CirruZZ domotics projekt

Hur ser ditt mät- och/eller hemautomations-system ut? Dela med dig av hur just Ditt projekt ser ut och fungerar, eller hur dina planer ser ut för framtiden. Att läsa om andra är bästa inspirationen.

Moderator: elf98

Kategoriregler
Vill du visa bilder i ditt inlägg? Använd funktionen "Ladda upp bilaga" nedanför textrutan!
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 16 okt 2008, 11:14

Domotics = Home automation

Tänkte här beskriva mitt lilla projekt att övervaka vår villa. Detta är ett litet hobby projekt jag har som jag förhoppningsvis även kan ha lite nytt av i framtiden. Jag kommer fylla på vart efter med mer information när jag väl börjar få igång grejerna.

Mål
Till att börja med så blir det att övervaka villan, och då följande saker...
  • Temperatur ute
  • Temperatur inne (flera ställen)
  • Logga el förbrukning
  • Webb kamera
  • LCD-display för att visa information
  • Styra belysning (mest för att testa)
Utrustning Än så länge så har jag inte börjat mäta något men servern och VM är uppe och går, och jag har alla grejer som behövs. Ska bara :? koppla in det!

Webbsida: http://domotics.olssons.info

Framtida utbyggnad
  • Väder (Luftfuktighet/Vind/Nederbörd)
  • Luftfuktighet inne
  • Styra temperatur/klimat i förrådet
Senast redigerad av 3 CirruZZ, redigerad totalt 26 gång.
Anledning: Uppdaterat länk till webbsidan
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 22 okt 2008, 00:05

Nu har jag kommit en liten liten liten bit på vägen!

Har installerat OWFS och fått igång det. Testar än så länge med en seriel 1-wire adapter som jag byggt själv för ett bra tag seden, och jag har fått ut temperaturen ur den. :)

Det är ju inte helt enkelt att få till det med OWFS. Har nog gjort en mix av vad som står här... Det som återstår att få till är rättigheterna på fuse. Efter att ha startat OWFS med

Kod: Markera allt

sudo /opt/owfs/bin/owfs /dev/ttyS0 /dev/1-wire
och sen vill gå till 1-wire mappen

Kod: Markera allt

anders@DomoticsSrv:/dev$ cd 1-wire
så får jag felmeddelande :?

Kod: Markera allt

-bash: cd: 1-wire: Permission denied
Jag måste först köra

Kod: Markera allt

anders@DomoticsSrv:/dev$ sudo su
för att det skall funka.

Jag är inte helt säker men jag tror det har något med det här att göra, http://fuse.sourceforge.net/wiki/index. ... ackagex3f.

Blir till att testa det imorgon, för nu väntar bingen!
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
elf98
Hemautomation - det är mer än en hobby
Inlägg: 5191
Blev medlem: 27 okt 2006, 13:49
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av elf98 » 22 okt 2008, 07:53

Du skall inte montera nätet i /dev, som i lite nyare kärnor år ett virtuellt filsystem.

Det är mycket bättre att mounta i /mnt i stället!
Driver m.nu och temperatur.nu

Bild Bild
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 22 okt 2008, 09:08

elf98 skrev:Du skall inte montera nätet i /dev, som i lite nyare kärnor år ett virtuellt filsystem.

Det är mycket bättre att mounta i /mnt i stället!
Antar att det är mer av "generella" skäl, och inte har något med rättighets problemet med fuse att göra?!
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
larky
Moderator
Inlägg: 1050
Blev medlem: 01 feb 2008, 12:21
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av larky » 22 okt 2008, 14:02

Ang. rättigheter i fuse, så har owfs.org en sida;

http://owfs.org/index.php?page=fuse

Jag har inte provar själv, kör helt felaktigt mina script som root...
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 12 nov 2008, 23:14

Lite uppdatering... :D Har till sist haft lite mer tid att pilla med projektet.
elf98 skrev:Du skall inte montera nätet i /dev, som i lite nyare kärnor år ett virtuellt filsystem.

Det är mycket bättre att mounta i /mnt i stället!
Fixat!
larky skrev:Ang. rättigheter i fuse, så har owfs.org en sida;

http://owfs.org/index.php?page=fuse
Har gjort enligt instruktion och det funkar toppen nu. :)

Har även sett till att lägga till start script så att OWFS startas automatiskt vid uppstart av servern. Jag vet inte hur ni har gjort, men jag har gjort ett simpelt script och sparat i en fil som körs vid boot.

Kod: Markera allt

#!/bin/bash

# Startar OWFS
/opt/owfs/bin/owfs --allow_other /dev/ttyS0 /mnt/1-wire
"Labbar" fortfarande bara med min seriella 1-wire kabel med 3 st sensorer på. Men nästa steg blir att koppla in min USB-adapter och börja bygga på det riktiga nätverket. Ska även börja snickra på "grafandet"!
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 14 nov 2008, 10:43

Så...då har jag fått till en graf också. :)
graph_test.png
Senast redigerad av 1 CirruZZ, redigerad totalt 27 gånger.
Anledning: tog bort en icke fungerande länk
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 07 dec 2008, 11:29

Var ett tag sedan jag skrev, har det hänt något? Ja den hel faktiskt, men kanske inte så mycket synligt resultat än.

Jag hade ju som plan att ha en virtuell server i VMWare som grund, men efter lite strul och andra funderingar så bestämde jag mig för att skippa den iden och istället köra allt på en egen burk, lika så så har jag skippat Xubuntu och kör istället Ubuntu server som OS. Burken är upp och går nu efter lite mickel. Det som jag haft problem med är att få min DS9490R att funka med Ubuntu, men även det är löst nu.

Jag har börjat att dra mitt 1-wire nätverk, där tre sensorer är tanken att kopplas in till att börja med, temp i förådet, temp ute och el förbrukning. Kabeln är dragen, jag har byggt en egen Stevenson Screen som skyddar utesensorn (bild kommer :wink: ). Dock har jag haft problem med kontakteringen pga att jag inte haft ordentliga grejer, men även det är omhändertaget genom att ha beställt riktiga RJ12 förgreningar.
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 16 dec 2008, 16:36

Så...då har man hunnit med att fixa lite till. Nu har jag till sist fått igång loggningen av utomhus temperaturen på riktigt, inte bara på det enkla sättet som jag gjort tidigare. Det innebär att från och med nu så kan jag leverera temp dygnet runt till temperatur.nu. :D Aktuell temp från sensorn på bild nedan.

Jag har byggt en egen Stevenson Screen av några lampkåpor, en gängstång, en konsol och några muttrar. Sensorn sitter monterad på norr sidan av vårt förråd.
Stevenson Screen, Hatt PÅ!
Stevenson Screen, Hatt PÅ!
Stevenson Screen, Hatt AV!
Stevenson Screen, Hatt AV!
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
mgh
Gillar hemautomation
Inlägg: 46
Blev medlem: 06 aug 2008, 22:04
Ort: Skövde

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av mgh » 26 dec 2008, 00:25

ytterliggare ett projekt att följa och få inspiration ifrån :D :D
/Magnus
49ers forever
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 10 feb 2009, 22:04

Då har jag, efter en del strul och med en ny LCD, till sist fått ordning på min LCD och byggt in den i en monteringslåda. Det blev även 4 st tryckknappar i och med att controller korter stöder det.

LCD display monterad i låda med 4 st tryckknappar till.
LCD display monterad i låda med 4 st tryckknappar till.
Komponenter monterade i låda
Komponenter monterade i låda
Mer info finns på projektsidan
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 16 mar 2010, 17:56

Var ett tag sedan jag skrev i den här tråden!

Jag har precis formaterat om min log dator. Hade strulat till det för mig duktigt när jag försökte att uppgradera den.... det sket sig BIG time kan man lugnt säga. Men nu är jag på banan igen med Ubuntu Server 9.10 installerat. Jag har även installerat RRDtool 1.4.2 från source istället för att installera från Ubuntus repository, på så sätt har jag nu den senaste versionen. Ubuntus repository hänger inte riktigt med, eller i alla fall så dröjer det innan uppdateringarna på RRDtool kommer dit.

Jag har även installerat owserver och owhttpd.
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 15 jun 2010, 22:35

Som sagt, min UPS valde att packa ihop häromdagen.... jag kan förstå varför när jag kollade batterierna :shock: Dom sitter ihop!!
IMG_0256.jpg
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Användarvisningsbild
Plutonium
Moderator
Inlägg: 1237
Blev medlem: 04 jan 2008, 02:34
Ort: Nossebro
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av Plutonium » 15 jun 2010, 23:34

Usch, ser mindre trevlig ut! Hur har detta hänt?
http://essunga.org
Moderator - Temperatur.nu
Användarvisningsbild
CirruZZ
Master Moderator
Inlägg: 1619
Blev medlem: 13 feb 2008, 16:46
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: CirruZZ domotics projekt

Inlägg av CirruZZ » 16 jun 2010, 09:29

Missbruk av UPS kanske man kan säga... :oops:

Orsaken är nog överbelastning. Jag vet att jag har legat precis på gränsen för vad den skall klara och den har klagat ett antal gånger. Jag vet inte om något batteri sen har gett upp och då har det andra belastats ytterligare. Dom måste ha varit duktigt varma i varje fall för dom har smält ihop och har svällt rätt bra. Illa!!! Batterierna var dessutom inte äldre än ett år.

Lärdom: Överbelasta inte era UPS,er. Beakta och respektera belastnings indikatorn på UPS'en!! I alla fall så kommer jag att göra det i fortsättningen :wink:
Projekt tråd | Blogg | Hemautomation
Rapporterar för : Ystad & Duved
Skriv svar