Styra 230V med "Boiler Actuator 3A GEN5"?

Allmänna diskussioner runt Z-Wave som inte passar in i någon annan kategori

Moderator: elf98

n0ir
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 06 sep 2013, 11:04
Ort: Sverige

Styra 230V med "Boiler Actuator 3A GEN5"?

Inlägg av n0ir » 26 jun 2019, 16:01

Hej!

Jag är intresserad av att styra vattenburen golvvärme med Z-Wave i stället för tillverkarens dumma system! Jag har läst era guider och tänker att https://www.m.nu/varme-kyla/wall-thermo ... r-gen5-kit borde fungera.

Termostaten känner av värme i rummet och slår av eller på golvvärmens ställdon som drivs med 230V.

Jag är dock inte riktigt säker på om själva reläet (https://www.m.nu/varme-kyla/z-wave-cont ... or-3a-gen5) i paketet fungerar med 230V eller om det är potentialfri signal som med många andra, liknande produkter?

Kan https://www.m.nu/varme-kyla/z-wave-cont ... or-3a-gen5 slå av eller på en 230V-apparat? Kopplas reläet in med 230V och har 230V på utgången?

Alternativet är att skaffa bara själva termostaten (https://www.m.nu/varme-kyla/wall-thermo ... splay-gen5) och styra en direktassocierad puck (t.ex. https://www.m.nu/brytare/flush-1-relay) eller en väggplugg (https://www.m.nu/brytare/plug-in-switch-1) men det vore ju bättre med fast installation.

Tack på förhand!

etompau
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 246
Blev medlem: 15 feb 2014, 14:33
Ort: Skanör

Re: Styra 230V med "Boiler Actuator 3A GEN5"?

Inlägg av etompau » 27 jun 2019, 09:45

"Actuatorn" har ett växlande relä, se schema:
http://store.zwavecenter.com/image/cata ... SSR303.pdf
Dock ser det ut som att där finns en intern anslutning mellan fas och plint 2.

Frågan om det är någon större vinst att ge sig på att styra flödet i golvvärmen via Z-wave. Värmesystemet är trögt, det tar tid att ändra temperaturen via golvvärme.

n0ir
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 06 sep 2013, 11:04
Ort: Sverige

Re: Styra 230V med "Boiler Actuator 3A GEN5"?

Inlägg av n0ir » 27 jun 2019, 10:29

Det behövs oavsett vad styrning av golvvärmen, så att köra med en Z-Wave termostat där jag inte bara kan ställa värmen manuellt utan också fjärrstyra handlar inte primärt om några ekonomiska vinster...

Jag förstår inte riktigt kopplingsschemat. Ger reläet 230V ut när den är på?

etompau
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 246
Blev medlem: 15 feb 2014, 14:33
Ort: Skanör

Re: Styra 230V med "Boiler Actuator 3A GEN5"?

Inlägg av etompau » 27 jun 2019, 11:11

Det är ett växlande relä, du kan få antingen 0 V eller 230 V när termostaten slår till.
Plint 4 lägger ut fas när termostat slår till.

n0ir
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 06 sep 2013, 11:04
Ort: Sverige

Re: Styra 230V med "Boiler Actuator 3A GEN5"?

Inlägg av n0ir » 27 jun 2019, 11:58

Perfekt, det är precis det jag behöver!

Jag använder Netatmos termostat till min vanliga vattenburna värme. Netatmos relä har bara potentialfri utgång, så jag var osäker om det fanns med 230V ut.

Skriv svar