Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Hur gör man för att ... ? Hur fungerar ... ? Steg för steg-guider och förklarande artiklar finns i detta forum.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 15 nov 2010, 21:16

Du får ursäkta att jag är helt grön på linux...

Kod: Markera allt

root@OpenWrt:/# /mnt/usb/update_energi.sh
ERROR: opening 'energi.rrd': No such file or directory
så jag ändrade sista raden till

Kod: Markera allt

/usr/bin/rrdtool update /mnt/usb/energi.rrd N:$VALUE
och nu verkar det fungera.
Tusen tusen tack!
daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av daromer » 16 nov 2010, 00:44

Hade en föraning om att det var felet. Hela sökvägar är alltid bra.
Alternativt lägger man in en "cd /t/where/you/should/run/it"
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 16 nov 2010, 20:58

Hej igen,

Nu har jag fått till loggningen men jag är osäker på resultatet.
Jag har kollat så att min mätare och den blinkar med 1000 pulser.
Jag tycker jag att grafen ger väldigt låga värden. (spikarna är nog från när jag öppnade elskåpet och fotade med blixt)
Strax innan jag skapade den här grafen kikade jag på min mätare i köksskåpet som tidigare ägare installerat, den visade då på 1,47kW (den är ganka känslig exx om jag tänder en lampa i köket syns det direkt på den mätaren).

Vart bör man starta felsökningen? Ska jag "logga manuellt" mätaren i elskåpet för att ha något att jämföra med, eller kan ni direkt se om det är något som är uppenbart fel?
Bilagor
graf.gif
graf.gif (19.07 KiB) Visad 16370 gånger
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 16 nov 2010, 21:02

Grafen ser rimlig ut. Vad är det för mätare som du jämför med?
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av daromer » 16 nov 2010, 21:42

Tycker också den ser rimlig ut. Min ser likadan ut fast 3 dubbla höjden :D
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 17 nov 2010, 09:11

Jag tyckte spontant bara att den visade låga värden ex 665.32W med belysning, TV och dator på.
Ang min mätare i kökskåpet så vet jag inte så mycket mer än att det är det en digital mätare märkt med med kW som sitter kopplad med tre kablar till en separat dosa i elmätaren.
Nu har jag kollat min förbrukning på Jämtkrafts hemsida och sammanställt den.
Bilagor
förbrukning.gif
förbrukning.gif (10.86 KiB) Visad 16401 gånger
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5222
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av elf98 » 17 nov 2010, 09:29

Dator ~150W
TV ~150W
Kyl/frys: 50W
Diverse lampor XXX

Verkar inte vara helt orimiligt med andra ord

En bild på elmätaren i fråga skulle vara intressant! Vad står det på den riktiga elmätaren då? De allra flesta moderna elmätare kan visa aktuell förbrukning

Tomförbrukningen här är knappt 300W. Den förbrukningen täcker:
1st stor akvariepump
1st lite mindre akvariepump
1st kyl
1st frys
1st frysbox
Diverse nätverksutrustning (Switch, ett gäng HA7NET/OWSERVER/Openwrt-burkar/NAS etc)
Ventilationen till huset
Diverse smålampor

Strömmen till arbetsbänkarna bryts automatiskt nattetid.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
daromer
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 961
Blev medlem: 23 sep 2009, 09:31
Ort: Växjö

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av daromer » 17 nov 2010, 13:15

Min genomsnittsförbruking här är ca 900 watt. Då är det 4 servrar som tar 700 av de 900 watten. När vi är hemma ligger vi mellan 1200-1800 watt i genomsnitt. Förutom när vi tvättar eller diskar eller dylikt.
Användarvisningsbild
Loranga
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 119
Blev medlem: 06 sep 2010, 15:35
Ort: Östersund

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Loranga » 17 nov 2010, 14:10

Ok vid närmare eftertanke....

568 Watt per timme
13 633 Watt per dygn (568*24)
13,6 kWh per dygn
409 kWh per månad (13,6 *30)
Quart
Moderator
Inlägg: 562
Blev medlem: 17 jun 2007, 21:14
Ort: Hindås
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Quart » 10 jun 2011, 18:22

Får inte till det riktigt
Min ena elmätare har 1000blink/kwh den andra har 500.
Jag har följt "howton" på wikin.

Men får detta felmeddelande när jag försöker läsa av räknaren
test@owfs:~/bin$ sudo ./energi.sh
./energi.sh: line 7: unexpected EOF while looking for mat
./energi.sh: line 8: syntax error: unexpected end of file

Scriptet ser ut så här:

Kod: Markera allt

#!/bin/bash
#Exempel för en elmätare med 10000 blink per kWh. OBS . i ställe
OMRAKNINGSFAKTOR=1
COUNT=`cat /mnt/1wire/uncached/1D.C58C0C000000/counters.A|sed -e  s/" "//g`
#Lite magi för att räkna med flyttal i BASH
VALUE=`echo "$OMRAKNINGSFAKTOR $COUNT" |awk '{printf "%.0f", ($1
/usr/bin/rrdtool update /home/test/rrddata/energi.rrd N:$VALUE'
Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1243
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Plutonium » 11 jun 2011, 00:56

Du har ett tecken som inte ska vara där i slutet av raden 7, ( ' ).
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu
Quart
Moderator
Inlägg: 562
Blev medlem: 17 jun 2007, 21:14
Ort: Hindås
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Quart » 11 jun 2011, 09:47

Plutonium skrev:Du har ett tecken som inte ska vara där i slutet av raden 7, ( ' ).
Tackar, det var lösnigen.
gadu^
Inlägg: 1
Blev medlem: 03 okt 2011, 08:46
Ort: Sävedalen

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av gadu^ » 03 okt 2011, 09:48

Försöker skapa en graph för elförbrukningen. Har två stycken elmätare, en för hushållsel och en för värme.

Scriptet ser ut så här...

Kod: Markera allt

/usr/bin/rrdtool graph /var/www/energi-24h.png \
  -E \
  --imgformat PNG \
  --start -24h \
  --end now \
  --width 600 \
  --height 400 \
  --title Exempelgraf \
  --vertical-label 'Watt' \
  -l 0 \

  DEF:Hushall=/home/janne/rrddata/energi1.rrd:energi1:AVERAGE \
  DEF:varme=/home/janne/rrddata/energi2.rrd:energi2:AVERAGE \
  CDEF:W=Hushall,3600,* \
  LINE2:W#0000FF \
  CDEF:energiK1=energi1,1000,/ \
  VDEF:value_sum=energiK1,TOTAL \
  GPRINT:value_sum:"Förbrukad mängd\: %0.2lfkWh\n" \
  GPRINT:W:MIN:"Momentanförbrukning\: Min\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:AVERAGE:"Medel\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:MAX:"Max\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:LAST:"Just nu\: %0.2lf%sW\n" \

  CDEF:W=Varme,3600,* \
  LINE3:W#FF0000 \
  CDEF:energiK2=energi2,1000,/ \
  VDEF:value_sum=energiK2,TOTAL \
  GPRINT:value_sum:"Förbrukad mängd\: %0.2lfkWh\n" \
  GPRINT:W:MIN:"Momentanförbrukning\: Min\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:AVERAGE:"Medel\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:MAX:"Max\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:LAST:"Just nu\: %0.2lf%sW\n" \

och resultatet blir
root@Debbie:/home/janne/bin# ./test.sh
ERROR: Could not make sense out of ' '
./test.sh: rad 13: DEF:Hushall=/home/janne/rrddata/energi1.rrd:energi1:AVERAGE: Filen eller katalogen finns inte
./test.sh: rad 25: CDEF:W=Varme,3600,*: kommandot finns inte


Är det något jag har missat?
pixi
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 150
Blev medlem: 11 mar 2008, 10:53
Ort: Målsryd
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av pixi » 29 dec 2011, 11:04

Halloj.
Prova att ta bort mellan rummen efter rad 13 och 25. \ betyder att kommnadot fortsätter
Ta även bort det sista \

Du kanske inte klippte in helat scriptet men du måste ju ha en "interpreter" högt upp i filen , typ " #!/bin/bash ".

om det är bash kan du enkelt kolla vad som händer med scriptet om du kör "bash -x "scriptnamn"

/Andreas H
Quart
Moderator
Inlägg: 562
Blev medlem: 17 jun 2007, 21:14
Ort: Hindås
Kontakt:

Re: Mäta elförbrukning via 1wire och rrdtool.

Inlägg av Quart » 29 dec 2011, 11:31

Jag också en fråga hur man bakar in 2 grafer till en.
Nedan är 2 script jag kör för att skapa en för total och en för bergvärmepumpen.
Men hur gör man för att "baka ihop dem"

Kod: Markera allt

/usr/bin/rrdtool graph /var/www/energi_a_24h.png \
  -E \
  --imgformat PNG \
  --start -24h \
  --end now \
  --width 600 \
  --height 400 \
  --title Total Senaste 24 timmarna  \
  --vertical-label 'Watt' \
  -l 0 \
  DEF:energi=/home/olle/rrddata/energi_a.rrd:energi:AVERAGE \
  CDEF:W=energi,3600,* \
  AREA:W#AAAAee \
  LINE3:W#000000 \
  CDEF:energiK=energi,1000,/ \
  VDEF:value_sum=energiK,TOTAL \
  GPRINT:value_sum:"Förbrukad mängd\: %0.2lfkWh\n" \
  GPRINT:W:MIN:"Momentanförbrukning\: Min\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:AVERAGE:"Medel\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:MAX:"Max\: %0.2lf%sW" \
  CDEF:W=energi,3600,* \
  AREA:W#AAAAee \
  LINE3:W#000000 \
  CDEF:energiK=energi,1000,/ \
  VDEF:value_sum=energiK,TOTAL \
  GPRINT:value_sum:"Förbrukad mängd\: %0.2lfkWh\n" \
  GPRINT:W:MIN:"Momentanförbrukning\: Min\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:AVERAGE:"Medel\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:MAX:"Max\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:LAST:"Just nu\: %0.2lf%sW\n" \
  COMMENT:"Quart 2011"
----------------------------------------------------------------------------------

/usr/bin/rrdtool graph /var/www/energi_b-24h.png \
  -E \
  --imgformat PNG \
  --start -24h \
  --end now \
  --width 600 \
  --height 400 \
  --title Bergvärme 24 hour  \
  --vertical-label 'Watt' \
  -l 0 \
  DEF:energi=/home/olle/rrddata/energi_b.rrd:energi:AVERAGE \
  CDEF:W=energi,3600,* \
  AREA:W#AAAAee \
  LINE3:W#000000 \
  CDEF:energiK=energi,1000,/ \
  VDEF:value_sum=energiK,TOTAL \
  GPRINT:value_sum:"Förbrukad mängd\: %0.2lfkWh\n" \
  GPRINT:W:MIN:"Momentanförbrukning\: Min\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:AVERAGE:"Medel\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:MAX:"Max\: %0.2lf%sW" \
  CDEF:W=energi,3600,* \
  AREA:W#AAAAee \
  LINE3:W#000000 \
  CDEF:energiK=energi,1000,/ \
  VDEF:value_sum=energiK,TOTAL \
  GPRINT:value_sum:"Förbrukad mängd\: %0.2lfkWh\n" \
  GPRINT:W:MIN:"Momentanförbrukning\: Min\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:AVERAGE:"Medel\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:MAX:"Max\: %0.2lf%sW" \
  GPRINT:W:LAST:"Just nu\: %0.2lf%sW\n" \
  COMMENT:"Quart 2011"
Skriv svar