Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz.

I detta forum hör diskussioner gällande teknik i största allmänhet och hemautomation i synnerhet hemma.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 02 feb 2014, 16:22

Allt ser bra ut så här långt, loggningen via mitt lua script till dummy givaren ser bra ut.
Låter den rulla lite sen uppdaterar jag inlägget med hur jag gjort för Domoticz.
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 02 feb 2014, 17:48

bruka skrev:Bra att ni hittade felet.
Niclas, batterimonitorn, fungerar den? Min har alltid visat 100%
Den ska fungera.
Vad kör du med för firmware? För fineoffset så finns en rättning.

Du skulle annars kunna prova med ett annat batteri och se om det ändrar sig. Då borde den fungera. Annars får jag titta på det.
Användarvisningsbild
bruka
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 283
Blev medlem: 12 nov 2007, 13:48
Ort: Delsbo

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av bruka » 02 feb 2014, 20:56

Vet inte vad det är för firmware, det är ju du som byggt och programmerat, och det finns väl bara fineoffset till pulsräknaren?

Skickat från min Nexus 5 via Tapatalk
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 03 feb 2014, 00:12

Hmm.
Eftersom du pratade om batteristatus som bara finns på multi-sensorn i 1wire fallet, så tog jag för givet att det var multi-sensorn det gällde.

Det finns ingen batteristatus för pulsräknaren. Det fältet används ju för att skicka sekvensnummer. Om din Humidity (alltså sekvensnummret) visar 100 helat tiden, så är det något som är knas. Är det så, eller är det någon annan batteristatus du menar?
Användarvisningsbild
bruka
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 283
Blev medlem: 12 nov 2007, 13:48
Ort: Delsbo

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av bruka » 03 feb 2014, 08:58

Det är nog Viking komponenten i BM som luras då.
Fukten räknar upp som den ska.
Bilagor
viking.PNG
viking.PNG (13.5 KiB) Visad 4427 gånger
gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 04 feb 2014, 17:38

En liten uppdatering. Rullar på fint och loggar som den ska.
2014-02-04 16_34_40-Clipboard.png
norlin
Gillar hemautomation
Inlägg: 28
Blev medlem: 09 nov 2012, 12:05
Ort: Sverige

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av norlin » 04 feb 2014, 20:36

Ser ju bra ut ju.
Hur ser momentanförbrukningen ut?
Och kan man låta den larma? Tänkte ta den som övervakning om motorvärmarna inte är på, eller om dom är på fast dom inte ska vara det, man kan kanske ha det som villkor åxå.

Hur har du gjort rent praktiskt för att få fram grafen?

Rätt nära att beställa en själv.


/Martin
gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 04 feb 2014, 20:50

Jag har inte labbat något ännu men, det går att sätta larm. Räknaren visar totalen samt vad som rapporterats sista minuten:
Skärmavbild 2014-02-04 kl. 19.39.41.png
Skärmavbild 2014-02-04 kl. 19.39.41.png (25.9 KiB) Visad 4404 gånger
För att få det att fungera från "termometern:
Skärmavbild 2014-02-04 kl. 19.42.15.png
Skärmavbild 2014-02-04 kl. 19.42.15.png (31.85 KiB) Visad 4404 gånger
behöver man skapa en dummy räknare och föra över värdet från termometern till räknaren.
Domoticz är lite puckat så man kan inte hämta och skriva värdet direkt från/till räknaren då det ligger i en cache. Finns en diskussion på Domoticz forumet om detta. Därför måste man hålla reda på totalvärdet själv i en extern fil.
Nedan skript är stulet och modifierat från DOmoticz forumet och kan säkert förbättras.

Kod: Markera allt

commandArray = {}
-- Scriptname script_device_kwcount.lua
-- v1.0 20140202

-- Factor to calculate actual effect consumption
-- For 800 blinks per kW f=1.25, 1000 blinks per kW f=1, 10000 blinks per kW f=0.1
f=1

-- Dummy counter Idx value
kwCounterIndex = 56

-- File functions used to keep track of updated total value
-- The file effect-counter is saved to /
local function readFile(sPath)
  local file = io.open(sPath, "r")
  if file then
        local tLine = file:read()
        file.close()
        return tLine
  end
  return nil
end

local function writeFile(sPath, sLine)
  local file = io.open(sPath, "w")
  if file then
   io.output(file);
    io.write(sLine)
    io.close()
  end
end


-- My temperature device is kW1 and kW2. Where kW1 is the primary and kW2 is secondary
-- I do not use the secondary one (kW2) in this script.
if (devicechanged['kW1']) then
	-- Get the latest count into a temp variabel
	tString	= otherdevices_svalues['kW1']
	-- Parse out the value I want, the temperature. Turn it to a number and multiply by 10.
	newValue= f*10*tonumber(string.sub(tString,1,string.find(tString,';',1,true)-1))
--	print("Test", newValue)
	
	-- Read the latest total counter into lastValue
	lastValue = 0
	local aLine=readFile("effect-counter")
	if aLine then
   		lastValue=tonumber(aLine)
	end
	-- Add our latest count to lastValue
	lastValue=lastValue+newValue

	-- write the lastValue to disk
	writeFile("effect-counter",tostring(lastValue))
	
	-- Construct the string to use for updating our dummy counter.
	effectString=tostring(kwCounterIndex) .. "|0|" .. tostring(newValue) .. ";" .. tostring(lastValue)
	-- print("New Value", newValue, effectString)

	-- now use this counter for our virtual effect sensor
	commandArray = {}
	commandArray['UpdateDevice']=effectString
end
return commandArray


Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 05 feb 2014, 18:14

Riktigt kul att se att det fungerar nu. Bra jobbat gertlind!
Har du även implementerat recovery-möjligheten?
gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 05 feb 2014, 18:38

Japp ser ut att lira bra.

Recoveryn tänkte jag börja med nu. Ska skapa upp en ny dummy räknare att labba med.
Det är ju fan att man måste jobba på riktigt också.
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 05 feb 2014, 19:05

Ja verkligen :)
De sensorer jag gjort, har jag gjort under min föräldraledighet. Hur jag ska ha tid med detta när jag börjar jobba igen vet jag inte :)
gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 07 feb 2014, 11:18

Jag får faktiskt en del fel, har mätt under tre dagar nu:
pi@temperatur ~ $ cat /error-counter
26

Men 26 fel av alla sändningar känns helt ok.
Kommer att modda mitt lua script så det tar "andra" värdet vid dessa fel ändå. Nåt kul ska man ju göra :-)
Användarvisningsbild
NiclasF
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 160
Blev medlem: 24 sep 2011, 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av NiclasF » 07 feb 2014, 23:43

Perfekt! Då kan du ju testa om recovery-möjligheten fungerar :)
gertlind
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 53
Blev medlem: 22 mar 2011, 15:01
Ort: Stockholm

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av gertlind » 13 feb 2014, 09:55

Måste göra en uppdatering.

Hittade en liten tankevurpa i mitt script som kollar om någon sändning går fel :oops: Efter att ha rättat den så ser jag inte längre några fel.
johanb2b
Wannabe
Inlägg: 15
Blev medlem: 21 nov 2013, 22:35
Ort: Sverige

Re: Mäta elförbrukning, Raspberry Pi & Domoticz, vad behövs?

Inlägg av johanb2b » 15 feb 2014, 15:41

Hej

Har precis beställt en mätare av Niclas och är nyfiken på vad du ändrade i scriptet eller är det ovan uppdaterat?

Johan
gertlind skrev:Måste göra en uppdatering.

Hittade en liten tankevurpa i mitt script som kollar om någon sändning går fel :oops: Efter att ha rättat den så ser jag inte längre några fel.
Skriv svar