Vera programering för 433mhz dimmer armatur

Diskussioner runt hur den tänkta funktionaliteten nås

Moderator: elf98

robertmattsson
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 30 aug 2016, 12:07
Ort: blg

Vera programering för 433mhz dimmer armatur

Inlägg av robertmattsson » 29 jan 2017, 14:21

Hej har precis inskaffat Vera, Vera Plus med 433 rf enhet.

Vera blev det då jag redan har hela huset med 433 Nexa enheter.

Nu har jag Vera och 433 enhet (Nexa). Jag har fått in alla enheter till Veran, och för belysning tex kök, så dykter det upp 3st "Devices", 1 som bara är av och på, samt 1 där det är dimmer funktion samt 1 som är väggsändaren.

Jag vill då bara använda den "device" som har dimmer funktion vilket fungerar utmärkt, dock så när jag slår på, av eller dimmar belysningen via väggsändaren så syns detta inte på den device som har dimmer, bara den device som är av och på om man slår på eller av belysningen.

Jag vill ju kunna se på den device som innehåller dimmer funktion hur statusen är på min belysning.

Lite rörig förklaring, hoppas ni novisa förstår =)

Någon som har någon ide hur jag kan få dimmer device att visa värderna när jag ändrar värdet från väggsändaren?


PS, vet att Zwave löser detta galant, men lägga 20k för att byta all belysning är inte ett allternativ nu.
dargosch
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 275
Blev medlem: 26 aug 2015, 09:37
Ort: Holmsund

Re: Vera programering för 433mhz dimmer armatur

Inlägg av dargosch » 29 jan 2017, 19:30

Jag tror inte det går. 433MHz- enheter tar ju bara emot kommandon, och ger aldrig feedback på hur det gick. Jag känner inte till någon sådan enhet i alla fall. Det du ser i interfacet är bara kontrollerns minne av vilka kommandon den skickat, inte en riktig återkoppling.
"Life is like a trumpet - if you don't put anything into it, you don't get anything out of it."
- William Christopher Handy

Rekommenderad läsning för Z-wave-entusiaster
https://bit.ly/2GS72Ez
robertmattsson
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 30 aug 2016, 12:07
Ort: blg

Re: Vera programering för 433mhz dimmer armatur

Inlägg av robertmattsson » 30 jan 2017, 10:35

dargosch skrev:Jag tror inte det går. 433MHz- enheter tar ju bara emot kommandon, och ger aldrig feedback på hur det gick. Jag känner inte till någon sådan enhet i alla fall. Det du ser i interfacet är bara kontrollerns minne av vilka kommandon den skickat, inte en riktig återkoppling.

Hej, ja både rätt och fel. Precis som du säger så kan aldrig 433 ge 100% återkoppling. Dock så är 433 RFTX är dubbelriktad, så du skall ändå kunna få detta att synas i Appen.

Det fungerar om jag tänder armaturen med väggsändaren, då syns det i Veran men bara på den Device som är Av och På. Inte på den Device som har dimmer funktion, och det är ju den "Device:n" jag vill att det syns på. (Vill inte ha av och på "device:n" synlig)


Kan det vara så att väggsändaren är på något sätt "parat" med Av och På "device:n", och inte med Dimmer "device:n"?
Att när jag trycker på väggsändaren så är det bara av och på som reagerar, och inte dimmer? Då måste felet kanske ligga där och det krävs på något sätt någon programmering till dimmer "device:n"?

Jag är som sagt helt ny med Vera, och hade Bridgen senaste månaderna, men ingen tillit till Bridgen längre...
Mats789
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 108
Blev medlem: 05 mar 2016, 19:47
Ort: Linköping

Re: Vera programering för 433mhz dimmer armatur

Inlägg av Mats789 » 30 jan 2017, 20:27

robertmattsson skrev:
dargosch skrev:Jag tror inte det går. 433MHz- enheter tar ju bara emot kommandon, och ger aldrig feedback på hur det gick. Jag känner inte till någon sådan enhet i alla fall. Det du ser i interfacet är bara kontrollerns minne av vilka kommandon den skickat, inte en riktig återkoppling.

Hej, ja både rätt och fel. Precis som du säger så kan aldrig 433 ge 100% återkoppling. Dock så är 433 RFTX är dubbelriktad, så du skall ändå kunna få detta att synas i Appen.

Det fungerar om jag tänder armaturen med väggsändaren, då syns det i Veran men bara på den Device som är Av och På. Inte på den Device som har dimmer funktion, och det är ju den "Device:n" jag vill att det syns på. (Vill inte ha av och på "device:n" synlig)


Kan det vara så att väggsändaren är på något sätt "parat" med Av och På "device:n", och inte med Dimmer "device:n"?
Att när jag trycker på väggsändaren så är det bara av och på som reagerar, och inte dimmer? Då måste felet kanske ligga där och det krävs på något sätt någon programmering till dimmer "device:n"?

Jag är som sagt helt ny med Vera, och hade Bridgen senaste månaderna, men ingen tillit till Bridgen längre...
Vi får bena lite i detta. Ursäkta frågorna med det var inte givet vad du ville.
- Du vill alltså styra en dimbar lampa med väggsändaren?
- När du parade väggsändaren med Veran fick du då två enheter "devices"? En Av/På och en med dimfunktion?
2 x Vera Plus och en Vera Edge med (Hue, Fibaro, Qubino, Nexa, Sonos, Telldus, Sensitive, Goggle Home, Twinkly m.m.) och lite Arduino ...
robertmattsson
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 30 aug 2016, 12:07
Ort: blg

Re: Vera programering för 433mhz dimmer armatur

Inlägg av robertmattsson » 06 feb 2017, 22:14

Mats789 skrev:
robertmattsson skrev:
dargosch skrev:Jag tror inte det går. 433MHz- enheter tar ju bara emot kommandon, och ger aldrig feedback på hur det gick. Jag känner inte till någon sådan enhet i alla fall. Det du ser i interfacet är bara kontrollerns minne av vilka kommandon den skickat, inte en riktig återkoppling.

Hej, ja både rätt och fel. Precis som du säger så kan aldrig 433 ge 100% återkoppling. Dock så är 433 RFTX är dubbelriktad, så du skall ändå kunna få detta att synas i Appen.

Det fungerar om jag tänder armaturen med väggsändaren, då syns det i Veran men bara på den Device som är Av och På. Inte på den Device som har dimmer funktion, och det är ju den "Device:n" jag vill att det syns på. (Vill inte ha av och på "device:n" synlig)


Kan det vara så att väggsändaren är på något sätt "parat" med Av och På "device:n", och inte med Dimmer "device:n"?
Att när jag trycker på väggsändaren så är det bara av och på som reagerar, och inte dimmer? Då måste felet kanske ligga där och det krävs på något sätt någon programmering till dimmer "device:n"?

Jag är som sagt helt ny med Vera, och hade Bridgen senaste månaderna, men ingen tillit till Bridgen längre...
Vi får bena lite i detta. Ursäkta frågorna med det var inte givet vad du ville.
- Du vill alltså styra en dimbar lampa med väggsändaren?
- När du parade väggsändaren med Veran fick du då två enheter "devices"? En Av/På och en med dimfunktion?

Hej, ursäkta att det tagit tid att svara,

ja precis, det blev lite rörigt i frågeställningen.

Väggsändaren samt alla 433 enheter dök automatiskt upp i Veran, då rtfx enheten var inställd på att lägga till alla enheter den hittade inom 433.

Så jag antar att felet är att väggsändaren inte är parad till dimmer "device". När jag fysiskt trycker på väggsändren så tänds armaturen, och av/på device markeras till på. Inte den device som är dimmer. Jag har inte heller parat väggsändaren till av/på device, men antar att av/på device känner av signalen. Är väldigt novis på detta och svårt att hitta någon riktigt bra guide för dummies... =)
Bilagor
Skärmavbild 2017-02-06 kl. 22.05.25.png
Mats789
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 108
Blev medlem: 05 mar 2016, 19:47
Ort: Linköping

Re: Vera programering för 433mhz dimmer armatur

Inlägg av Mats789 » 07 feb 2017, 22:15

Hmm, varför gör du inte en scen i Veran, där du vill det som skall hända med lamporna sker när du trycker på brytaren. Du har ju parat den med Veran redan.
2 x Vera Plus och en Vera Edge med (Hue, Fibaro, Qubino, Nexa, Sonos, Telldus, Sensitive, Goggle Home, Twinkly m.m.) och lite Arduino ...
robertmattsson
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 30 aug 2016, 12:07
Ort: blg

Re: Vera programering för 433mhz dimmer armatur

Inlägg av robertmattsson » 09 feb 2017, 09:46

Mats789 skrev:Hmm, varför gör du inte en scen i Veran, där du vill det som skall hända med lamporna sker när du trycker på brytaren. Du har ju parat den med Veran redan.
EDIT:

Efter mycket letande, så har jag nu löst detta jox... Jag var tvungen att gå in i RFTX enheten som ligger som en egen Device i Veran. Där hittade jag alla enheter som har upptäckts. Jag fick då ändra om ON/OFF devicen till att den skall vara dimmer, och sedan radera "dimmer devicen".

Nu ser jag att en armatur tänds eller släcks i Appen när jag trycker på väggsändaren!

1 a problemet är att jag har ca 20 st sändare, och vet inte vilken sändare som styr armaturen i tex sovrum. Ger jag ett komand i Veran för en sändare så kommer det bara upp en text: RFXtrx : Dim command is not relevant for device RC/L2.0/0E87F06.

Det gör att jag först och främst inte vet vilken sändare jag skall bygga ett senario med. Även om jag hittar sändaren, så kvarstår nog problemet att när jag trycker fysiskt på sändaren som sitter på väggen, så indikerar den fortfarande bara av/på devicen, och inte själva dimmern. Jag vill ju kunna få sändaren att sända själva infon till "dimmer" devicen i Vera appen, så jag ser ex hur många % dimmning jag har etc.

Tack!
Skriv svar