Väggströmbrytare belysning

Diskussioner runt Mottagare och Dimmrar med stöd för ZigBee.
Köp din brytare på m.nu här: https://www.m.nu/zigbee/rela-zigbee
Köp din dimmer på m.nu här: https://www.m.nu/zigbee/dimmer-zigbee
andreas_h
Inlägg: 1
Blev medlem: 10 nov 2022, 14:14

Väggströmbrytare belysning

Inlägg av andreas_h »

Så jag bor i ett äldre hus där eldragningen är tämligen begränsad, så istället för att dra nya elkablar försöker jag lösa det med smarta lampor i detta fallet. Min anläggning består av Samsung smartthings Hub och Google högtalare.
Upplägget är att det i köket endast finns ett lamputtag mitt i rummet, men jag vill ha två grupper. Dels belysning vid matbordet och sen en allmänbelysning.
Det har jag löst med ikeas trådfri lampor och sen kopplat om vid väggströmbrytarna så lamporna har ständig ström. Så nu måste jag styra detta på ett vettigt sätt då jag inte vill behöva be Google att tända lamporna varje gång ;)
I köket löste jag det med Ikeas trådfri knappar (2st) och M.nu hållare för detta.
Lösningen fungerar ok, men är inte snygg, laggar ibland och hållarna för knapparna är ärligt talat lite rappliga.

Nu har jag gjort iordning ett rum och har samma problem, ett lamputtag men vill ha 2 belysningsgrupper.
Testade där att sätta vanliga Elko RS tvåvägs väggströmbrytare och bakom det ett Qubino Flush 2 relä. Relät styr ingenting egentligen utan agerar bara fjärrkontroll. När relät är slutet finns en rutin i Smartthings som tänder mina Ikea trådfri lampor.
Lösningen är estetiskt mycket mer tilltalande då det ser ut som en helt vanlig väggströmbrytare. Men problemet är att det vart en enorm fördröjning... Från att jag trycker på knappen dröjer det 2-10 sekunder (!) innan lamporna tänds. Ohållbart...

Så, vad har ni för tips på snygga väggströmbrytarlösningar som fungerar bra? Helst med Elko RS utseende men kan tänka mig annan knapp också.