HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Hur gör man för att ... ? Hur fungerar ... ? Steg för steg-guider och förklarande artiklar finns i detta forum.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
look2
Gillar hemautomation
Inlägg: 37
Blev medlem: 04 sep 2008, 11:46
Ort: arboga

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av look2 » 12 dec 2012, 16:28

Hittade felet själv, hade missat en stor bokstav.
frehall
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 22 okt 2010, 21:49
Ort: Bästkusten

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av frehall » 29 dec 2012, 22:20

Tycker att detta är en väldigt trevlig presentation av templogen. Någon som har ideer på hur skriptet för att skapa den kan se ut?
image.jpg
image.jpg (96.12 KiB) Visad 10961 gånger
JeoG
Wannabe
Inlägg: 12
Blev medlem: 18 dec 2012, 16:20
Ort: Norrköping

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av JeoG » 06 jan 2013, 15:17

Halloj!

Jag har följt guiden (superbra!) till punkt och pricka.

Allt funkar och graf genereras, men mitt problem är att temperaturen visas med Meter?
Se bifogad bild.
Vad kan vara fel? All kod jag har använt är densamma som i guiden.
graph_temp.png
graph_temp.png (24.58 KiB) Visad 10869 gånger
[edit:bild /Larky]
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1621
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: Sv: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita gr

Inlägg av CirruZZ » 06 jan 2013, 17:58

JeoG skrev:Halloj!

Jag har följt guiden (superbra!) till punkt och pricka.

Allt funkar och graf genereras, men mitt problem är att temperaturen visas med Meter?
Se bifogad bild.
Vad kan vara fel? All kod jag har använt är densamma som i guiden.

http://www.kartong.net/misc/graph_temp.png
Det är inget fel, väta å se, när du har lite mer tempdata å variation, ser det bättre ut.


Skrivet/Skickat från min mobil.
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
PatrikN78
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 99
Blev medlem: 24 dec 2011, 16:24
Ort: Jämjö

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av PatrikN78 » 06 jan 2013, 21:29

JeoG skrev:Halloj!

Jag har följt guiden (superbra!) till punkt och pricka.

Allt funkar och graf genereras, men mitt problem är att temperaturen visas med Meter?
Se bifogad bild.
Vad kan vara fel? All kod jag har använt är densamma som i guiden.

http://www.kartong.net/misc/graph_temp.png
Jag undrar om det inte är så att du har jämn temp nära noll kanske?
m är nog för milli (tusendel)!
JeoG
Wannabe
Inlägg: 12
Blev medlem: 18 dec 2012, 16:20
Ort: Norrköping

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av JeoG » 07 jan 2013, 14:18

PatrikN78 skrev:
JeoG skrev:Halloj!

Jag har följt guiden (superbra!) till punkt och pricka.

Allt funkar och graf genereras, men mitt problem är att temperaturen visas med Meter?
Se bifogad bild.
Vad kan vara fel? All kod jag har använt är densamma som i guiden.

http://www.kartong.net/misc/graph_temp.png
Jag undrar om det inte är så att du har jämn temp nära noll kanske?
m är nog för milli (tusendel)!

Jag var nog lite ivrig. Nu har jag lyckats få till det, tack vare en utmärkt guide!
graph_temp.png
graph_temp.png (17.71 KiB) Visad 10891 gånger
Nästa projekt blir att göra en veckograf månadsgraf och en årsgraf. :P
PatrikN78
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 99
Blev medlem: 24 dec 2011, 16:24
Ort: Jämjö

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av PatrikN78 » 07 jan 2013, 23:02

JeoG skrev:
PatrikN78 skrev:
JeoG skrev:Halloj!

Jag har följt guiden (superbra!) till punkt och pricka.

Allt funkar och graf genereras, men mitt problem är att temperaturen visas med Meter?
Se bifogad bild.
Vad kan vara fel? All kod jag har använt är densamma som i guiden.

http://www.kartong.net/misc/graph_temp.png
Jag undrar om det inte är så att du har jämn temp nära noll kanske?
m är nog för milli (tusendel)!

Jag var nog lite ivrig. Nu har jag lyckats få till det, tack vare en utmärkt guide!
graph_temp.png
Nästa projekt blir att göra en veckograf månadsgraf och en årsgraf. :P
Grattis :)
jteg68
Wannabe
Inlägg: 11
Blev medlem: 21 dec 2012, 21:29
Ort: Timrå

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av jteg68 » 09 jan 2013, 18:27

Skriptet för att samla in mätvärden till databasen kan förbättras (med valfri definition av bra förstås).

1) Kolla att databasfilen finns
2) Kolla att tempgivaren finns
3) cat behövs inte, sed kan läsa direkt från filen
4) Avrundning av mätdata kan skippas.

1) Undviker onödiga felmeddelanden som kan hamna i syslogen
2) Tar jag bort en givare tillfälligt vill ivf jag ha hål i trenden, inte 0.
4) Jag föredrar att spara alla decimaler från mätningen och sen låta andra verktyg runda av. Att runda av är dessutom mer invecklat än att bara lägga på en konstant, skönt att slippa bekymra sig om det.

Så här gjorde jag:

#cat /root/bin/get_temperatures.sh
#!/bin/bash

RRDDataDirectory="/mnt/rrdata/"

declare -A signals
signals=(
[28.66D259030000]=heater_temperature.rrd
[28.75F859030000]=heater_return_temperature.rrd
[28.BDE059030000]=boiler_feed_temperature.rrd
[28.BFFD59030000]=boiler_return_temperature.rrd
[28.64F459030000]=stove_feed_temperature.rrd
[28.64055a030000]=stove_return_temperature.rrd
)

for id in ${!signals[*]}
do
file="/mnt/1wire/${id}/temperature"
if [ -f ${file} ]
then
temperature=$(sed -e s/" "//g ${file})
dbfile=${RRDDataDirectory}${signals[${id}]}
if [ "$*" == "db" ]
then
if [ -f ${dbfile} ]
then
rrdtool update ${dbfile} N:${temperature}
fi
else
echo ${id} ${dbfile} ${temperature}
fi
fi
done

I crontaben kör jag sedan '/root/bin/get_temperatures.sh db' medans /root/bin/get_temperatures.sh räcker vid prompten för att endast få aktuella data på skärmen utan att spara i databasen.

Funkar rätt bra än så länge.

/Jörgen
frehall
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 22 okt 2010, 21:49
Ort: Bästkusten

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av frehall » 10 jan 2013, 19:48

Har gjort enligt denna tråden men får spikar då och då, se bild.
Hur eliminerar man dessa tro?
Bilagor
24h.png
24h.png (51.14 KiB) Visad 10820 gånger
jteg68
Wannabe
Inlägg: 11
Blev medlem: 21 dec 2012, 21:29
Ort: Timrå

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av jteg68 » 03 feb 2013, 18:27

Jag har fått en del spikar med. Det verkar som om OWFS tappar bort signaler ibland och har man otur så händer det mellan testet att filen finns och läsning av filen. jag kör nu med den här koden:

Kod: Markera allt

#!/bin/bash

RRDDataDirectory="/mnt/rrdata/"

declare -A signals
signals=(
[28.66D259030000]=heater_temperature.rrd 
[28.75F859030000]=heater_return_temperature.rrd 
[28.BDE059030000]=boiler_feed_temperature.rrd 
[28.BFFD59030000]=boiler_return_temperature.rrd 
[28.64F459030000]=stove_feed_temperature.rrd 
[28.64055a030000]=stove_return_temperature.rrd
[28.DBD959030000]=basement_temperature_1.rrd
[28.1DDA59030000]=accumulator_1_top_temperature.rrd
[28.3CFD59030000]=accumulator_1_mid_temperature.rrd
[28.39ED59030000]=accumulator_1_bottom_temperature.rrd
)

for id in ${!signals[*]}
do
    file="/mnt/1wire/${id}/temperature"
#    file="/mnt/1wire/uncached/${id}/temperature"
#    temperature=$(sed -e s/" "//g ${file} 2> /dev/null)
    temperature=$(cat ${file} 2> /dev/null)
    if [ "$?" == "0" ]
	then
	if [ "$*" == "db" ]
	then
	    dbfile=${RRDDataDirectory}${signals[${id}]}
	    if [ -f ${dbfile} ]
	    then
                rrdtool update ${dbfile} N:"${temperature}"
	    fi
	else   
	    echo ${id} ${temperature}
	fi
    fi
done
Ändringen är att först läsa filen med data och sen kolla om det gick bra, istället för att kolla om filen finns och sen läsa den.
Med cat isf sed behövs "" för att rrdtool update ska fungera.

/Jörgen
cobran
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 16 feb 2013, 16:42
Ort: Uddevalla

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av cobran » 19 feb 2013, 00:05

Hej,
Newbie på detta.

Har fått allt enligt guiden att funka förutom graph ritningen :-)
Kan inte köra crontab kommandona utan sudo ibörjan.

och om jag gör det så blir det så här
Största problemet antar jag är skriv? rättigheterna i /var/www katalogen?

>pi@raspberrypi ~/rrddata $ sudo /home/pi/bin/get_temp.sh
>20.82

>pi@raspberrypi ~/rrddata $ export Lang=sv_SE.utf8 && /home/pi/bin/graph_temp.pl
>perl: warning: Setting locale failed.
>perl: warning: Please check that your locale settings:
> LANGUAGE = (unset),
> LC_ALL = (unset),
> LANG = "sv_SE.utf8"
> are supported and installed on your system.
>perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
>problem generating the graph: Could not save png to '/var/www/graph_temp.png'
>Done!
<pi@raspberrypi ~/rrddata $


/Håkan
PatrikN78
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 99
Blev medlem: 24 dec 2011, 16:24
Ort: Jämjö

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av PatrikN78 » 19 feb 2013, 19:16

Antar att man även på RPi har olika crontab / användare?
Kör du sudo crontab -e ?
Eller crontab -e ?

/Patrik
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av gnagis » 26 jul 2013, 11:56

Jag har följt RRdtool wikin men dyker också på massa rättighets-problem, tror jag.
Kommit så långt att när jag skriver sudo ./bin/get_temp.sh så får jag en temperatur från givaren.
Sen skapade jag graph_temp.pl och ändrade i den så den passade min installation.
Försöker sen köra det och får bara rättighetsproblem.
Det är nog jag som inte har koll på det här med rättigheter, hit å dit.
Hoppas någon kan hjälpa mig med mitt fel och så jag fattar lite bättre.
PatrikN78
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 99
Blev medlem: 24 dec 2011, 16:24
Ort: Jämjö

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av PatrikN78 » 26 jul 2013, 12:06

Vad kör du för kommando och vilket fel får du?
gnagis
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 82
Blev medlem: 14 maj 2009, 10:08
Ort: Stockholm

Re: HOWTO: RRDtool på Ubuntu (installera, logga, rita graf)

Inlägg av gnagis » 26 jul 2013, 13:29

./graph_temp.pl (ligger i /home/pi/bin)

-bash: ./graph_temp.pl: Ã
tkomst nekas
Skriv svar