RaZbeery & OpenZWave Good Practice Inställningar?

Diskussioner och support runt controllers, ex Vera Lite eller Fibaro Home Center 2
rokuta
Inlägg: 1
Blev medlem: 21 nov 2021, 00:07

RaZbeery & OpenZWave Good Practice Inställningar?

Inlägg av rokuta »

Har under ett par år kört med Domoticz och primärt med en RFXtrx433 men som numera är en sekundär enhet och RaZberry som numera är primär kontroller enhet då zwave är det som jag primärt har installerat.

Dock så är det bara att inse att OpenZWave som Domotivz använder sig av fungerar bra när det väl fungerar men kan bli lite av en mardröm när det börjar strula när t ex defekta enheter inte går att plocka bort på något vettigt sätt. Och när man läser runt så blir ofta den slutliga rekommendationen att göra en fabriksåterställning av RaZberry för att den verkar kladda till det med Node data. Och det är väl där jag egentligen har hamnat efter i rådande situation som jag har med min installation.

Med det sagt så börjar ju lite funderar kring vad som är lämpliga inställningar för just RaZberry för att få OZW till att fungera ordentligt. Vad ska man undvika och vad bör man skruva på i inställnings parameters som minskar eventuella problem med noder?

Något som ganska snabbt framkommer är att om man inte behöver använda pollning av noder, så slå av det helt enkelt, och om man vill använda det så bör man helt klart öka upp poll interval till mer än de 30 sekunder som är standard (kör själv med 60 sekunder). Utan pollning så slår en del Qubino enheter över till att bli rödmarkerade då de kanske inte har används på en dag eller två. Samtidigt med många enheter och med pollning på samtliga kan det bli för mycket trafik is zwave mesh nätverket. Så frågan är kanske då vad är optimal poll interval för 5, 10, 20, 30+ enheter? Ska man undvika om man kan? Helt enkelt vad är andras erfarenhet kring detta?
https://192168ll.red/ https://routerlogin.red/ https://19216801.cc/
Annan parameters som ibland framstår som olämplig (beroende på konfiguration och enheter) att använda sig av är krypteringen, dvs security network key, vilket känns som självklart att använda, men som man inser rätt snabbt kan kladda till det för en del enheter. Men att inte använda.... :shock: Så samma fråga här, vad är den allmänna erfarenheten kring denna?

Och självklart öppen för andra förslag som är värt att titta och fundera kring. :)