HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Hur gör man för att ... ? Hur fungerar ... ? Steg för steg-guider och förklarande artiklar finns i detta forum.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1243
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Inlägg av Plutonium » 25 dec 2015, 19:26

Började för snart tre år sedan med att fixa ett skript som sade till när tvättmaskinen var klar, det fungerade sådär ska jag säga. Men idén var född i domoticz forumet, och nu fann jag min gamla tråd och såg att utvecklingen gått framåt till ett fullt fungerande skript.

Min setup:
RaspberryPi 2
Razberry
On/Off socket 1 port PowerNode with power metering - Greenwave Systems

Skapa användarvariablar washingmachine_status & washingmachine_counter enligt bilden
variable.jpg
Placera följande kod i mappen /home/pi/domoticz/script/lua/ med namnet script_time_washingmachine.lua

Kod: Markera allt

--script_time_washingmachine.lua

--Change the values below to reflect to your own setup
local switch_washingmachine   = 'virt_wasmachine'         --Name of virtual switch that will show the state of the washingmachine (on/off)
local washer_status_uservar   = 'washingmachine_status'
local energy_consumption      = 'Tvattmaskin'              --Name of Z-Wave plug that contains actual consumption of washingmachine (in Watts)
local washer_counter_uservar  = 'washingmachine_counter'   --Name of the uservariable that will contain the counter that is needed
local idle_minutes            = 5                      --The amount of minutes the consumption has to stay below the 'consumption_lower' value
local consumption_upper       = 20                       --If usage is higher than this value (Watts), the washingmachine has started
local consumption_lower       = 7                       --If usage is lower than this value (Watts), the washingmachine is idle for a moment/done washing
sWatt, sTotalkWh              = otherdevices_svalues[energy_consumption]:match("([^;]+);([^;]+)")
washer_usage                  = tonumber(sWatt)

commandArray = {}

--Virtual switch is off, but consumption is higher than configured level, so washing has started
if (washer_usage > consumption_upper) and uservariables[washer_status_uservar] == 0 then
  --commandArray[switch_washingmachine]='On'
  commandArray['Variable:' .. washer_status_uservar]='1'
  print('Current power usage (' ..washer_usage.. 'W) is above upper boundary (' ..consumption_upper.. 'W), so washing has started!')
  commandArray['Variable:' .. washer_counter_uservar]=tostring(idle_minutes)
end

if (washer_usage < consumption_lower) and uservariables[washer_status_uservar] == 1 then --Washing machine is not using a lot of energy, subtract the counter
  commandArray['Variable:' .. washer_counter_uservar]=tostring(math.max(tonumber(uservariables[washer_counter_uservar]) - 1, 0))
  print('Current power usage (' ..washer_usage.. 'W) is below lower boundary (' ..consumption_lower.. 'W), washer is idle or almost ready')
  print('Subtracting counter with 1, new value: ' ..uservariables[washer_counter_uservar].. ' minutes')
end

--Washingmachine is done
if ((uservariables[washer_status_uservar] == 1) and uservariables[washer_counter_uservar] == 0) then
  print('Washingmachine is DONE')
  print('Current power usage washingmachine ' ..washer_usage.. 'W')
  print('Washingmachine is done, please go empty it!')
  commandArray['SendNotification']='Washingmachine#Washingmachine is done, please go empty it!#0' --Use Domoticz to send a notification, replace line for your own command if needed.
  --commandArray[switch_washingmachine]='Off'
  commandArray['Variable:' .. washer_status_uservar]='0'
end

return commandArray
Därefter anpassa variablarnas namn så de stämmer överrens med ditt system, notera att local switch_washingmachine används inte, och att jag har inte konfigurerat mitt system för ÅÄÖ så min Tvättmaskin heter Tvattmaskin.
matare.jpg
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu
Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1243
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Inlägg av Plutonium » 27 dec 2015, 03:47

Här är koden för att visa aktuellt status på maskinerna genom php på hemsidan exempelvis.

Kod: Markera allt

<?php
echo "<b>Machine status</b>";
echo "</br>";
//Idx till mina uservariables /json.htm?type=command&param=getuservariables
$arr = array(6, 8, 10);
foreach ($arr as &$value) {

$get_data = "http://192.168.0.11/json.htm?type=command&param=getuservariable&idx=".$value;
$result = file_get_contents($get_data);
$decode = json_decode($result,true);
   
   if ($decode["result"][0]["Value"] == "1"){
      
   $icon = "green-icon.png";
   }
   else {
   $icon = "red-icon.png";
   }
   
switch ($decode['result'][0]['Name']) {
    case "washingmachine_status":
        $unit = "Washing machine";
        break;
    case "dryer_status":
        $unit = "Dryer";
        break;
    case "dishwasher_status":
        $unit = "Dishwasher";
        break;
}
   echo "</br>     " . $unit . "</br><img src=\"/wp-content/uploads/2015/12/" . $icon . "\">" . $decode['result'][0]['LastUpdate'] . "<br>";
}
?>
Resultatet:
status.jpg
status.jpg (7.32 KiB) Visad 9566 gånger
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu
DanneG
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 03 dec 2015, 17:23
Ort: Svenstavik

Re: HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Inlägg av DanneG » 30 dec 2015, 16:47

För er som inte vill syssla med kod har jag gjort ett enkelt Blockly skript

Min setup:
RaspberryPi 2
Razberry
Fibaro Wall Plug - FGWP-102

Jag har en ON/OFF dummy switch som heter Tvättmaskin status
Den skickar aviseringarna
avisering.PNG
avisering.PNG (9.73 KiB) Visad 9485 gånger
Blockly:
Blockly.PNG
Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1243
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Inlägg av Plutonium » 30 dec 2015, 17:11

Funka blockly för dig?

Det problemet jag hade var att mina vitvaror tenderar att gå ner i energiförbrukningen i sina program och det gjorde att jag kunde få en hisnade antal pushnotiser när det hoppade upp och ner.
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu
DanneG
Wannabe
Inlägg: 4
Blev medlem: 03 dec 2015, 17:23
Ort: Svenstavik

Re: HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Inlägg av DanneG » 31 dec 2015, 01:06

Funkar fint, inte märkt av något sånt beteende
frippan
Inlägg: 1
Blev medlem: 14 dec 2014, 22:17
Ort: Eskilstuna

Re: HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Inlägg av frippan » 09 jan 2016, 00:36

Skaffade Domoticz i veckan och tänkte bidra med min lösning på tvättmaskinen.

Ville ha en fördröjning på kontroll av förbrukning då min maskin går ner ganska lågt ibland.

Som sagt har bara kört detta system i 2 dagar så om det finns en smidigare lösning så tar jag gärna synpunkter. Orkade inte sätta mig in i lua för tillfället.
Bilagor
tvätt.png
Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1243
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Inlägg av Plutonium » 09 jan 2016, 00:44

Tjusigt! Har lite vajs med min torktumlare med luat ovan. Har inte orkar justera så mkt dock. Men jag ska ge denna en chans. Bra jobbat!


Skickas från min iPhone via Tapatalk
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu
Lillios
Wannabe
Inlägg: 23
Blev medlem: 16 nov 2016, 23:12
Ort: Ronneby

Re: HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Inlägg av Lillios » 30 nov 2016, 09:16

Detta måste jag ha, ett perfekt sett att övertyga sambon om att vi behöver automatisera hela huset:-)

Finns det något alternativ till "Wall plugs", mina maskiner sitter koppla direkt till en arbetsbrytare.
Krauss
Inlägg: 1
Blev medlem: 27 sep 2017, 06:48

Re: HOWTO: Domoticz - Pushnotis när tvättmaskinen är klar.

Inlägg av Krauss » 27 sep 2017, 06:54

Lillios skrev:Detta måste jag ha, ett perfekt sett att övertyga sambon om att vi behöver automatisera hela huset:-)

Finns det något alternativ till "Wall plugs", mina maskiner sitter koppla direkt till en arbetsbrytare.
Hehe, jag tänkte precis samma sak. :D

Jag tror tyvärr att det enda alternativet till wall plugs är att ha en tvättmaskin som redan är utrustad med anslutningsförmåga. De är dock väldigt dyra (t.ex. Siemens "Home Connect"; http://www.siemens-home.bsh-group.com/s ... ttmaskiner). Man kanske kan hitta dem billigare på tvattmaskin-test.se, men jag har ingen aning om det går att göra dem kompatibla med andra system. Någon som vet?
Skriv svar