa mig en AEON LABS Multisensor Gen5 för att kunna tända och släcka beroende på hur mörkt/ljust det är och inte beroende på solens ned- uppgång.
Finns det ingen möjlighet att välja "is below" i stälelt för "goes below"?

Edit: Jag kör med Raspberry PI, Domoticz, RFXtrx433e USB-controller och en Aeon Labs Z-stick gen5 USB-adapter
JakePlisken
Wannabe
Inlägg: 13
Blev medlem: 28 dec 2016, 10:32
Ort: Täby

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av JakePlisken » 28 dec 2016, 12:10

Hej,

Åtminstone i mitt gränssnitt i scene creation wizarden i Vera Edge syns bara (för ljussensorn i Aeon labs):
"Brightness goes below"
"Brightness goes above"
"Battery level goes below"

Mvh Jacob
JakePlisken
Wannabe
Inlägg: 13
Blev medlem: 28 dec 2016, 10:32
Ort: Täby

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av JakePlisken » 28 dec 2016, 13:31

Hej,

Nu svarar jag mig själv. Jag har hittat att default, så skickas en rapport automatiskt om ljusstyrkan förändras 100 lux. Kl 05:45 på morgonen så här års, så är det ju konstant mörkt, så därför skickas ingen rapport. Dock ska man kunna konfigurera så att den skickar rapporter med fast intervall

Klippt ur manualen:

Setting automatic report flags.
Parameter 101-103 [4 byte decimal] can be configured through your gateway in case
the default settings of your MultiSensor are not what you desire.

Decimal Lag
128 Light Sensor
64 Humidity Sensor
32 Temperature Sensor
1 Battery Sensor

The table above shows a decimal representation of all flags that can be set on
parameter 101-103 to report specific data.

Example use of the report table:

For example, if you want to report only the temperature and light sensor you would
add 32 + 64 and set the sum (96) to parameter 101, 102, or 103.

As another example, if you want to report only the light sensor and battery, you would
add 1 + 128, then set the sum (129) to parameter 101, 102, or 103.

And if you want to report all of the sensors, you would add the whole table together
and set the sum (225) to parameter 101, 102, or 103.

Setting an automatic report interval.
Parameter 111-113 [4 byte decimal] can be configured through your gateway in case
the default settings of your MultiSensor are not what you desire.
Parameter 111 will set the interval for Group 1 (parameter 101), parameter 112 will
set the interval for Group 2 (parameter 102), and parameter 113 will set the interval
for Group 3 (parameter 103).

As an example, you have set parameter 101 to 225 which will report all of the
sensors, and you want to report it every 1800 seconds. Set parameter 111 to 1800 to
accomplish this.

- Dock fattar jag inte hur jag ska kunna lägga till dessa parametrar. När jag via Veran klickar på pilen till höger om "Light Sensor" och på nästa sida klickar på pilen till höger om "Device Options", så är device options-sidan helt tom. Man har ingen möjlighet att lägga till parametrar här. Var lägger man i så fall till dem?

Mvh Jacob
JakePlisken
Wannabe
Inlägg: 13
Blev medlem: 28 dec 2016, 10:32
Ort: Täby

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av JakePlisken » 28 dec 2016, 15:45

Så problemet kvarstår alltså, eftersom att jag inte fattar hur man lägger till parametrar till denna device.

Någon som vet?

Mvh Jacob
rogerthn
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 75
Blev medlem: 06 mar 2008, 22:25
Ort: Trollhättan

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av rogerthn » 28 dec 2016, 16:19

JakePlisken skrev:Hej,

Nu svarar jag mig själv. Jag har hittat att default, så skickas en rapport automatiskt om ljusstyrkan förändras 100 lux. Kl 05:45 på morgonen så här års, så är det ju konstant mörkt, så därför skickas ingen rapport. Dock ska man kunna konfigurera så att den skickar rapporter med fast intervall

Klippt ur manualen:

Setting automatic report flags.
Parameter 101-103 [4 byte decimal] can be configured through your gateway in case
the default settings of your MultiSensor are not what you desire.

Decimal Lag
128 Light Sensor
64 Humidity Sensor
32 Temperature Sensor
1 Battery Sensor

The table above shows a decimal representation of all flags that can be set on
parameter 101-103 to report specific data.

Example use of the report table:

For example, if you want to report only the temperature and light sensor you would
add 32 + 64 and set the sum (96) to parameter 101, 102, or 103.

As another example, if you want to report only the light sensor and battery, you would
add 1 + 128, then set the sum (129) to parameter 101, 102, or 103.

And if you want to report all of the sensors, you would add the whole table together
and set the sum (225) to parameter 101, 102, or 103.

Setting an automatic report interval.
Parameter 111-113 [4 byte decimal] can be configured through your gateway in case
the default settings of your MultiSensor are not what you desire.
Parameter 111 will set the interval for Group 1 (parameter 101), parameter 112 will
set the interval for Group 2 (parameter 102), and parameter 113 will set the interval
for Group 3 (parameter 103).

As an example, you have set parameter 101 to 225 which will report all of the
sensors, and you want to report it every 1800 seconds. Set parameter 111 to 1800 to
accomplish this.

- Dock fattar jag inte hur jag ska kunna lägga till dessa parametrar. När jag via Veran klickar på pilen till höger om "Light Sensor" och på nästa sida klickar på pilen till höger om "Device Options", så är device options-sidan helt tom. Man har ingen möjlighet att lägga till parametrar här. Var lägger man i så fall till dem?

Mvh Jacob
Tack!
Detta kan vara användbar information när jag skall försöka få till det.
Dock har jag aldrig pillat med Vera, finns det inget "register" med senaste värde?
JakePlisken
Wannabe
Inlägg: 13
Blev medlem: 28 dec 2016, 10:32
Ort: Täby

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av JakePlisken » 28 dec 2016, 16:45

Hej,
Se skärmdumpar från de inställningar som jag kommer åt.
Bilagor
Multisensor6.jpg
Multisensor6.jpg (18.9 KiB) Visad 8188 gånger
Multisensor5.jpg
Multisensor5.jpg (33.92 KiB) Visad 8188 gånger
Multisensor4.jpg
Multisensor3.jpg
JakePlisken
Wannabe
Inlägg: 13
Blev medlem: 28 dec 2016, 10:32
Ort: Täby

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av JakePlisken » 28 dec 2016, 16:49

Undrar om det kan vara så att man i deras exempel ska mata in 111 som "new variable" och 1800 som "new value" på New Service - fliken?
rogerthn
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 75
Blev medlem: 06 mar 2008, 22:25
Ort: Trollhättan

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av rogerthn » 28 dec 2016, 17:17

Som sagt, jag känner inte Vera men kanske CurrentLevel 56?
JakePlisken
Wannabe
Inlägg: 13
Blev medlem: 28 dec 2016, 10:32
Ort: Täby

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av JakePlisken » 28 dec 2016, 17:27

Current level är det värde som är just nu i antal Lux.
rogerthn
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 75
Blev medlem: 06 mar 2008, 22:25
Ort: Trollhättan

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av rogerthn » 28 dec 2016, 17:34

JakePlisken skrev:Current level är det värde som är just nu i antal Lux.
Men kan du då inte göra

Kod: Markera allt

tändning på morgonen kl 05:45 (förutsatt att "Current level < 50"
JakePlisken
Wannabe
Inlägg: 13
Blev medlem: 28 dec 2016, 10:32
Ort: Täby

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av JakePlisken » 28 dec 2016, 17:55

Jag trodde inte att det skulle vara skillnad att ha med tiden som trigger. Men nu funkar det!
Jag hade förut bara ljuset som trigger och tiden som "begränsning".
Tack för hjälpen! :D

Dock skulle jag vilja kunna ändra parametrar ändå. Jag tycker den skickar uppdateringarna väl glest ändå, så om nu något vet hur man gör, så säg till! :)

Mvh Jacob
JakePlisken
Wannabe
Inlägg: 13
Blev medlem: 28 dec 2016, 10:32
Ort: Täby

Re: Problem att få AEON LABS Multisensor tända lampor på mor

Inlägg av JakePlisken » 28 dec 2016, 17:57

Nu ser alltså regeln ut så här: (Testar lite senare imorgon bitti så jag hinner upp innan den tänder...)
Bilagor
Multisensor7.jpg
Skriv svar