Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Diskussioner runt Mottagare och Dimmrar med stöd för ZigBee

Moderator: elf98

nu1mlock
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 20 jul 2020, 21:49

Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av nu1mlock » 22 jul 2020, 22:42

Hej!

Jag har lite svårt att förstå exakt vad det är jag behöver för att kunna använda mina gamla lampknappar på väggarna med både smarta lampor från Philips Hue och IKEA Trådfri, men även alla LED-spottar i kök, badrum och fönster. Vore väldigt tacksam om någon snäll själ har möjlighet att hjälpa till!

Jag kan ingenting om elektricitet eller hur allt är draget, drivdon osv. Mina LED-spottar är minst 6 år gamla (nybygge) och har inga som helst bokstäver eller siffror på sig, jag har inte heller någon kartong från lamporna, så jag har ingen aning om hur många Watt eller annat dom är. Ska jag byta ut spottarna så måste jag även byta armatur, vilket jag gärna slipper pga. kostnaden av att byta ut alla spottar i huset.

Det enda jag vet är det man kan luska ut från drivarna som finns. Här är en bild på hur dom ser ut: https://imgur.com/a/FbVaPga
Dessa är dock inställda på olika mA, så jag antar att dom olika kanalerna har olika spottar.

Alla knappar jag har är återfjädrande och dimmar spottarna när man håller in. Denna funktion vill jag förstås behålla. Så här ser några knappar ut i köket: https://imgur.com/a/59WkEzw

I just ovan bild styrs fyra olika kanaler, men jag har även liknande, fast med tre knappar (två överst, en stor under) och enbart två knappar bredvid varandra (badrummet).

Jag har tillfälligt "löst" det hela genom att ge lamporna konstant ström, men det resulterar förstås i att knapparna inte fungerar alls, och så vill jag inte ha det i längden.

Vad är bäst? Ska jag köpa ett ny drivdon till varje kanal (t.ex. https://www.m.nu/zigbee-usb-gpio-ovrigt ... nt-current alternativt https://www.m.nu/dimmer/drivdon-z-wave- ... nt-current)? Ska man köpa något att stoppa in "bakom knapparna" i väggen istället? Byta ut alla knappar helt? Byta armaturer och spottar mot IKEAs?

Jag har en Philips Hue-brygga och en Samsung Smartthings.

Tack på förhand!
stenborg
Inlägg: 2
Blev medlem: 27 jul 2020, 09:54

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av stenborg » 27 jul 2020, 10:27

Åh titta, ungefär exakt samma fråga som jag just registrerade mig för att ställa! Jag kör Home Assistant och har lite blandat med ZigBee och Z-Wave. Trådfri lampor, fjärrkontroller och rörelsesensorer, Z-Wave LED-drivare och dimrar. Fungerar generellt utmärkt tillsammans allting, kan koppla sensorer, brytare och dimrar till varandra och dessutom automatisera via Home Assistant.

Men nu köpte jag en av Ikeas 60x60cm LED-plattor till badrummet, och vill styra den via både Home Assistant och vanlig brytare i väggen - hur gör jag det? Jag hittar ingen sändare för vare sig ZigBee eller Z-Wave som bara har en enkel ingång för anslutning till en traditionell väggmonterad brytare. Mina Z-Wave-dimrar har allesammans ingång för fysisk brytare också med den extra fördelen att de fungerar även om Home Assistant skulle gå ner.

Jag ser några möjliga lösningar som allesammans känns mindre bra:
1. Köpa en dosdimmer, som ju typiskt har en ingång för traditionell brytare också, och sedan välja att inte använda den annat än för att övervaka den från Home Assistant och slava lampan till den. Onödigt dyrt och slöseri med en egentligen oanvänd dimmer.
2. Köpa en Fibaro Smart Implant och få en generisk ingång att koppla till brytaren. Dyrt! Supersmidig produkt men det här känns inte som rätt tillämpning för den.
3. Tjuvkoppla in på en av Ikeas ZigBee-fjärrkontroller. Löda på ett par sladdar och dra till brytaren. Kanske fungerar och är väldigt billigt men dels så blir den batteridriven - går att leva med - men framförallt är det ju otympligt och rätt hackigt. Det måste finnas en färdig lösning.

Jag vill _inte_ ha en komplett brytare. För mig är det viktigt att få ha samma, konsistenta utseende på alla brytare och uttag i huset och jag lade ner en massa tid på att leta reda på en serie som jag tycker är snygg (Berker K.1).

Så jag instämmer - hjälp?
Användarvisningsbild
supportM
Moderator
Inlägg: 587
Blev medlem: 20 aug 2014, 10:27
Ort: Linköping

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av supportM » 28 jul 2020, 08:20

Hej,

Tack för era frågor!

Tyvärr finns det inga klockrena lösningar när det gäller att styra lampor som redan är smarta från början (t ex Ikea och Hue), då de alltid kräver att strömmen är påslagen och en brytare ju per definition skall bryta strömmen.

Utan att krångla till det för mycket är alternativen, som jag ser det, två i så fall:

1. Köpa "fjärrkontroller" som ser ut som knappar och byta ut befintliga. Tyvärr har vi inte kvar dessa i sortimentet men kolla t ex Vimars produktsortiment med "Friends of Hue": https://www.vimar.com/en/int/catalog/product

2. Montera tillverkarens egna fjärrkontroller över/i kombination med befintliga knappar. Kolla https://www.m.nu/ovrigt-3/vagghallare-f ... hue-xiaomi och https://blog.m.nu/montera-tradlosa-fjar ... er-snyggt/



När det kommer till att styra "dumma" lampor tillsammans med smarta lampor, t ex Hue, kan detta göras från befintliga knappar. Då är det produkterna i följande kategori som gäller: https://www.m.nu/zigbee/zigbee-inbyggnad

Dvs du köper en inbyggnadsprodukt som du ansluter som en vanlig dimmer/brytare. Denna går sedan att koppla upp mot t ex Philips Hue bryggan och kan således kontrolleras både med knapp och appen, precis som om det vore en Philips Lampa.

//Erik K @ m.nu
nu1mlock
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 20 jul 2020, 21:49

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av nu1mlock » 28 jul 2020, 20:06

supportM skrev: 28 jul 2020, 08:20 Hej,

Tack för era frågor!

Tyvärr finns det inga klockrena lösningar när det gäller att styra lampor som redan är smarta från början (t ex Ikea och Hue), då de alltid kräver att strömmen är påslagen och en brytare ju per definition skall bryta strömmen.

Utan att krångla till det för mycket är alternativen, som jag ser det, två i så fall:

1. Köpa "fjärrkontroller" som ser ut som knappar och byta ut befintliga. Tyvärr har vi inte kvar dessa i sortimentet men kolla t ex Vimars produktsortiment med "Friends of Hue": https://www.vimar.com/en/int/catalog/product

2. Montera tillverkarens egna fjärrkontroller över/i kombination med befintliga knappar. Kolla https://www.m.nu/ovrigt-3/vagghallare-f ... hue-xiaomi och https://blog.m.nu/montera-tradlosa-fjar ... er-snyggt/



När det kommer till att styra "dumma" lampor tillsammans med smarta lampor, t ex Hue, kan detta göras från befintliga knappar. Då är det produkterna i följande kategori som gäller: https://www.m.nu/zigbee/zigbee-inbyggnad

Dvs du köper en inbyggnadsprodukt som du ansluter som en vanlig dimmer/brytare. Denna går sedan att koppla upp mot t ex Philips Hue bryggan och kan således kontrolleras både med knapp och appen, precis som om det vore en Philips Lampa.

//Erik K @ m.nu
Tack för ditt svar!

Jag har funderat på att helt enkelt sätta ut knapparna som följde med massa lampor från Hue och Trådfri och använda dessa istället, men tycker inte att det blir snyggt alls när dom gamla knapparna sitter kvar. "Fjärrkontroller" som monteras istället för lampknapparna känns som en halvdan väg att gå (kanske därför ni slutade sälja dessa?).

Det känns lite som att jag började i "fel ände" och skaffade fler och fler Hue-lampor, sedan Google Minis för röststyrning och byggde ut därifrån. Lamporna jag har köpt har fortsatt vara "smarta", men ibland är det skönt att bara använda knappen på väggen.

Jag är helt okej med att byta ut alla Trådfri- och Hue-lampor mot "dumma" LED-lampor för att styra dessa med en smart inbyggnadsprodukt istället, speciellt om man får lampknapparna att fungera igen (det blir ju dessutom billigare att ersätta en trasig lampa jämfört med Hue i alla fall).

Jag antog att smarta inbyggnadsprodukter var smarta även i kombination med smarta lampor (som Hue). Jag trodde att, när man tryckte på lampknappen så bröt man inte strömmen med en inkopplad smart dimmer bakom knappen, jag trodde att dimmern helt enkelt rapporterade till Hue att släcka lampman - inte bryta strömmen helt.

Hur fungerar det när det gäller dimring på primärsidan? Jag har fått info om att mina drivdon för spottarna inte kan dimras på primärsidan (bild finns i första inlägget). Hur fungerar det med era Zigbee-ibyggnadsdimrar? Någon har till och med sagt att https://www.m.nu/dimmer-zigbee/micro-dimmer-zigbee-2 inte fungerar just pga. att mitt drivdon måste dimras via 1-10V. Jag fattar tyvärr ingenting av det här.

Hur är det med Shelly Dimmer 2? Skulle den fungera i mitt fall med "dumma" spottar?
Användarvisningsbild
supportM
Moderator
Inlägg: 587
Blev medlem: 20 aug 2014, 10:27
Ort: Linköping

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av supportM » 29 jul 2020, 11:22

nu1mlock skrev: 28 jul 2020, 20:06 Tack för ditt svar!

Jag har funderat på att helt enkelt sätta ut knapparna som följde med massa lampor från Hue och Trådfri och använda dessa istället, men tycker inte att det blir snyggt alls när dom gamla knapparna sitter kvar. "Fjärrkontroller" som monteras istället för lampknapparna känns som en halvdan väg att gå (kanske därför ni slutade sälja dessa?).

Det känns lite som att jag började i "fel ände" och skaffade fler och fler Hue-lampor, sedan Google Minis för röststyrning och byggde ut därifrån. Lamporna jag har köpt har fortsatt vara "smarta", men ibland är det skönt att bara använda knappen på väggen.

Jag är helt okej med att byta ut alla Trådfri- och Hue-lampor mot "dumma" LED-lampor för att styra dessa med en smart inbyggnadsprodukt istället, speciellt om man får lampknapparna att fungera igen (det blir ju dessutom billigare att ersätta en trasig lampa jämfört med Hue i alla fall).

Jag antog att smarta inbyggnadsprodukter var smarta även i kombination med smarta lampor (som Hue). Jag trodde att, när man tryckte på lampknappen så bröt man inte strömmen med en inkopplad smart dimmer bakom knappen, jag trodde att dimmern helt enkelt rapporterade till Hue att släcka lampman - inte bryta strömmen helt.

Hur fungerar det när det gäller dimring på primärsidan? Jag har fått info om att mina drivdon för spottarna inte kan dimras på primärsidan (bild finns i första inlägget). Hur fungerar det med era Zigbee-ibyggnadsdimrar? Någon har till och med sagt att https://www.m.nu/dimmer-zigbee/micro-dimmer-zigbee-2 inte fungerar just pga. att mitt drivdon måste dimras via 1-10V. Jag fattar tyvärr ingenting av det här.

Hur är det med Shelly Dimmer 2? Skulle den fungera i mitt fall med "dumma" spottar?
Hej,

Jo, visst är det tråkigt! Är lite det de tjänar på, man luras in i ett system som fungerar bra, men sen är man fast om man vill ha det "perfekt"! Just smarta inbyggnadsprodukter för att styra lamporna är det extremt dåligt med!

Anledningen till att vi slutade var att det inte sålde som vi hoppades :) Kan lägga specialbeställningar fortfarande om någon kund behöver ett större antal. Återkom i så fall så kan vi kolla på det.

Vill man krångla till det kan man ju såklart koppla en smart inbyggnadsprodukt och bara använda den som "signal" och koppla spänningen till lampan separat. Dock inte perfekt, för den kommer dyka upp som en separat lampa i din styrenhet, men du skulle kunna använda denna lampa för att styra den riktiga med så kallade scener. Så när lampenheten som representeras av inbyggnadsbrytaren ändrar status så ändrar du status på de riktiga lamporna.

Du är helt rätt med dimning på primärsidan! I korthet kan ett drivdon oftast dimmas på 1 av 3 sätt:
1. Med pushsignal direkt från knappen
2. Med 0-10v signal
3. På primärsidan

Alla våra vanliga dimrar, inklusive Shelly, förutsätter alternativ 3, dvs på primärsidan, vilket tyvärr också är det ovanligaste i dagens hus.

Det finns ett fåtal produkter som kan styra med 1-10V signal, t ex https://www.m.nu/dimmer/inbyggnadsdimme ... mmer-0-10v, men nu pratar vi helt plötsligt Z-wave och då behöver du börja från början igen.

Som jag ser det finns det två alternativ kvar:
1. Byt ut drivdonet mot ett som är dimbart på primärsidan. Här ska en elektriker kunna hjälpa dig och annars har vi några varianter själva: https://www.m.nu/spanningsmatning-1/drivdon-dimbara. Då kan du köpa vilken av våra inbyggnadsdimrar som helst och använda knappen OCH appen.

2. Uppgradera till en styrenhet som klarar av att blanda protokoll mer fritt så man kan välja godbitarna från varje teknik. Här är t ex Homey, https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/homey, ett bra alternativ. Hanterar alla de vanliga protokollen (Z-wave, ZigBee, 433MHz) och har stöd för det mesta. Gör att du t ex kan ha kvar dina hue lampor, men komplettera med https://www.m.nu/dimmer/inbyggnadsdimme ... mmer-0-10v för spottarna.

Med alternativ 2 kan du även köpa andra ZigBee produkter som inte nödvändigtvis fungerar i HUE bryggan, men som genom Homey ändå kan styra exempelvis Philips Hue eller Ikea lamporna. T ex https://www.m.nu/fjarrkontroller-zigbee ... rombrytare

Det är inte helt lätt och inget är perfekt, men det går att komma närmare målbilden i alla fall.

//Erik K @ m.nu
nu1mlock
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 20 jul 2020, 21:49

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av nu1mlock » 30 jul 2020, 03:05

Jag pratade lite med en vän gällande det här och han kikade lite på Shelly 1 (https://www.m.nu/rela-wifi/shelly-1-wif ... -inbyggnad) och trodde att dessa borde fungera med mina nuvarande spottar och drivdon.

Mitt drivdon hanterar ju dimning av spottarna. Korta signaler tänder/släcker och långa signaler (när man håller in knappen) dimrar. Om man ställer in Shelly 1 (eller 1PM eller 2.5 för den delen) som "button" och "momentary" så tänker jag att den skickar samma signal till mitt drivdon som min knapp annars gör.

I övrigt har jag Samsung SmartThings, så jag har redan stöd för både Zigbee och Z-Wave. Mitt dörrlås (ID Lock 150) kör på Z-Wave, men alla lampor, uttag, gardiner och sensorer använder Zigbee, så jag föredrar Zigbee pga. att jag tror att täckningen är bättre på två våningar med alla nuvarande produkter. Men Z-Wave fungerar också, men där har jag endast styrenheten (SmartThings) i ena änden och ett uttag i andra änden av huset med Z-Wave.

SmartThings påminner en del om Homey (har tidigare haft Homey, har även kört Home Assistant på en NUC) fast utan stöd för 433MHz. Med communityns hjälp fungerar förstås allt möjligt, bl.a. alla era Z-Wave och Zigbee-produkter, även alla Shelly via WiFi.
Användarvisningsbild
supportM
Moderator
Inlägg: 587
Blev medlem: 20 aug 2014, 10:27
Ort: Linköping

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av supportM » 30 jul 2020, 08:27

nu1mlock skrev: 30 jul 2020, 03:05 Jag pratade lite med en vän gällande det här och han kikade lite på Shelly 1 (https://www.m.nu/rela-wifi/shelly-1-wif ... -inbyggnad) och trodde att dessa borde fungera med mina nuvarande spottar och drivdon.

Mitt drivdon hanterar ju dimning av spottarna. Korta signaler tänder/släcker och långa signaler (när man håller in knappen) dimrar. Om man ställer in Shelly 1 (eller 1PM eller 2.5 för den delen) som "button" och "momentary" så tänker jag att den skickar samma signal till mitt drivdon som min knapp annars gör.

I övrigt har jag Samsung SmartThings, så jag har redan stöd för både Zigbee och Z-Wave. Mitt dörrlås (ID Lock 150) kör på Z-Wave, men alla lampor, uttag, gardiner och sensorer använder Zigbee, så jag föredrar Zigbee pga. att jag tror att täckningen är bättre på två våningar med alla nuvarande produkter. Men Z-Wave fungerar också, men där har jag endast styrenheten (SmartThings) i ena änden och ett uttag i andra änden av huset med Z-Wave.

SmartThings påminner en del om Homey (har tidigare haft Homey, har även kört Home Assistant på en NUC) fast utan stöd för 433MHz. Med communityns hjälp fungerar förstås allt möjligt, bl.a. alla era Z-Wave och Zigbee-produkter, även alla Shelly via WiFi.
Hej,

Hmm, det var faktiskt lite klurigt! Har inte testat den funktionen på Shellyn, men det skulle mycket väl kunna fungera :) Köp gärna och testa, bara att skicka tillbaka om det inte blir så bra!

Ah, då har du ju koll på grejerna! Täckningen är utan tvekan bättre på ditt ZigBee nät, då alla meshar och det gör STOR skillnad!

Mmm, home assistant är trevligt men inte för alla varför vi sällan rekommenderar det förutom till de mest inbitna :D

//Erik K @ m.nu
stenborg
Inlägg: 2
Blev medlem: 27 jul 2020, 09:54

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av stenborg » 30 jul 2020, 22:08

Åh titta, det hade ju kommit en massa svar här, jag trodde jag skulle få notifiering via mail. 😅 Tack för svaren men tyvärr är alternativen du föreslår inte acceptabla för mig heller. Jag vill ha rätt brytare. Känns jättekonstigt för mig att detta inte skulle finnas. Det finns ju de enkla knapparna som t ex Fibaro The Button, det måste ju vara ännu enklare att göra en sådan som inte har någon mekanisk knapp utan bara en ingång. Får väl maila Fibaro och Qubino och kolla om de inte kan vara intresserade. Måste finnas en rätt stor marknad! Tills vidare ska jag nog testa Ikea-hacket - deras fjärrkontroller är ju nästan gratis.
Användarvisningsbild
supportM
Moderator
Inlägg: 587
Blev medlem: 20 aug 2014, 10:27
Ort: Linköping

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av supportM » 31 jul 2020, 11:24

Om ni håller ut några veckor till kanske det kan vara ett litet alternativ på gång.

Håller på och testar nya knappar från Sunricher som är det bästa alternativet än så länge. Kör med batterilös teknik (genererar elen som behövs vid knapptryck) och kan monteras in i en vanlig ram. Kompatibla med Philips Hue.

Ser ut som vanliga knappar, även om de är lite plastiga och trycket är speciellt i och med den batterilösa tekniken.

//Erik K @ m.nu
JonasK
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 03 aug 2020, 22:40

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av JonasK » 03 aug 2020, 23:19

Jag har en likande situation, men har även ett önskemål att kunna göra stegvis migration.

Steg 0: Befintlig lampknapp + befintlig dum lampa
Steg 1: Befintlig lampknapp + smart relä + befintlig dum lampa
Steg 2: Befintlig lampknapp + smart relä + smart lampa

För steg 1, borde inbyggnads-relä från Ubisys eller Sunricher fungera.

Jag har lampknappar som kan göras om till push-funktion med en impulsfjäder. Det låter som en vettig ändring att göra. Skulle det ens fungera om man inte gör det???

För Steg 2, så kan så vitt jag har förstått varken produkterna från Ubisys eller Sunricher sättas i ett "alltid-på"-tillstånd, så det kommer att krävas en ändring av elinstallationen för Steg 2 för att "smart lampa" alltid ska få ström. Plus att ha ett oanvänt relä vid lampknappen bara föra att styra den "smarta lampan" känns lite onödigt. Dessutom behövs det konfigueras en "scene/grupp" med "smart relä + smart lampa".

Dessutom finns det
Steg 0b: Befintlig lampknapp i trappkoppling
Steg 1b: Befintlig lampknapp + ????
Steg 2b: Befintlig lampknapp + ????

Har inte riktigt tänkt igenom det, men borde inte impulsfjädrar i alla trappkopplingsbrytare bli bra? Även i kors-brytare?
JonasK
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 03 aug 2020, 22:40

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av JonasK » 04 aug 2020, 08:56

JonasK skrev: 03 aug 2020, 23:19 För Steg 2, så kan så vitt jag har förstått varken produkterna från Ubisys eller Sunricher sättas i ett "alltid-på"-tillstånd, så det kommer att krävas en ändring av elinstallationen för Steg 2 för att "smart lampa" alltid ska få ström.
Ska rätta mig själv. Insåg nu att med fallet med en lampknapp så kan man med en Ubisys Power Switch S2 ta Steg 2 utan att ändra elinstallationen, genom att vid Steg 1 koppla lampknappen till båda ingångarna, och i samband med Steg2 programera om funktionen av den ena ingången till att alltid sätta relät kopplat till lampan i på-tillstånd. Och så använder man den andra ingången för att styra lampan i ett scenario/grupp.

Fast med tanke på priset, så vore det trevligare om man använder Ubisys Power Switch S2 till två lampor...
Videonisse
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 71
Blev medlem: 07 mar 2012, 22:09
Ort: Stockholm/Örby

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av Videonisse » 04 aug 2020, 12:20

Tänk på att ”smarta ljuskällor” helst alltid skall ha ström på.

Om du kör system baserat på zigbee så är lampan en del i meshnätet när den har ström. Slår du då av den så behöver zigbeenätet uppdateras när den försvinner. Om du då har andra sensorer, lampor etc som hade den som närmaste nod, för bästa prestanda och trådlös täckning, så kanske de fungerar mindre stabilt. Finns säkert även fler starka argument för att inte bryta strömmen till dem.
JonasK
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 03 aug 2020, 22:40

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av JonasK » 05 aug 2020, 13:47

Fortsätter på samma tema.

Fall A: Vanlig lampknapp för att slå på/av smart lampa.
- Då behövs en inbyggnadsmodul med support för "On/off Cluster" som Client, som man monterar bakom lampknappen. Och själva lampan ska alltid vara spänningsatt.
- Detta ska alla Ubisys moduler (S1, S2, D1, C4) klara av enligt dokumentationen.
- Enligt dokumentationen för Sunricher stödjer både deras Micro Dimmmer och Micro Switch "On/off Cluster", men jag är osäker på om det är som Client.

Fall B: Vanlig lampknapp för att slå på/av och dimmra smart lampa.
- Då behövs en inbyggnadsmodul med support för "On/off Cluster" och "Level Control Cluster", båda som Client, som man monterar bakom lampknappen. Och själva lampan ska alltid vara spänningsatt.
- Detta ska alla Ubisys moduler (S1, S2, D1, C4) klara av enligt dokumentationen.
- Enligt dokumentationen för Sunricher stödjer deras Micro Dimmmer "On/off Cluster" och "Level Control Cluster" (Micro Switch stödjer bara "On/off cluster"), men jag är osäker på om det är som Client.

Fråga 1: Är det ok att använda en inbyggnadsdimmer (Sunricher Micro Dimmer eller Ubisys D1) utan att ha någon last ansluten? Dvs att bara använda ingångarna.
Fråga 2: Stödjer Sunricher "On/off Cluster" och "Level Control Cluster" som Client? Dvs kan de användas för att styra andra lampenheter?
nu1mlock
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 20 jul 2020, 21:49

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av nu1mlock » 11 aug 2020, 19:04

Jag har pillat runt lite och ska försöka berätta lite hur det har gått.

Först och främst;
JonasK skrev: 03 aug 2020, 23:19
Steg 0: Befintlig lampknapp + befintlig dum lampa
Steg 1: Befintlig lampknapp + smart relä + befintlig dum lampa
Steg 2: Befintlig lampknapp + smart relä + smart lampa
Rätta mig gärna om jag har fel, eller om jag missar något, men som jag har förstått det så är det inte möjligt att komma till "Steg 2". Det var just det jag var ute efter när jag började kika närmare på det här. Jag antog att "smarta" relän alltid var på (för att strömförsörja en smart lampa), men när man fysiskt tryckte på knappen så skickade den en "signal" via Zigbee/Z-Wave till hubben att den smarta lampan skulle släckas.

Så är dock inte fallet på något jag har hittat. Om man fysiskt trycker på knappen (oavsett vad man har på insidan) så bryts strömmen till lampan, och det fungerar inte ihop med smarta lampor.

Alternativet är, som skrivet, att använda "ramarna" som nämndes och länkades tidigare, för att använda t.ex. IKEA Trådfri-knappar. Det är ett bra alternativ som blir ganska snyggt, förutsatt att man faktiskt ersätter sina nuvarande knappar med IKEA Trådfri.

Jag var inne på det, men då jag inte vill "blanda" olika knappar så skulle jag behöva ersätta alla vanliga knappar (vem vill ha t.ex. Schneider-knappar som inte funkar och IKEA Trådfri i ramen ovanför?) med "tomma ramar", vilket verkar vara mycket svårare än vad jag trodde. Det man fäster själva ramen i är strömbrytaren på insidan. Tar man bort strömbrytaren (och kopplar strömmen direkt till lampan) så kan man inte fästa ramen, och därmed inte knappen. Alternativet är då t.ex. https://www.m.nu/vagghallare-for-fjarrk ... off-on-top, men jag tycker personligen att knappen då sticker ut för mycket, då det nästan är samma sak som att limma fast IKEA-knappen direkt ovanpå nuvarande knapp, även om det blir lite "plattare". Om man inte vill limma fast ramen på väggen, men det är inget jag rekommenderar och känns rätt dumt!

Dessutom - beroende på vilken smart hubb du använder, så kanske inte IKEA-knapparna fungerar utan internetuppkoppling. Samsung SmartThings klarar inte av att hantera IKEA Trådfri-knapparna offline. Däremot gör Home Assistant det. Det är möjligt att det även fungerar med Vera eller Fibaro, men det är inget jag kan svara på.

Med andra ord - om mitt internet dör så fungerar inte lampknapparna. Dålig idé.

Jag tror att mitt bästa alternativ för vanliga 230V lampor är Shelly Dimmer 2. Tar man ovanstående i åtanke så fungerar fortfarande knapparna även om mitt internet skulle gå ner och jag behåller mina nuvarande knappar på väggen. Även dessa kan agera repeater, så både lampor och datorer eller andra enheter får bättre täckning på 2.4GHz-bandet (rekommenderas dock inte för annat användande, då hastigheten och latens försämras för varje "hopp", men det går - om man vill).


Jag har även provat att använda en Shelly 1 med mitt drivdon för mina spottar. Drivdonet sköter ju själva dimningen och Shelly 1 (kan) skickar ju samma signal som knappen, så om jag håller in knappen så borde Shelly 1 fortsätta ge ström till drivdonet (vilket i sin tur dimmar), och när man släpper knappen så slutar Shelly 1 ge ström till drivdonet, så då blir det ju som jag har nu med mina återfjädrande knappar.

Det stämde. Det fungerade med knapparna.

Däremot så fungerar det inte bra med appen. För att drivdonet ska tända/släcka en lampa så krävs en kort tryckning på den återfjädrande knappen, dvs. en kort signal till drivdonet. Det går inte ihop med t.ex. röststyrning via Google. Om jag säger åt Google att tända lampan, så aktiveras Shelly 1 och fortsätter vara "öppen", vilket resulterar i att spottarna dimmas istället för att tändas/släckas. Säger jag åt Google att släcka lampan så stänger ju Shelly 1 av strömmen, men för att släcka lampan så krävs en kort signal till drivdonet.

Med andra ord så fungerar inte Shelly 1 med mina spottar och drivdon. :(
JonasK
Wannabe
Inlägg: 6
Blev medlem: 03 aug 2020, 22:40

Re: Fortsätta använda lampknappar - vad behövs?

Inlägg av JonasK » 21 aug 2020, 16:01

nu1mlock skrev: 11 aug 2020, 19:04 Jag har pillat runt lite och ska försöka berätta lite hur det har gått.

Först och främst;
JonasK skrev: 03 aug 2020, 23:19
Steg 0: Befintlig lampknapp + befintlig dum lampa
Steg 1: Befintlig lampknapp + smart relä + befintlig dum lampa
Steg 2: Befintlig lampknapp + smart relä + smart lampa
Rätta mig gärna om jag har fel, eller om jag missar något, men som jag har förstått det så är det inte möjligt att komma till "Steg 2". Det var just det jag var ute efter när jag började kika närmare på det här. Jag antog att "smarta" relän alltid var på (för att strömförsörja en smart lampa), men när man fysiskt tryckte på knappen så skickade den en "signal" via Zigbee/Z-Wave till hubben att den smarta lampan skulle släckas.

Så är dock inte fallet på något jag har hittat. Om man fysiskt trycker på knappen (oavsett vad man har på insidan) så bryts strömmen till lampan, och det fungerar inte ihop med smarta lampor.
Har fortsatt och gräva i detta. Har nu förstått att kopplingen mellan input-signalen (som styrs från den vanliga lampknappen) och relät (som styr strömmen till lampan) i teorin ska gå att ta bort. Det som kallas ZigBee Device Object har ett kommando som heter "unbind_req", som kan ta bort kopplingarna.

Jag kollade med Ubisys, och detta ska tydligen vara möjligt med deras device. Jag har en Ubisys S2 som jag håller på och testar med, dock använder jag för tillfället Homey som kontroller (med firmware v4), och den saknar stöd för att skicka detta kommando. Dock är firmware v5 snart på gång (finns som experimental), och då ska detta bli möjligt. Ska bli spännande att se om det fungerar.

Om "unbind_req" även fungerar på andra märken vet jag inte, men det vore intressant att prova/ta reda på.

Om detta fungerar så kommer det bli möjligt att ställa in relät till att alltid vara på. Och sedan kan man konfigurera input-signalen att styra den smarta lampan. Dvs det ska då bli möjligt att gå från Steg 1 till Steg 2 enbart med konfigurationsändringar, utan att behöva göra någon ändring i elinstallationen.
Skriv svar