DS2423P+ logging problem

Teknisk support för produkter som finns på http://www.m.nu. Generella diskussioner rörande hårdvara hänvisas till teknikforumet.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
popunonkok
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 11 apr 2011, 14:56
Ort: Piteå

DS2423P+ logging problem

Inlägg av popunonkok » 02 maj 2011, 11:07

Hej

Jag har köpt DS2423P+ monterad på ett chip och lödde igår ihop den med en fototransistor och ett motstånd enligt schemat på denna sida:
http://www.temperatur.nu/forum/hemautom ... t1797.html

När jag kopplade in den på slingan så var det inga bekymmer att för 1-wire Beyond Measure att känna av den och börja logga till MySql.

Tyvärr loggar den bara:
Chanel A = 0 Chanel B = 0 Chanel C = 0 Chanel D = 1
Hela tiden.

Det kan juh förståss vara något problem i lödningen eller så men jag tänkte bara kolla om det är några inställningar jag måste göra för att få den att räkna.

Jag har använt ett 10K motstånd, samma som i beskrivningen, kan det vara för lite/mycket?

Tacksam för alla svar.

MVH Peter F
Användarvisningsbild
bruka
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 283
Blev medlem: 12 nov 2007, 13:48
Ort: Delsbo

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av bruka » 02 maj 2011, 11:25

Jag har byggt efter schemat lite längre ner i samma tråd med en transistor som fungerar som den ska.
Läs det inlägget, kanske lösningen på ditt problem!?
http://www.temperatur.nu/forum/hemautom ... tml#p12837
popunonkok
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 11 apr 2011, 14:56
Ort: Piteå

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av popunonkok » 02 maj 2011, 11:36

Jag såg det inlägget men tänkte att du skrev att du använde en "färdig" räknare. Vad innebär det? Fler komponenter?
transistorer tror jag att jag har ett gäng hemma så det borde gå ganska lätt att testa.

Borde kanske testa med en brytare först för att se att den räknar som jag vill.

//Peter F
Användarvisningsbild
bruka
Tar hemautomation på allvar
Inlägg: 283
Blev medlem: 12 nov 2007, 13:48
Ort: Delsbo

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av bruka » 02 maj 2011, 12:47

Nja, det var inte jag som skrev inlägget men han menar nog den färdiga räknaren (med fler komponenter) som m.nu säljer.
Den förste i tråden hade byggt allt helt själv med kretsen ds2423p+ och fototransistor med motstånd.
popunonkok
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 11 apr 2011, 14:56
Ort: Piteå

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av popunonkok » 02 maj 2011, 14:54

Ok.

Alltså det är bara det "nakna" chippet jag har använt. Jag har (liksom han som skrev guiden) köp chippet förmonterat på en kretskort så att man kan löda med vanlig lödpenna. Chippet i sig är ytmonterat men utan några andra komponenter.

Får ta och åka hem och felsöka.

//Peter
popunonkok
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 11 apr 2011, 14:56
Ort: Piteå

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av popunonkok » 02 maj 2011, 20:59

Nu ska jag börja felsöka.

Jag har nu kopplat bort motståndet och fototransistorn.

Istället har jag kopplat en brytare mellan 5v pinnen på chipet (DS2423) och "Input channel A".
Jag trodde att detta skulle ge resultatet att när jag tryckte på brytaren skulle räknaren registrera detta och räkna knapptryckningarna.

Så blev inte fallet, nu är resultatet i databasen:
Chanel A = 0 Chanel B = 0 Chanel C = 4336 Chanel D = 2

Och så många ggr har jag inte tryckt på knappen. Det skulle juh kunna vara att den registrerat "flimmer" när jag kopplat i brytaren i brödbrädan eller så men som jag har förstått det på datablader är det Chanel 1 och 2 som är Input utifrån.

Fråga: Om jag ska koppla en brytare för att testa räknaren. Ska den kopplas från Ben 3 till ben 6 (i databladet), alltså från 5v till input channel 1?

Har ni några andra tips på hur jag ska felsöka?
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5223
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av elf98 » 02 maj 2011, 21:06

Du bör jorda ingångarna med ett motstånd på 10-100kOhm för att få väldefinierade nivåer. Har du inte jordat ingångarna kommer signalnivåerna att pendla mellan ett odefinierat värde och +5V.

En brytare kommer dessutom med största sannolikhet att ge kontaktstudsar som registreras, även om du använder ett motstånd.
Grundade m.nu & temperatur.nu

Bild Bild
popunonkok
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 11 apr 2011, 14:56
Ort: Piteå

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av popunonkok » 02 maj 2011, 21:22

Men "pulldown" (kallas det så eller har jag missförstått) motståndet så gick det bra. Klarade mig från kontaktstudsar på de tio första testtryckningarna. Funkade klockrent.

Men varför loggar den på Chanel C, förvisso är det ett mindre bekymmer, bara nyfiken.

När jag nu ska dit med Fototransistorn, vad ska jag tänka på. I ritningen jag följt hade han ett motstånd på 10k mellan transistorn och 5v. Kan detta motstånd ändra känsligheten, alltså att man tar ett större eller mindre för att öka känsligheten?

Eller ska jag tro att det var "pulldown" motståndet som saknades som var problemet även när jag hade fototransistorn där?


//Peter
PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av PerM » 02 maj 2011, 22:18

popunonkok skrev: Men varför loggar den på Chanel C, förvisso är det ett mindre bekymmer, bara nyfiken.
Det beror på att räknarna är ordnade enl. 'sidor' i minnet, numrerade 12, 13, 14 och 15, där 14 och 15 motsvarar de externa räknarna. När stödet för denna krets implementerades i BM (f.d. MSure) föll det naturligt att namnge dem A, B, C och D i samma ordning som minnessidorna. Sen är det ingen som funderat på att de växlats - förrän nu.

[edit: typo]
Senast redigerad av 1 PerM, redigerad totalt 4 gånger.
popunonkok
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 11 apr 2011, 14:56
Ort: Piteå

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av popunonkok » 04 maj 2011, 11:31

PerM: Som sagt, var bara nyfiken. =)

Hur gör jag för att öka känsligheten i en fototransistor? Är olika fototransistorer olika känsliga?

Den transistor jag använder nu är denna http://www.kjell.com/?item=90042&path=2 ... ,289000000

Jag kan få räknaren DS2423P+ att räkna pulser när jag använder en kraftig ficklampa men när jag använder en gul lysdiod som den som min elmätare använder så räcker det inte till.

Jag har nu jordat båda ingångarna med ett motstånd men i övrigt inte lagt till någon komponent. Fototransistorns sitter bara mellan 5v och Channel A, utan motstånde eller annat.
Skull jag haft ett motstånd innan fototransistorn på samma sätt som när man kopplar en lysdiod? Jag har provat det men tyckte att känsligheten blev ännu sämre.

Några tips på lösningar för att öka känsligheten så att det räcker med en gul lysdiod för att registrera "pulser".

//Peter F
PerM
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 822
Blev medlem: 23 feb 2007, 14:46
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av PerM » 04 maj 2011, 15:45

940 nm = infrarött = inte bra för denna tillämpning.

http://eosweb.larc.nasa.gov/EDDOCS/Wave ... olors.html

Hittar inga på m.nu, men elektrokit har en del andra att välja bland. http://www.electrokit.se/
popunonkok
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 11 apr 2011, 14:56
Ort: Piteå

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av popunonkok » 05 maj 2011, 09:25

Ja där ser man.
Man lär sig nåt nytt varje dag. =)

Då är det juh inte så konstigt att den inte var så känslig.

Tack för bra svar och bra länk.

MVH Peter
popunonkok
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 11 apr 2011, 14:56
Ort: Piteå

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av popunonkok » 08 maj 2011, 19:30

Är det någon som kan peka mig i rätt riktning för att hitta en fotitransistor som detekterar orange ljus. Jag har kollat på elektrokit, conrad, elfa men inte hittat någon där det står i beskrivningen vilken våglängd de arbetar mot. Jag har även kollat ett par datablad på måfå men de var alla ir "mottagare".
Vad är det jag ska titta på i produktbeskrivningen för att se om den är för "vanligt" ljus? Om våglängden inte står dvs.

Är fototransistor och fotodiod samma sak?

Mvh Peter
mgh
Gillar hemautomation
Inlägg: 46
Blev medlem: 06 aug 2008, 22:04
Ort: Skövde

fototransistor/diod

Inlägg av mgh » 08 maj 2011, 20:04

Denna testar vi med, samma som formula_one har
http://www.dipmicro.com/store/RPT-311PTA49
/Magnus
49ers forever
popunonkok
Gillar hemautomation
Inlägg: 36
Blev medlem: 11 apr 2011, 14:56
Ort: Piteå

Re: DS2423P+ logging problem

Inlägg av popunonkok » 10 maj 2011, 13:34

OK, nu har jag beställt sånna. Tyvärr verkar det som om det kan komma att ta ganska länge innan dessa kommer.
Himla skiit att man inte kan gå in på Kjell eller nåt och få tag i en så man kan testa. Man får juh abstinens när man har "nästan" alla prylar hemma för att logga elförbrukningen men måste vänta i alla fall.

Jaja, man får väl lungt vänta, fastän det tar emot.
Skriv svar