Onewire, Raspb pi, Hum2*3, python + c3.js

Hur ser ditt mät- och/eller hemautomations-system ut? Dela med dig av hur just Ditt projekt ser ut och fungerar, eller hur dina planer ser ut för framtiden. Att läsa om andra är bästa inspirationen.
Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
svartnatt
Inlägg: 1
Blev medlem: 20 okt 2019, 19:39

Onewire, Raspb pi, Hum2*3, python + c3.js

Inlägg av svartnatt »

Hej!

Blev inspirerad av en kollega att prova onewire med en raspberry efter vissa försök med varierade resultat att få en arduinos esp8266-modul stabil. Rätt så stor skillnad i stabilitet : )

Har nu en Rasbperry 3B+ som har OS:et på ett -USB-minne och en USB->Onewire-adapter. Därifrån går rj12 till splitter, en hum2 inne i ett växttält, den andra armen till en splitter till där en arm går in i ett till växttält och den andra till en förlängare till ut på balkongen och en tredje hum2.
(Råkade köpa den tredje hum2:en okontakterad och det var rätt omöjligt att få skalade ledare i rj12 att sitta fast i skruvplinten; fick tipset av m.nu att böja dem tillbaks över ledarna och sedan skruva fast denna i plinten, funkade fint). Nätet har varit stabilt.

Har haft lite olika chiliplantor ett par år nu och det här skriptet har utvecklats över 2,5 år: https://github.com/Grammostola/ow-tenter . Systemd kör det en gång i timmen och skickar mail jag får notis om på telen om gränsvärde för temp eller luftfukt överskridits. På raspberryn är även apache2 med mod_wsgi installerad, där mod kör ett litet flask-api som hämtar varje timme x dagar tillbaka från postgresql-dbn mätresultaten hamnar i och returnerar en json som en liten c3.js-sida sedan visar i en graf:
c3-chart.png
När det mesta numer är trådlöst är det skoj att dra rj12-kabel över lägenheten och mickla med teknik som funnits relativt länge som man kan kombinera med moderna programspråk. (Och nej, ingen chiliplanta trivdes i balkongväxthuset. Har det numer inomhus med en växtlampa med ett rätt så neutralt ljus, ganska trevligt i höstmörkret faktiskt)
Jan-E
Gillar hemautomation
Inlägg: 30
Blev medlem: 20 dec 2012, 20:35
Ort: Västervik

Re: Onewire, Raspb pi, Hum2*3, python + c3.js

Inlägg av Jan-E »

Ser bra ut. Jag brukar också gå till Flask för att snabbt skapa API:er.

Vad är en hum2 för något?
Skriv svar